Σάββατο, 27 Απριλίου 2024, 3:39:36 πμ
Τετάρτη, 08 Ιουνίου 2011 16:50

«Όχι» στην ολοκληρωμένη διαχείριση καπνού για το 2011

kapna
Έξαλλοι είναι οι Έλληνες καπνοπαραγωγοί, με τις απαντήσεις που έλαβαν τόσο από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Γιάννη Κουτσούκο και τον Ειδικό Γραμματέα του Υπουργείου Βαγγέλη Διβάρη, σχετικά με την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Καπνού. Τα… μαντάτα δεν ήταν καλά, καθώς ενώ οι καπνοπαραγωγοί περίμεναν από φέτος την εφαρμογή της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, οι εκπρόσωποι του Υπουργείου έβαλαν «φρένο», ανακοινώνοντάς τους πως «δυστυχώς δεν θα ενισχυθεί για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο 2011, με το ποσό των 93,6 ευρώ ανά στρέμμα». Η αντίδραση των συνδικαλιστών καπνοπαραγωγών ήταν όχι μόνο άμεση, αλλά και πολύ έντονη και το γραφείο που «φιλοξένησε» την επίμαχη συνάντηση, θύμισε «πεδίο μάχης».
Έξαλλος ήταν, φυσικά, με τις αρνητικές αυτές εξελίξεις και ο Πρόεδρος του Καπνικού Συνεταιρισμού «Ο Βισάλτης» Μιχάλης Τσερβίστας, ο οποίος δήλωσε στο Ε.Β.:
«Στη σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στις 31 Μαΐου, που προκαλέσαμε εμείς, με τον Υφυπουργό Γιάννη Κουτσούκο και τον Ειδικό Γραμματέα Βαγγέλη Διβάρη, για να μας δοθούν διευκρινιστικές απαντήσεις για το μέτρο 214, που αφορά στην Ολοκληρωμένη Διαχείριση και μετά τις διαβεβαιώσεις που λάβαμε από όλους τους Υπουργούς από το 2006 και μετά, ενημερωθήκαμε πως η Ολοκληρωμένη Διαχείριση δεν θα εφαρμοσθεί από το 2011, γιατί το μέτρο δεν έχει προκηρυχθεί ακόμη. Και οι 16 εκπρόσωποι των καπνικών συνεταιρισμών Κεντρικής Μακεδονίας και Θράκης που είμασταν εκεί, μείναμε έκπληκτοι αρχικά και αγακτησμένοι δηλώσαμε προς την ηγεσία του Υπουργείου πως για μία ακόμη φορά μας κορόιδεψαν. Οι περαιτέρω κινήσεις μας, των ενεργών καπνοπαραγωγών εννοώ, θα αποφασισθούν σύντομα».
Οι καπνοπαραγωγοί εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην αφήσουν το θέμα και να αγωνισθούν σκληρά γι’ αυτό, ενώ επιρρίπτουν σαφείς ευθύνες στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν χθες, επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα εξής:
«…Ατελείωτες συσκέψεις, επισκέψεις, δηλώσεις και δελτία τύπου χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Αν χρειάζεται να περάσουν δύο χρόνια προκειμένου να προκηρυχθεί ένα και μοναδικό πρόγραμμα που στοχεύει στην στήριξη της παραγωγής του προϊόντος, τότε εύκολα διαπιστώνει κάποιος γιατί μένουμε στάσιμοι σ’ αυτή τη χώρα, καθώς και την εύλογη αγανάκτηση όλων των αγροτών. Ας μην ξεχνάμε όμως πως σε άλλα προϊόντα οι προκηρύξεις προγραμμάτων για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση δημοσιεύθηκαν μετά την συγκομιδή των εν λόγω προϊόντων».
Οι εκπρόσωποι των καπνικών συνεταιρισμών διαμαρτύρονται και ζητούν από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, να εντάξει και να εκδώσει άμεσα την προκήρυξη του μέτρου 214 της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, καθώς και να συμπεριλάβει την εσοδεία 2011, με απλές προϋποθέσεις, χωρίς γρίφους, σταυρόλεξα και ποινές για τους καπνοπαραγωγούς, μιας και το ήδη δημοσιευμένο πρόγραμμα προς διαβούλευση ήταν τόσο πολύπλοκο, που δεν έδινε περιθώρια ένταξης σε κανένα παραγωγό.