Δευτέρα, 3 Αυγούστου 2020, 5:50:50 μμ
Τρίτη, 27 Μαρτίου 2018 21:26

Παρέλασαν τα βάσανα των αγροτών

Συντάκτης:

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου είναι ένας γενναίος υπουργός. Και μόνο επειδή είχε την τόλμη να έρθει και να συζητήσει επί τρεις ώρες με 200 περίπου αγρότες του Κιλκίς το βράδυ της Παρασκευής 23 Μαρτίου, του αξίζει ο δημόσιος έπαινος. Και για έναν ακόμη λόγο: Τρία χρόνια νωρίτερα ως αντιπολίτευση είχε ξανάρθει στο Κιλκίς και, όπως εισαγωγικά ομολόγησε αυτοσαρκαζόμενος, "όσα είπα τότε τα βρίσκω μπροστά μου".


Έτσι λοιπόν το βράδυ της Παρασκευής ...παρέλασαν μπροστά του τα βάσανα των αγροτών του νομού, όπως τα εξέθεσαν ο αντιπεριφερειάρχης Ανδρ. Βεργίδης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Π. Τονικίδης, οι αντιδήμαρχος Κιλκίς Μ. Πεντζερετζής, οι πρόεδροι αγροτικών φορέων και παραγωγοί: Αλέξανδρος  Σημαιοφορίδης, Γιώργος  Λασκάκης, Θωμάς  Καρυπίδης, Αντώνης Ρήτος, Χρήστος  Αϊδαρίνης, Δημήτρης  Βαφειάδης, Χρήστος Σολωμονίδης, Τριαντάφυλλος Καραδαγλίδης  και  Παναγιώτης Κουκάκης.
Η αναγραφή του ΑΤΑΚ στις δηλώσεις ΟΣΔΕ μαζί με την μείωση της τιμής του γάλακτος ήταν τα θέματα αιχμής. Φρόντισε ο κ. Αποστόλου εισαγωγικά να δώσει την είδηση, την οποία άλλωστε είχε κοινοποιήσει από το μεσημέρι της ίδια μέρας με δήλωσή του. Συνοψίζεται: παράταση ενός έτους (μέχρι την έναρξη της υποβολής δηλώσεων της νέας χρονιάς, περίπου τον Φεβρουάριο του 2019) για την ρύθμιση των εκκρεμοτήτων, ενώ οι φετινές δηλώσεις θα καταβοληθούν κανονικά ακόμα κι άν δεν αναγραφεί ο ΑΤΑΚ.
Ιδού η δήλωση Αποστόλου για τον ΑΤΑΚ
«Η προσπάθειά μας για τη διασφάλιση των άμεσων ενισχύσεων στην Κοινή Αγροτική Πολιτική μετά το 2020, παράλληλα με την σύσταση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για υποχρεωτική αναγραφή του Α.Τ.ΑΚ στις δηλώσεις ΟΣΔΕ, οδήγησαν τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην απόφαση να καλέσει τους αγρότες που υποβάλλουν τις σχετικές δηλώσεις για να κατοχυρώσουν τα δικαιώματά τους, να συμμορφωθούν.
Από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής της σχετικής οδηγίας προέκυψαν προβλήματα σε πολλές περιπτώσεις μισθωμένων αγροτεμαχίων.
Για αυτό αποφασίσαμε:
α) να συνεχίσουν να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους κανονικά είτε έχουν είτε δεν έχουν Α.Τ.ΑΚ μέχρι 15/05/2018,
β) όλα τα ιδιόκτητα ή μισθωμένα αγροτεμάχια που έχουν Α.Τ.ΑΚ και υποχρεούνται να τον δηλώσουν μέχρι 15/05/2018 θα πληρωθούν κανονικά,
γ) όσα μισθωμένα ακίνητα δεν έχουν Α.Τ.ΑΚ θα πληρωθούν και αυτά κανονικά τα δικαιώματά τους με την υποχρέωση να προσκομίσουν τον Α.Τ.ΑΚ μέχρι την υποβολή της δήλωσης ΟΣΔΕ της επόμενης χρονιάς, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να προσκομίσουν συμβόλαιο μίσθωσης τετραετούς διάρκειας.
Αναλυτικότερες πληροφορίες θα δοθούν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ»

 

Θα τους ξεπατώσουμε
στους ελέγχους
Η περίεργη πτώση της τιμής του πρόβειου γάλακτος κοντά 20 λεπτά από πέρυσι τέτοιο καιρό ήταν το δεύτερο θέμα αιχμής. Το έθεσαν πολλοί, αναλυτικά ο κ. Θωμάς Καρυπίδης και επικουρικά οι κ. Χρήστος Σολομωνίδης και Γ. Λασκάκης.  Ο πρώτος μάλιστα απεικόνισε την κατηφορική πορεία της παραγωγής σε δυο μόνο αριθμός. Το 2016 υπήρχαν στο Κιλκίς 1088 μονάδες αιγοπροβατοτροφίας και 777 το 2017!  Ζήτησαν οι κτηνοτρόφοι ελέγχους και εφαρμογή του ισοζυγίου γάλακτος, ζήτησαν ενεργοποίηση του ΕΦΕΤ και της ΕΛΓΟ Δήμητρα, ζήτησαν τα αυτονόητα και εισέπραξαν υποσχέσεις ελέγχων.
Μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου ο ΕΛΓΟ Δήμητρα καταγράφει μείωση του ζωικού κεφαλαίου και ταυτόχρονα αύξηση του γάλακτος! Τα πρόβατά μας έγιναν δηλαδή ...βιονικά αφού για ανεξήγητους λόγους διπλασίασαν(;) την απόδοσή τους!
"Θα τους ξεπατώσουμε στους ελέγχους" 'δεσμεύτηκε ο κ. Αποστόλου και οι κτηνοτρόφοι ελπίζουν να προηγηθούν οι έλεγχοι πριν ξεπατώσουν οι βιομηχανίες τους ίδιους.
Πάντως ζήτησε από τους κτηνοτρόφους να οργανωθούν αφού σε άλλες περιοχές, ομάδες παραγωγών κατορθώνουν και σήμερα να απολαμβάνουν υψηλότερες τιμές μέχρι και 100 λεπτά/κιλό.
Για τους νέους αγρότες και τη συμπερίληψη όλων στο πρόγραμμα ο κ. Αποστόλου υπήρξε θετικά αινιγματικός. Αφήστε, θα τα πει ο πρωθυπουργός στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Κ. Μακεδονίας. Και όλοι στην αίθουσα ερμήνευσαν τη δήλωσή του ως προαναγγελία επίλυσης του θέματος σε επίπεδο Κ. Μακεδονίας.
Όσα ειπώθηκαν σε διάλογο τριών ωρών είναι δύσκολο να αποτυπωθούν σε ένα ρεπορτάζ. Βιοκαλλιέργειες, βιολογική κτηνοτροφία, απονιτροποίηση, σχέδια βελτίωσης, δασικοί χάρτες, κοινόχρηστες εκτάσεις, φορολογικά παρέλασαν ενώπιον του Υπουργού που έδωσε απαντήσεις, αλλά στις περισσότερες ήταν γενικόλογος χωρίς δεσμεύσεις. Εξαίρεση η απάντηση στον κ. Αντώνη Ρήτο που ζήτησε να πληρώνονται κανονικά και τα οινοποιήσιμα σταφύλια ως νωπό προϊόν. Αυτό μπορούμε να το δούμε, παρατήρησε ο κ. Αποστόλου.
Ο κ. Χρήστος Αϊδαρίνης  έθεσε για μια ακόμη φορά, ως επαγγελματίας οινοποιός, το πρόβλημα με την χωρική οινοποίηση (απόσταξη) η οποία στο όνομα της ιδιοκατανάλωσης πλημμυρίζει την αγορά με εμπορεύσιμο κρασί και τσίπουρο και ζήτησε το αυτονόητο: Την καταγραφή και εφαρμογή  μητρώου οινοποιών. Έχουμε την φριχτή υποψία ότι  το ίδιο ζήτημα θα θέσει ξανά ο κ. Αϊδαρίνης και στην επόμενη επίσκεψη Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, της ίδιας ή άλλης κυβέρνησης.
Οι κ. Βεργίδης και Πεντζερετζής πέραν των όσων είπαν, κατέθεσαν και υπομνήματα.
Ο κ. Τονικίδης αναφέρθηκε σε θέματα ανάπτυξης του νομού εστιάζοντας στην άμεση ανάγκη ενίσχυσης του Βοτανικού Κήπου Κρουσίων.
Εισαγωγικά ο κ. Αποστόλου και ύστερα από σύντομο χαιρετισμό του γραμματέα της οργάνωσης ΣΥΡΙΖΑ Κιλκίς Αν. Κεσίδη και του βουλευτή Θ. Παραστατίδη,  περιέγραψε τις δυσχέρειες και τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει στα συμβούλια υπουργών Γεωργίας όταν μερικές από τις θέσεις της χώρας δεν μαζεύουν πολλούς υποστηρικτές και χρειάζεται μάχη για να προστατευθούν τα συμφέροντα των αγροτών μας.
Συμπερασματικά: Ήταν μια χρήσιμη επίσκεψη με τον Υπουργό να ακούει επί ώρες τους αγρότες, να επιδεικνύει ...γήινη συμπεριφορά μακριά από βερμπαλισμούς (  είπαμε πολλά προεκλογικά και προσγειωθήκαμε, παρατήρησε κάποια στιγμή) και αν δεν έδωσε λύσεις ή δεν ικανοποίησε όλα τα αιτήματα, τουλάχιστον δεν προκάλεσε.

Έκθεση εικόνων