Πέμπτη, 23 Μαΐου 2024, 3:20:20 μμ
Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2013 22:30

Ξεκίνησε ο θερισμός . Συγκεντρώνει η ΕΑΣ Κιλκίς

theros
Ο θερισμός των σιτηρών ξεκίνησε φέτος από την αρχή της εβδομάδας και ουσιαστικά και του μήνα εμφανώς πρώιμος  αφού συνήθως άρχιζε μετά το α’ δεκαήμερο του Ιουνίου. Η φετινή σοδειά στα σιτηρά εκτιμάται ως μέτρια.ΟΙ αποδόσεις ποικίλλουν ανά περιοχή και αγρότη (ποιότητα καλλιεργητικής φροντίδας), και το «στήσιμο» η μέση δηλαδή στρεμματική απόδοση στο νομό δύσκολα θα ξεπεράσει τα 150 κιλά.
Παρά τα προβλήματά της η Ένωση Συνεταιρισμών Κιλκίς  μπήκε στη συγκέντρωση και ήδη από την Πέμπτη λειτουργούν οι αποθήκες της στην Ξυλοκερατιά ως χώρος υποδοχής – παραλαβής των σιτηρών των παραγωγών. Η διοίκηση επέλεξε φέτος να συνεργαστεί με εμπόρους και κατ’ ουσίαν συγκεντρώνει για λογαριασμό τους, με δικό της όφελος την προμήθεια από τους εμπόρους και κέρδος των παραγωγών της άμεση πληρωμή.
Στις αποθήκες λοιπόν της Ξυλοκερατιάς, και πιθανότατα από σήμερα και της Κρηστώνης  η ΕΑΣ Κιλκίς συγκεντρώνει τη σοδειά και πληρώνει, με πίστωση λογαριασμού του παραγωγού την επόμενη μέρα, στις ακόλουθες τιμές: Σκληρό 22 λεπτά, μαλακό 19 λεπτά, κριθάρι 18 λεπτά