Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 3:49:05 μμ
Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου 2014 21:18

Παρακρατούν οχτώ εκατ. ευρώ από τους βιοκαλλιεργητές μας!

Οι αγρότες βιοκαλλιεργητές του ν. Κιλκίς μπορούν να υπερηφανεύονται πως συνέβαλαν κατά οχτώ εκατομμύρια ευρώ στο πλεόνασμα που εμφανίζει η κυβέρνηση

, ως δείγμα της οικονομικής υγείας του κράτους. Τόσα είναι  τα χρήματα που παρακρατεί και δεν αποδίδει σε 615 αγρότες και κτηνοτρόφους του ν. Κιλκίς  για τα έτη 2012 και 2013 που ακόμα «έχουν λαμβάνειν» οι δικαιούχοι!
Οι συνεχείς διαμαρτυρίες τους ότι με την καθυστέρηση «τίθεται θέμα βιωσιμότητας της επένδυσής μας αλλά και των ίδιων μας των οικογενειών μας και στερούμαστε βασικών αναγκών μας» πήγαν στον βρόντο και πλέον, όπως οι ίδιοι ψιθυρίζουν, μόνη διέξοδο έχουν να κατέβουν στην Αθήνα για να καταλάβουν από την …ανάποδη οι υπεύθυνοι καθώς με τον ήπιο τρόπο τους με΄χρι τώρα κανείς δεν τους ακούει.
Το μεσημέρι της Πέμπτης περί τους 20 βιοκαλλιεργητές συγκεντρώθηκαν στην Π.Ε. Κιλκίς και συνομίλησαν με τον υπεύθυνο επί αγροτικών θεμάτων περιφερειακό σύμβουλο Ανδρέα Βεργίδη, στον οποίο ενεχείρισαν και σχετικό υπόμνημα.
Ο κ. Βεργίδης αναγνώρισε το δίκαιο του αιτήματος και δεσμεύτηκε να πιέσει και η Περιφέρεια την κεντρική διοίκηση (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ΟΠΕΚΕΠΕ) για να πληρωθούν επιτέλους οι δικαιούχοι.
Η αποκλειστική ευθύνη της καθυστέρησης ανήκει σε υπουργείο και ΟΠΕΚΕΠΕ, τα οποία μάλιστα αδυνατούν να συνεννοηθούν επί του θέματος, όπως ισχυρίζονται οι αγρότες.
Κάθε χρονιά βιολογικής καλλιέργειας σημαίνει για τους 611 καλλιεργητές βιολογικής γεωργίας και τέσσερις βιολογικής κτηνοτροφίας περί τα 4 εκατ. ευρώ.
Η συντονιστική επιτροπή στο υπόμνημά της αναφέρει ότι οι ίδιοι «είχαμε την υποχρέωση να συντάξουμε μελέτες και αν απευθυνθούμε  σε πιστοποιητικούς οργανισμούς για την ολοκλήρωση και διεκπεραίωση του φακέλου μας. Υποχρέωσή μας ήταν να εξοφλήσουμε τους μελετητές και τους οργανισμούς που μας διευκόλυναν και το πράξαμε άμεσα για τα έτη 2012 και 2013. Παρά το γεγονός ότι έπρεπε να έχουμε εξοφληθεί από το αρμόδιο υπουργείο, εδώ και καιρό πέφτουμε θύματα της παραπληροφόρησης από πλευράς υπευθύνων με αποτέλεσμα να παραμένουμε απλήρωτοι για τα έτη 2012 και 2013. Κάτω από το αβέβαιο αυτό καθεστώς αδυνατούμε κι εμείς από την πλευρά; Μας να είμαστε πιστοί στις δεσμεύσεις μας απέναντι στους πιστοποιητικούς οργανισμούς και τους μελετητές για το έτος 2014…»
Το υπόμνημα, που υπογράφουν τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής Παναγιώτη Φυτανίδη, Χρήστο Σολομωνίδη, Νικόλαο Σταυράκη, Λάζαρο Τσαχουρίδη και Αλέξανδρο Σημαιοφορίδη ,απευθύνεται στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης
«Δρομολογήστε το θέμα των πληρωμών μας»  είναι η έκκληση που απευθύνουν στον κ. Καρασμάνη. Αλλά όλα δείχνουν πως θα χρειαστεί να το φωνάξουν κατ΄ιδίαν και στο αυτί του  εδεσσαίου υπουργού.