Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2022, 6:00:49 πμ
etpa
Σάββατο, 25 Δεκεμβρίου 2021 17:55

Οκτώβρη ζημιώθηκαν οι αγρότες και Δεκέμβρη αποζημιώθηκαν!

Συντάκτης:

Όποιος πιστεύει στα θαύματα, ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν. Στην χώρα όπου η λέξη αποζημίωση για καταστροφές στη γεωργία είναι ισοδύναμη με τη λέξη ταλαιπωρία και καθυστέρηση, σε αυτήν την χώρα και σε αυτόν το νομό, εν προκειμένω το Κιλκίς, συνέβη το θαυμαστόν:

 

Οκτώβρη μήνα καταστράφηκε η παραγωγή των σταφυλιών crimson, Δεκέμβρη μήνα οι παραγωγοί, κάπου 40 σε ολόκληρο το νομό, είδαν τα χρήματα των αποζημιώσεων στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Ο ΕΛΓΑ πλήρωσε από 500 έως 700 ευρώ για κάθε στρέμμα!
Πριν επιχειρήσουμε την ερμηνεία του εν λόγω θαύματος, ας καταγράψουμε τι συνέβη.
Εκεί στις 8 Οκτώβρη κι ενώ οι παραγωγοί ήταν έτοιμοι να συλλέξουν τα σταφύλια τους άνοιξαν οι ουρανοί. Βροχή με τα τουλούμια. Κάπου 363 χιλιοστά μέσα σε μια μέρα. Κι αν οι περισσότεροι απλώς γνωμάτευσαν πως χάλασε ο καιρός, κάπου 40 Κιλκισιώτες παραγωγοί της ποικιλίας crimson είδαν τα σταφύλια τους σε αμπελώνες 600 στρεμμάτων συνολικά σε Χέρσο, πεδινό, Μουριές και Τέρπυλλο να καταστρέφονται ολοσχερώς. Ή σχεδόν ολοσχερώς.
Η ζημιά στην καλλιέργεια αυτή πονάει πολύ διότι το στρεμματικό κόστος καλλιέργειας αγγίζει μέχρι και τα 600-700 ευρώ. Κάλεσαν τον ΕΛΓΑ, είπαν τον πόνο τους, έγινε η εξατομίκευση και προσκάλεσαν σε βοήθεια. Ανέλαβε ο Κιλκισιώτης υφυπουργός Γιώργος Γεωργαντάς να φέρει στο νομό τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο. Ήρθε ο πρόεδρος άκουσε τους παραγωγούς, ήταν μαζί του και στελέχη του Οργανισμού από τη Θεσσαλονίκη, σημείωσαν όσα έπρεπε, και αποχωρώντας ο Λυκουρέντζος έσπευσε να ταπεινώσει τις προσδοκίες: Ευχαριστημένοι να είστε αν πληρωθείτε τέλη Γενάρη.
Πάλι καλά θα σκέφτηκαν οι ημέτεροι αμπελοκαλλιεργητές. Εδώ οι σιτοπαραγωγοί δεν είδαν αποζημιώσεις για καταστροφές που συνέβησαν την Άνοιξη.
Πάμε πάλι στα θαύματα που λέγαμε και στην αρχή. Μεσημέρι Πέμπτης 23 Δεκεμβρίου, και άρχισαν τηλεφωνήματα ο ένας στον άλλον. «Είδα χρήματα από τον ΕΛΓΑ για τα crimson, εσύ;» Και ψάχνοντας ο καθένας ανακάλυψαν το θαυμαστόν: Πληρώθηκαν όλοι αποζημιώσεις.
«Όταν υπάρχει πολιτική βούληση γίνονται και θαύματα» σχολίασε ο παραγωγός από το Χέρσο Γιώργος Τερζής. Κι επειδή αχάριστοι δεν είναι στέλνουν οσονούπω ευχαριστήρια επιστολή στον υφυπουργό Γιώργο Γεωργαντά. Κάτι παραπάνω θα γνωρίζουν.
Αυτή είναι η χριστουγεννιάτικη ιστορία ενός μικρού θαύματος στο Κιλκίς.
Άμποτε να γίνει κανονική συνήθεια η έγκαιρη αποζημίωση σε κάθε καταστροφή γεωργών-κτηνοτρόφων.