Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου 2023, 9:35:44 μμ
Παρασκευή, 24 Αυγούστου 2012 09:09

«Κόπηκε» το 15% των δικαιούχων της εξισωτικής στο νομό


agrotis
Τα δημοτικά σχολεία σχεδόν όλων των χωριών έχουν κλείσει ενώ και τα περισσότερα περιφερειακά γυμνάσια έχουν συμπτυχθεί. Η εκπαίδευση (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια) παρέχεται πλέον σε σχολικά κέντρα 22 πόλεων και κωμοπόλεων του νομού από το σύνολο των 150 οικισμών.Κι όμως:  Άν ένας αγρότης δικαιούχος εξισωτικής αποζημίωσης φρόντισε να μετακομίσει στο Κιλκίς για να μην υφίστανται τα παιδιά του το καθημερινό μαρτύριο της μεταφοράς προς και από τα σχολικά κέντρα, από φέτος έχασε την εξισωτική αποζημίωση!
Μάλιστα δεν εισπράττει εξισωτική ακόμη κι αν αποδεδειγμένα κατοικεί κι έχει έδρα σε ένα από τα χωριά του νομού. Αρκεί και μόνο να διαθέτει ένα σπίτι που δεν το έχει μεταβιβάσει στα παιδιά του ή δεν το νοικιάζει !
Εν χορδαίς και οργάνοις ανακοίνωσε προχθές την καταβολή της εξισωτικής η κυβέρνηση δια των αρμοδίων υπουργών. Στο ν. Κιλκίς ως γνωστόν την εξισωτική τη δικαιούνται όσοι διαμένουν σε όλους τους οικισμούς πλην του Κιλκίς. Όμως το Κιλκίς σήμερα διαθέτει πραγματικό πληθυσμό άνω των 30.000 κατοίκων και κάποιοι εξ αυτών είναι ενεργοί αγρότες και κτηνοτρόφοι που μετακόμισαν ή διαθέτουν κατοικία στο Κιλκίς για τη διευκόλυνση των σπουδών των παιδιών τους. Οι εν λόγω αγρότες λοιπόν χάνουν την εξισωτική και στο ν. Κιλκίς και υπολογίζονται κατ’ ελάχιστον στο 15% των 1.169 δικαιούχων – περί τους 200 κτηνοτρόφους και γεωργούς- στους οποίους αναλογεί ποσόν 2,5 εκατ. ευρώ αποζημίωσης.
Για το θέμα ενημερώθηκαν ήδη οι τοπικές αρχές του νομού και περαιτέρω η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, χωρίς όμως να προκύπτει από οπουδήποτε «φως» ότι δύναται να επιλυθεί. Και στα μείζονα προβλήματα της αγροτικής παραγωγής προστίθεται κι ένα ακόμα με την απώλεια πολύτιμου εισοδήματος.