Τρίτη, 28 Μαΐου 2024, 11:40:53 πμ
Τρίτη, 19 Μαϊος 2015 23:36

Οι ...Γαλάζιοι έβγαλαν από την εξισωτική τους αγρότες Κιλκίς, Μουριών, Αξιούπολης

Από το 2014 διαμορφώθηκαν τα κριτήρια που οδήγησαν στον χαρακτηρισμό κάποιων περιοχών του νομού ως πεδινών, ενώ προγενέστερα ήταν ορεινοί-μειονεκτικοί. Επομένως την πολιτική ευθύνη φέρει η προηγουμένη κυβέρνηση κι εμείς θα εξασφαλίσουμε ότι και φέτος οι αγρότες των ως άνω περιοχώς θα πληρωθούν την εξισωτική.
Αυτό είναι το “ρεζουμέ” της απάντησης του αναπληρωτή υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου στον βουλευτή Θ. Παραστατίδη, όταν ο τελευταίος έθεσε υπόψιν του την αδικία που υφίστανται οι κάτοικοι περιοχών του νομού, θέμα που αναδείξαμε από την προπερασμένη εβδομάδα.


Επί του θέματος εξέδωσε ανακοίνωση το πολιτικό γραφείο του κ. Παραστατίδη, όπου αναφέρονται τα εξής:
“Πρόσφατα υπήρξαν έντονοι προβληματισμοί και ανησυχίες που εξέφρασαν παραγωγοί σχετικά  με τον χαρακτηρισμό περιοχών του νομού Κιλκίς ως  πεδινών.
Ο Βουλευτής έθεσε το θέμα  στο γραφείο του Αν. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης   Β. Αποστόλου  επισημαίνοντας πως υπάρχει ένας πίνακας ο οποίος χαρακτηρίζει πεδινές, περιοχές οι οποίες ήταν  χαρακτηρισμένες προηγουμένως ορεινές και μειονεκτικές.
Αυτό σημαίνει πως οι περιοχές αυτές εξαιρούνται του δικαιώματος εξισωτικής αποζημίωσης.
Οι περιοχές αυτές είναι, η Λεκάνη των Μουριών, η περιοχή του Κιλκίς και οι οικισμοί γύρω από αυτήν  καθώς και η Αξιούπολη.  
Από πλευράς του γραφείου του υπουργού, υπήρξε η διαβεβαίωση προς το Βουλευτή ότι, πράγματι, υπάρχει οδηγία με τον συγκεκριμένο πίνακα στον οποίο προσδιορίζονται τα διοικητικά όρια των παραπάνω αναφερόμενων περιοχών ως πεδινά και πως ο πίνακας αυτός αποφασίστηκε και διαμορφώθηκε το 2014 στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων.
Η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης καταβάλει προσπάθεια και αναμένεται επίλυση του θέματος, ώστε ο πίνακας αυτός να μην μεταβληθεί και να παραμείνει ως είχε. Αυτό σημαίνει πως δεν είναι οριστικοποιημένος και επομένως οι παραγωγοί των συγκεκριμένων περιοχών θα πληρωθούν και αυτή τη χρονιά με το παλιό καθεστώς.
                                            
Αίρεται η αδικία με
τα  ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ
Στην ανακοίνωση επίσης προαναγγέλλεται ευνοϊκή ρύθμιση του ζητήματος που ανέκυψε με την “αυθαίρετη μείωση” της τιμής της κιλοβατώρας των αγροτικών φωτοβολταϊκών.
Συγκεκριμένα : “Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αυθαίρετης μείωσης της τιμής της κιλοβατόρας των αγροτικών φωτοβολταικών από τον ΛΑΓΗΕ ΑΕ, η οποία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε πάρα πολλούς αγρότες της Β. Ελλάδος, και όχι μόνο, με το πρόσχημα πως δεν προσκομίστηκαν βεβαιώσεις που να αποδεικνύουν την ιδιότητα του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, ο Βουλευτής συναντήθηκε με τον Υπουργό Παραγ. Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη στον οποίο και έθεσε το θέμα για δεύτερη φορά. Ο Υπουργός, διαβεβαίωσε το Βουλευτή πως άμεσα θα φέρει Τροπολογία στη Βουλή προκειμένου να αποκατασταθεί αυτή η αδικία”.