Πέμπτη, 30 Μαΐου 2024, 12:11:01 πμ
Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2011 22:21

Καταστρέφεται η βιοκαλλιέργεια αμπέλου στην περιοχή Χέρσου - Δροσάτου

ampelonas
Τη συνδρομή της κυβέρνησης, (υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης) του ΕΛΓΑ, των βουλευτών του νομού και της Πέριφέρειας Κ. Μακεδονίας ζητούν οι βιοκαλλεργητές -αμπελοκαλλιεργητές της περιοχής Χέρσου – Δροσάτου, οι καλλιέργειες των οποίων προσβλήθηκαν από περονόσπορο.
Οι  βιοκαλλιεργητές που δεν μπορούν και δεν επιτρέπεται να αντιμετωπίσουν με χημικά φάρμακα την προσβολή, υφίστανται τεράστιες καταστροφές στις καλλιέργειες αμπέλου που εκτείνονται σε 100 στρέμματα περίπου.
Ζητούν δε κατ’ εξαίρεση αποζημίωση διότι ο ΕΛΓΑ απάντησε πως δεν καλύπτει τις ζημιές από περονόσπορο! Ιδού το κείμενο που απέστειλαν.
“Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να σας ενημερώσουμε για την ασυνήθιστη προσβολή των αμπελοκαλλιεργειών της περιοχής μας από περονόσπορο.
Αποτελούμε μία ομάδα νέων αμπελοκαλιεργητών-βιοκαλλιεργητών που αντιμετωπίζει μία ιδιαίτερα δραματική κατάσταση λόγω της εκτεταμένης εξάπλωσης του μύκητα. Δεν κατέστη δυνατή η αντιμετώπισή του παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις με ψεκασμούς.
Καθώς δεν ανήκουμε σε κάποια συνεταιριστική οργάνωση που θα αναδείξει το μέγεθος της ζημιάς, ζητάμε, αν ενεργοποιηθεί η διαδικασία ένταξης σε καθεστώς αποζημίωσης για τις πληγείσες περιοχές, να υπαχθούμε και εμείς στο μέτρο αυτό.
Την περιοχή επισκέφθηκε ο επόπτης ΕΛΓΑ της περιοχής και διαπίστωσε το μέγεθος της ζημιάς, το οποίο προσεγγίζει το 100% των καλλιεργειών, δυστυχώς όμως μας απάντησε ότι ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει την προσβολή από περονόσπορο.
Σας παρακαλούμε δεδομέων των δύσκολων συνθηκών να λάβετε σοβαρά υπόψη την επιστολή μας.