Σάββατο, 18 Μαΐου 2024, 8:28:05 μμ
Κυριακή, 10 Μαϊος 2015 21:56

Παράταση μέχρι 2 Ιουνίου για υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ

Μόλις ο ένας στους τέσσερις παραγωγούς του ν. Κιλκίς πρόκαμε μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Μαίου να υποβάλλει τη δήλωσή του στο σύστημα ΟΣΔΕ και οι προθεσμίες είναι πλέον ασφυκτικές και μέγας ο όγκος της απομένουσας εργασίας.


Ο κίνδυνος να μείνουν εκτός “νυμφώνος” των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων πολλοί παραγωγοί είναι υπαρκτός αφού ακόμα κι αν δοθεί  παράταση στην εκπνέουσα προθεσμία της 15ης Μαίου, αυτή θα είναι μόλις δυο εβδομάδων και στο διάστημα αυτό - συνολικά δηλαδή σε τρεις εβδομάδες από τώρα- οι πύλες του νομού πρέπει να υποδεχθούν και να διεκπεραιώσουν το 70% των 12.000 περιπου δηλώσεων!
Αναφορικά με το γενικότερο θέμα των δηλώσεων στο ΟΣΔΕ από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαχείρισης Άμεσων Ενισχύσεων της 23/4/2015, εγκρίθηκε η δυνατότητα, προαιρετικής για κάθε Κράτος Μέλος, παρέκκλισης από τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) αριθ 809/2014, σε ότι αφορά στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης στο ΟΣΔΕ.
Το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας προτίθεται να αξιοποιήσει τη δυνατότητα αυτή και να παρατείνει την προθεσμία υποβολής των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης των δικαιούχων αγροτών για άμεσες ενισχύσεις στο ΟΣΔΕ έως και την Τρίτη 2 Ιουνίου 2015.
Η παράταση κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να διευκολυνθούν οι αγρότες να καταθέσουν τις αιτήσεις τους κατά την πρώτη χρονιά εφαρμογής της νέας ΚΑΠ.
Υπενθυμίζεται ότι είναι στη διάθεση των αγροτών η δωρεάν  on-line εφαρμογή του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. για την υποβολή της αίτησης ενιαίας ενίσχυσης στο ΟΣΔΕ. Επιπλέον, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αγροτών φέτος,  έχουν εγκριθεί επιπρόσθετοι σε σχέση με την περασμένη χρονιά Φορείς τύπου Α για την παραλαβή των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης, των οποίων η διαδικασία πιστοποίησης θα ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
Άμεσος στόχος του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας είναι η υποβολή των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης στο ΟΣΔΕ να γίνεται με τρόπο αξιόπιστο και διαφανή, δίχως επιβαρύνσεις των αγροτών.