Κυριακή, 18 Απριλίου 2021, 5:24:37 πμ
etpa
Κυριακή, 30 Ιουνίου 2019 21:00

Οι βροχές και οι ανοιχτές τιμές καταστρέφουν τους αγρότες

Συντάκτης:

Οι βροχές έκαναν την αρχή. Δεν είναι πρωτόγνωρο στο Κιλκίς να συνοδεύεται χρονικά ο θερισμός με τις απογευματινές μπόρες. Σχεδόν συμβιώνουν αγρότες και μπόρες τον Ιούνιο όταν από το πρώτο δεκαήμερο αρχίζει ο θερισμός. Φέτος όμως το παράκανε ο καιρός. Με αποτέλεσμα και ο θερισμός να καθυστερήσει, να μειωθεί η απόδοση  και να πειραχτεί η ποιότητα.

 

Να τα πάρουμε με τη σειρά: Στα πεδινά του νομού ο θερισμός φέτος ολοκληρώθηκε αφού σε όλο το 20ήμερο υπήρξαν ημέρες αναγκαστικής ανάπαυλας λόγω των βροχοπτώσεων.

Η απόδοση εκτιμάται ότι9 μειώθηκε κατά 20% λόγω βροχών και στα φροντισμένα χωράφια θα κυμανθεί περί τα 200-220 κιλά στρέμμα. Πάντα για το σκληρό στάρι, τη βάση της κιλκισιακής σιτοπαραγωγής.

Η ποιότητα είναι βέβαιο ότι επηρεάστηκε. Ωστόσο οι βροχές αποτέλεσαν κι ένα αποτελεσματικό πρόσχημα των εμπόρων να την υποβαθμίσουν επί σκοπώ μείωσης της τιμής με την οποία ΘΑ πληρώσουν τους παραγωγούς.

Και φτάσαμε στο αίσχος της αγοράς. Την παράδοση του τελικού προϊόντος των αγροτών με το σύστημα της "ανοιχτής τιμής" Παραδίδει ο παραγωγός έναντι της υπόσχεσης του εμπόρου ότι θα πληρώσει ανάλογα με το πόσο θα πουλήσει.

Βεβαίως το πόσο θα πουλήσει το γνωρίζει μόνο ο έμπορος. Ο παραγωγός απλά οφείλει να αποδεχθεί ότι "τόσο πούλησε" ο έμπορος.

Ετούτα τα τραγικά συμβαίνουν εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία χωρίς το αρμόδιο υπουργείο, η αρμόδια κυβέρνηση, η αρμόδια αντιπολίτευση να ασχοληθούν. Να προτείνουν μέτρα θεραπείας της "πληγής" αυτής που προσβάλλει περισσότερο κι από την τσέπη των αγροτών το "φιλότιμό"  και την  αξιοπρέπειά τους.

Κατά τα άλλα και στην προεκλογική περίοδο που διανύουμε, ο δημόσιος διάλογος στο Κιλκίς ασχολείται με τα υπαρκτά προβλήματα των πολιτών του.