Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 5:09:39 μμ
Τρίτη, 09 Ιανουαρίου 2018 21:28

Νηνεμία πριν την έκρηξη

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.
Εμπρός η εφορία και τα ασφαλιστικά μαζί με  την  πολιτική της αγοράς  και τις γαλακτοβιομηχανίες ανεξέλεγκτες να εξαφανίζουν το εισόδημά τους και πίσω το ρέμα της αδυναμίας οποιαδήποτε εναλλακτικής λύσης.
Το έλεγε κτηνοτρόφος του Κιλκίς από τους πλέον νοικοκύρηδες: Αν βρίσκαμε έναν αγοραστή να πουλήσουμε τη μονάδα και τις εγκαταστάσεις μας έστω σε μισή τιμή, σε ένα μήνα δεν θα υπήρχε κτηνοτροφική μονάδα στο νομό.


Εγκλωβισμένοι λοιπόν στο δράμα τους συνεχίζουν να εργάζονται με μόνο έσοδο τα χρέη που συνεχώς σωρεύονται σε ταμεία και εφορία. Ιδού το φετινό εφεύρημα της κυβέρνησης για να αυξήσει το βάρος στους αγροτοκτηνοτρόφους. Πέρυσι ως γνωστόν επιβλήθηκαν υψηλά ασφάλιστρα και μαζί με την αύξηση της φορολογίας δημιούργησαν ένα εφιαλτικό τοπίο.
Φέτος το τοπίο είναι εφιαλτικότερο. Στο φορολογητέο εισόδημά τους συνυπολογίζονται πλέον και τα υψηλά ασφάλιστρα που πλήρωσαν το 2017! Σου λέει το κράτος: είχες και τα πλήρωσες; άρα αποτελούν εισόδημά σου και φορολογητέο στην επόμενη χρήση!
Και δεν εξαιρούνται ούτε όσοι χρωστούν τα ασφάλιστρα λόγω αδυναμίας πληρωμής!
Με τούτα και με εκείνα οι αγροτοκτηνοτρόφοι μας βιώνουν τις χειρότερες μέρες που έζησαν ποτέ. Με τις κατασχέσεις λογαριασμών τους λόγω χρεών στο δημόσιο να μην αφήνουν ούτε ευρώ για τη στοιχειώδη ρευστότητα των μονάδων τους και τις γαλακτοβιομηχανίες να συμπιέζουν συνεχώς το εισόδημά τους. Το μεν αγελαδινό γάλα σε τιμή 40 λεπτών, εμφανώς χαμηλότερο από τις χαμηλότερες προσδοκίες των παραγωγών, το δε αιγοπρόβειο να έχει κατρακυλήσει τουλάχιστον 10 λεπτά/λίτρο.
Οι κτηνοτρόφοι αγωνιωδώς ζητούν από την κυβέρνηση να οργανώσει τους ελέγχους της στο εισαγόμενο γάλα, καθώς η παραγωγή φέτας δεν αντιστοιχεί στην πτωτική πορεία παραγωγής ντόπιου αιγοπρόβειου,  ο υπουργός αναγνωρίζει ότι πρέπει  να γίνονται οι έλεγχοι για το λεγόμενο ισοζύγιο γάλακτος, αλλά τα στοιχεία επαφίενται στην καλή προαίρεση των γαλακτοβιομηχανιών που όλως συμπτωματικώς είναι εκείνες στις οποίες καταλήγει το εισαγόμενο αιγοπρόβειο.
Και κάπως έτσι μαζί με την κωμική λύση που δόθηκε στο θέμα των βοσκήσιμων εκτάσεων συμπληρώνεται το πάζλ της δυστυχίας των κτηνοτρόφων. Που έχουν μοναδικό ...σύμμαχο τη δυστυχία των αγροτών. Αν ακόμα παραμένουν σε λειτουργία οι κτηνοτροφικές μονάδες οφείλεται στη συμπίεση των τιμών των ζωοτροφών και των προϊόντων (σιτάρι, κριθάρι, τριφύλλι κ.α) που χρησιμοποιούνται για τη διατροφή των αγελάδων και αιγοπροβάτων.
Δυστυχούν οι αγρότες για να παραμένουν σε ...κώμα οι κτηνοτρόφοι.  

Είναι τόσο τραγική η κατάσταση ώστε δεν περισσεύει, τουλάχιστον στο ν. Κιλκίς, η διάθεση και η δυνατότητα αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Είναι η πρώτη χρονιά ίσως στην τελευταία 20ετία που δεν υπήρξε μέσα στις γιορτές, λίγο πριν λίγο μετά, και η στοιχειώδης αντίδραση.
Μόνο που η νηνεμία είναι τεχνητή. Η έκρηξη δεν είναι μακριά αφού η απόγνωση δεν είναι καλός σύμβουλος.
Κι αυτήν την αλήθεια ίσως πρέπει να την αντιληφθεί ο κ. Αποστόλου και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Διότι όταν εκραγεί το ηφαίστειο που σιγοβράζει, δεν θα αρκούν τα πλεονάσματα και η διανομή τους για να καταλαγιάσουν τα πνεύματα.
Ούτε θα απομείνει άλλωστε αγροτοκτηνοτροφικός τομέας για να γίνουν συμπληρωματικές ενισχυτικές κινήσεις. Τώρα λοιπόν, αν όχι χθες,  απαιτούνται μέτρα πολιτικής ενίσχυσης των αγροτοκτηνοτρόφων.