Σάββατο, 13 Ιουλίου 2024, 4:23:53 πμ
Δευτέρα, 08 Ιουλίου 2024 09:18

Μόνιμο και ανεκπλήρωτο αίτημα της Γουμένισσας: Το αρδευτικό και οι ταμιευτήρες νερού

Γράφει ο Γιάννης Αλίρης.
    Με την ελπίδα να εκπληρώσουν κάποιοι τις υποχρεώσεις τους ή αν θέλετε τις επαναλαμβανόμενες υποσχέσεις τους, είμαστε σε αναμονή.              
    Η Γουμένισσα έχει περί τα 2.500 στρέμματα αμπελώνες με οινοποιήσιμα σταφύλια καθώς και ποικιλιών απόσταξης,  τσίπουρου και γράπας.


    Οι οικισμοί της Δημοτικής μας ενότητας  περί τα 1.000 στρέμματα.
    Οι  μεγαλοαμπελοκαλλιεργητές δε  με τις παραγωγές τους
  τροφοδοτούν  τα έξι (6) πιστοποιημένα οινοποιεία της πόλης μας  και τις ανάγκες οινοποιείων άλλων  περιοχών.
    Οι μικροκαλλιεργητές καλύπτουν τις δικές τους ανάγκες, με μικρής κλίμακας παραγωγή  για οινοποίηση και απόσταξη, καθώς και επιτραπέζιων σταφυλιών.
    Τα κρασιά με ετικέτα Γουμένισσας είναι Ο.Π.Α.Π.
       Η ποιότητά τους καθώς  και των προϊόντων απόσταξης είναι άριστη με πανελλήνια και διεθνή αναγνώριση.
    Αμέτρητες  φορές δε αποσπούν πρώτα  βραβεία σε πανελλήνιους  και διεθνείς  διαγωνισμούς.
       Κάποια από τα οινοποιεία κάνουν και εξαγωγές  εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
       Κάθε φορά που προβλέπει και δίνει την δυνατότητα η πολιτεία στα πλαίσια της αγροτικής της πολιτικής, με νέες άδειες να προστεθούν  και  άλλα κτήματα, η Γουμένισσα  είναι παρούσα.
 
ΚΕΡΑΣΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
  Νέοι αγρότες προστίθενται στους ήδη υπάρχοντες που ασχολούνται με την παραγωγή κερασιών. Υπάρχουν περίπου 1.000  στρέμματα  οπωρώνες κερασιών, ή  80.000 χιλιάδες κερασόδενδρα κατά προσέγγιση
  Εξαιρετικής ποιότητας οι ποικιλίες κερασιών βρίσκουν κατά προτεραιότητα  θέση στο εμπόριο. Μάλιστα γίνονται και εξαγωγές από κάποιους εμπόρους. Υπάρχουν και άλλες καλλιέργειες και  παραγωγές όπως βαμβάκι, ηλιόσποροι σιτηρά κ.α.
  Η υπάρχουσα αρδεύσιμη έκταση είναι περίπου το 1/2 των αγροτεμαχίων.
  Υπάρχει αναγκαιότητα όμως για πολύ μεγαλύτερη στρεμματική κάλυψη.

ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ
Η πόλη μας, και  η ευρύτερη  περιοχή της Δημοτικής μας ενότητας έχει μπει σε μια νέα εποχή. Μένουνε εδώ πολλοί νέοι ασχολούμενοι με  τη γη. Πρέπει  η πολιτεία  να σκύψει  στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να δώσει λύσεις.

Δεν έχει κανείς δικαίωμα να αγνοήσει αυτές τις κατηγορίες νέων καλλιεργητών,  ούτε την επιθυμία άλλων να ασχοληθούν  με τον αγροτικό πρωτογενή τομέα .
         Ασυγχώρητη θα ειναι κάθε ολιγωρία αυτών που έχουν υποχρέωση να σταθούν στο πλευρό αυτών που μένουν εδώ στον τόπο τους και ζητούν ευκαιρία, ανοίγουν προοπτικές για ένα καλύτερο μέλλον.

ΑΡΔΕΥΤΙΚΟ

Υπάρχει ένα παλιό δίκτυο του ΤΟΕΒ που έως πριν κάποια χρόνια κάλυπτε ικανοποιητικά τις ανάγκες άρδευσης.

Με την πολύ  μεγάλη επέκταση  των αμπελώνων, την όλο και αυξανόμενη φύτευση κερασόδενδρων και την ανάγκη να αρδευτούν νέες εκτάσεις, το υπάρχον αρδευτικό  δίκτυο δεν μπορεί να ανταπεξέλθει.
Αυτό είναι και τροχοπέδη  σε οποιοδήποτε άνοιγμα νέων κτημάτων και  οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής μας.
     Πρέπει άμεσα να γίνει ουσιαστική συντήρηση του υπάρχοντος δικτύου καθώς και επέκτασή του για να καλύψει νέες αγροτικές εκτάσεις.
       Εξάλλου την ανάγκη επέκτασης του αρδευτικού μας δικτύου υιοθέτησε η Δημοτική μας Αρχή.
    Το προέβλεπε στο πρόγραμμά της η Παιονία της Προόδου για την θητεία 2019 -- 2023. Σελίδα προγράμματος 13,《Μελέτη για την επέκταση του αρδευτικού δικτύου Γουμένισσας》.
     Παράλληλα δε να γίνουν μεγάλοι ταμιευτήρες νερού.
      Οι χώροι και μάλιστα φυσικοί  υπάρχουν.
       Το επιτακτικό  αίτημα δείχνει να υιοθετείται  από τους τεχνοκράτες ,  τις αρμόδιες διευθύνσεις και το υπουργείο  Γεωργίας.
        Κάποια στιγμή τη χρονιά που πέρασε ήρθε  με πρωτοβουλία  του κ. Γεωργαντά ο Γενικός γραμματέας του Υπουργείου  γεωργικής ανάπτυξης  και τροφίμων, αρμόδιος των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, τεχνοκράτης κ. Δημήτρης  Παπαγιαννίδης,  διαχρονικά υπεύθυνος για την σύνταξη , έγκριση  μελετών και χρηματοδότηση παρόμοιων έργων από το ΕΣΠΑ .
      Αντιλήφθηκε  την αναγκαιότητα δημιουργίας άμεσα ταμιευτήρων νερού κ μάλιστα βλέποντας την μεγάλη προοπτική ανάπτυξης της περιοχής κ την δυνατότητα  να επαρκεί το νερό για μεγάλα φράγματα, μεταξύ των άλλων είπε ότι το έργο επιβάλλεται  να γίνει πολύ μεγαλύτερο από την αρχική εκτίμηση της διοίκησης του ΤΟΕΒ  διότι είναι χρήσιμο και αναγκαίο για την εξυπηρέτηση όλων αυτών των στρεμμάτων.

Μπορεί να καλύψει τις ανάγκες  για πάρα πολλά χρόνια με όποιες στρεμματικές επεκτάσεις γίνουν μελλοντικά στην Γουμένισσα και τους γύρω οικισμούς, είναι αναπτυξιακό έργο και αξίζει να χρηματοδοτηθεί.
    Η διοίκηση του ΤΟΕΒ Γουμένισσας προφανώς χρειάζεται την ουσιαστική  συνδρομή  του Δήμου μας και το συνεχές ενδιαφέρον της.
Δεν πρέπει επ' ουδενί να αγωνίζεται μόνη.
  Ο επί σειρά ετών πρόεδρος  του ΤΟΕΒ κ. Χρ. Αγγελοσογιάννης κάνει κατάθεση ψυχής με συνεχή επαγρύπνηση  προκειμένου να αρδεύονται  επαρκώς τα  κτήματα  .
  Πρέπει αποφασιστικά και έμπρακτα να  παρέμβει ο κυβερνητικός βουλευτής κ. Γεωργαντάς για να υλοποιηθεί  αυτό το έργο  πνοής  για την περιοχή μας.
      Ας μην αγνοηθεί το αίτημά τους που είναι και αίτημα όλης της τοπικής κοινωνίας  .
     Εκσυχρονισμός του δικτύου, επέκταση  και ταμιευτήρες νερού θα είναι θείο δώρο για  την πόλη και τους κατοίκους.
     Εν τέλει  να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες που τους αναλογούν και να πράξουν τα δέοντα.
     Κανείς δεν πρέπει να στερήσει το ελπιδοφόρο αύριο από τους κατοίκους της ανεκτικής, αδικημένης μα πανέμορφης Γουμένισσας!