Σάββατο, 18 Μαΐου 2024, 7:50:10 πμ
Τρίτη, 21 Ιουλίου 2015 20:08

Οι φόροι αφανίζουν τους αγρότες

Την  χαριστική βολή στον αγροτικό κόσμο του ν. Κιλκίς δίνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ως ένα από τα προαπαιτούμενα της πρόσφατης συμφωνίας με τους δανειστές που συνήψε η κυβέρνηση Τσίπρα, που εισάγεται προς ψήφιση την Τετάρτη στη Βουλή.

Γ. Λασκάκης: Δεν θα αντέξει κανείς...
«Αν περάσει και ισχύσουν όσα μέχρι στιγμής λέγονται θα είναι η απόλυτη καταστροφή. Το 90% των αγροτών θα εγκαταλείψει τη γεωργοκτηνοτροφία διότι δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί σε φόρους και ασφάλιστρα» προειδοποιεί ο Πρόεδρος του συλλόγου γεωργοκτηνοτρόφων Κιλκίς Γιώργος Λασκάκης.
Η μέγγενη που απειλεί το ΄συνολο της αναιμικής πρωτογενούς παραγωγής του νομού είναι το φορολογικό. Ο διπλασιασμός της φορολογίας από το 13% από το πρώτο ευρώ που ισχύει σήμερα  στο 26% μαζί με τη αύξηση της προκαταβολής φόρου (έως 100%;) και ταυτόχρονα η φορολόγηση και των επιδοτήσεων «βάζει το μαχαίρι στο λαιμό» των αγροτών αφού ελάχιστοι θα αντέξουν την φοροκαταιγίδα αυτή. Ένα απλό παράδειγμα επικαλείται ο κ. Λασκάκης:
«Ας πούμε ότι ένας αγρότης έχει εισόδημα 10.000 ευρώ. Αν φορολογηθεί με 26% και προκαταβολή 50% τότε μόνο για φόρο θα δώσει κοντά 4.000 ευρώ. Λένε πως θα τριπλασιαστούν τα ασφάλιστρα στον ΟΓΑ. Δηλαδή άλλες τρεις  χιλιάδες  τον χρόνο το λιγότερο σε ασφάλιστρα. Λογαριάστε την αύξηση του κόστους από τη νέα ρύθμιση για το πετρέλαιο κίνησης, λογαριάστε την αδυναμία πρόσβασης στη ρευστότητα, λογαριάστε το συνεχώς διογκούμενο κόστος παραγωγφής, λογαριάστε την καταστροφική χρονιά στη  γεωργία και στα σιτηρά, πέστε τι θα απομείνει στον αγρότη για να ζήσει και να χρηματοδοτήσει την επόμενη καλλιέργεια – εκμετάλλευση;»

Αλ. Σημαιοφορίδης: ….Θα κλάψουν μανούλες
Εξίσου απογοητευμένος και ο αγροτοσυνδικαλιστής Αλέκος Σημαιοφορίδης: Αναρωτιέμαι ποιος μπορεί να αντέξει αυτήν την φοροκαταιγίδα… Σαν να αποφάσισαν να μας καταστρέψουν… Και δεν μιλώ για τους αγρότες παλιάς εποχής, με τα λίγα στρέμματα στάρι. Μιλώ για αγρότες με υποδομή και παραγωγή, με καλλιέργειες εκμηχανισμένες, αγρότες που εντάχθηκαν σε προγράμματα. Ούτε αυτοί μπορούν να αντέξουν. Με ρευστότητα μηδέν, χωρίς δυνατότητα αγοράς πρώτων υλών, με την εφορία στο 26% (λένε ακόμα και για 29%) με φορολόγηση και των επιδοτήσεων, χωρίς επιστροφή φόρου στο πετρέλαιο κίνησης, με αυξημένες εισφορές υπέρ ΟΓΑ, είναι αδύνατον να μείνουμε στην παραγωγή…» τονίζει ο κ. Σημαιοφορίδης.
Ακόμα και ο αγρότης που έχει μια κάποια υποδομή έχει λυγίσει. Χωρίς πληρωμές στα βιολογικά, με το κόστος παραγωγής να έχει απογειωθεί, με τη φετεινή καταστροφική χρονιά στα σιτηρά όπου η μέση απόδοση κινήθηκε γύρω στα 50 κιλά/στρέμμα, πως θα ξανακαλλιεργήσει; Όταν μάλιστα λένε πως φέτος θα καταργηθεί η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης και θα δοθεί ολόκληρη γύρω στα Χριστούγεννα. Πέρυσι περιμέναμε τον Νοέμβριο να εισπράξουμε την προκαταβολή για να καλύψουμε το κόστος παραγωγής., Κι έτσι καλλιεργήθηκαν τα χωράφια. Αν τα χρήματα δοθούν τα Χριστούγεννα,  πάει χάθηκε η χρονιά…  Γι αυτό σας λέω… Θα κλάψουν μανούλες φέτος …» δίνει την εικόνα της απόλυτης απογοήτευσης ένας αγρότης που παλεύει χρόνια  τώρα για να αποδείξει ότι υπάρχει μέλλον στην πρωτογενή παραγωγή.
Όλα δείχνουν λοιπόν  πως ετούτη την Τετάρτη στη Βουλή θα δοθεί η χαριστική βολή στους αγρότες. Αυτή είναι η κοινή εκτίμηση.
Και δεν υπάρχει ούτε διάθεση για αντίδραση. Είναι γνωστό άλλωστε από την εμπειρία των τελευταίων ετών. Πρώτα κάμφθηκε η αγωνιστική διάθεση των αγροτών κι ύστερα το εισόδημά τους. Αυτό που επικρατεί είναι η απογοήτευση, η παραίτηση, η παράδοση. Ως πένθιμο πρελούδιο σε ένα προδιαγεγραμμένο τέλος.

Οι Αιγοπροβατοτρόφοι επί ποδός
Την αντίθεσή τους στο προωθούμενο νομοσχέδιο θα εκφράσουν οι αιγοπροβατοτρόφοι του Κιλκίς με συγκέντρωση διαμαρτυρίας το πρωί της Τετάρτης, ώρα 11 π.μ., μπροστά στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς.
Οι αιγοπροβατοτρόφοι διαμαρτύρονται για τις προωθούμενες ρυθμίσεις στην φορολογία και τα ασφάλιστρα των αγροτών.


Αποστόλου: Πιθανόν να μην
υπάρχει το νομοσχέδιο για
την φορολόγηση των αγροτών
«Είναι πολύ πιθανό να μην υπάρχει το φορολογικό των αγροτών στο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί την Τετάρτη στη Βουλή» τονίζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου.
«Είναι ένα ζήτημα που θα το δούμε σταδιακά μέχρι το 2017 και μέσα από προϋποθέσεις, από συζητήσεις που έχουν σχέση με το κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, να δούμε πώς θα διαχειριστούμε φορολογικά τις ενισχύσεις του αγροτικού χώρου» σημειώνει ο κ. Αποστόλου και προσθέτει:
«Δεν θέλω να σας πω περισσότερα, αλλά να ξέρουν οι αγρότες ότι θα δώσουμε τη μάχη και να μας έχουν εμπιστοσύνη, όπως μέχρι σήμερα. Βλέπουν τι μάχες δίνονται και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εδώ, και δεν θα υπάρχουν αυτές οι επιπτώσεις που δημοσιοποιούνται. Να μην ανησυχούν, αλλά θα προσπαθήσουμε και νομίζω ότι αντιλαμβάνονται οι αγρότες ότι μπροστά στον γκρεμό που βρεθήκαμε και στον εκβιασμό 'ή υπογράφετε ή οδηγείστε σε χρεοκοπία', καταλαβαίνετε ότι ήταν μονόδρομος.
» Όμως και σε αυτόν τον μονόδρομο θα υπερασπιστούμε έναν χώρο που είναι αυτός που μπορεί να βοηθήσει, μπορεί να σπρώξει αυτό που λέμε εμείς την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά, να μην ανησυχούν. Επιπτώσεις τουλάχιστον ούτε τη φετινή χρονιά ούτε την επόμενη επιπλέον θα υπάρξουν -από αυτές που μέχρι σήμερα υπάρχουν- δεν θα φανούν για τον αγροτικό χώρο... 'Εχουμε τον χρόνο να τα δούμε με ψυχραιμία και κυρίως και με ισοδύναμα, εξετάζουμε όλες τις περιπτώσεις πώς θα βοηθήσουμε τους αγρότες να μην επηρεαστούν...».

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Υπότιτλος: Με τη νέα κλίμακα 26% και αύξηση της προπληρωμής για το επόμενο έτος. Κι αν υπολογιστούν οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα του ΟΓΑ δεν θα μείνει ούτε ευρώ από το ελάχιστο ούτως ή άλλως εισόδημά τους… “Στο πόδι οι αιγοπροβατοτρόφοι”