Σάββατο, 13 Απριλίου 2024, 6:28:06 πμ
Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2011 18:31

«Πέταξαν» οι τιμές «Προσγειώθηκαν» οι αποδόσεις

sitaria
Φέτος θα μπορούσαν, ύστερα από πολλά χρόνια να βγάλουν χρήμα μέχρι και οι σιτοπαραγωγοί. Αλλά και φέτος μένουν με το παράπονο πως ενώ οι τιμές είναι ικανοποιητικές, οι αποδόσεις χάλασαν τη …γιορτή.
Μέχρι και στα 27 λεπτά/κιλό «πέταξε» η τιμή του σκληρού στην Παιονία, ενώ τιμές μέχρι 25 λεπτά είναι πια στην ημερήσια διάταξη σε ολόκληρο το νομό. Και μάλιστα οι έμποροι και οι Ενώσεις πληρώνουν «τοις μετρητοίς». Ασύλληπτα πράγματα δηλαδή αν θυμηθούμε τον περσινό διασυρμό με τις ανοιχτές αγοραπωλησίες με «τιμολόγια» μέχρι και οχτώ λεπτά.
Από την άλλη πλευρά στο μαλακό η τιμή έχει «πάτωμα» τα 20 λεπτά/κιλό, αλλά αν η γλουτένη είναι υψηλή τότε η τιμή ανέρχεται.  Και είναι τιμές που προσφέρουν και οι ιδιώτες έμποροι και οι δύο Ενώσεις Συνεταιρισμών του νομού που μπήκαν στην αγορά πληρώνοντας και αυτές «κας» ενώ  συγκεντρώνουν  και για λογαριασμό των παραγωγών για προσδοκούν υψηλότερες τιμές και ρισκάρουν.
Για το εισόδημα όμως πέραν της τιμής, έχει σημασία και η απόδοση. Κι εδώ χάλασε η εικόνα. Το γενικό συμπέρασμα. Στην επαρχία Κιλκίς δύσκολα το «στήσιμο» θα ξεπεράσει τα 150 κιλά, όπως τουλάχιστον εκτιμούν όλοι οι παράγοντες του χώρου.
Αποδόσεις υψηλότερες –κάποτε ξεπερνούν και τα 300 κιλά- υπάρχουν, αλλά συνάμα δεν είναι λίγες οι εκτάσεις που δίνουν 100 κιλά.
Καλύτερη είναι η εικόνα στην Παιονία όπου πολλά από τα χωράφια είναι ποτιστικά. Αλλά κι εκεί ο καρπός σε πολλά χωράφια «κάηκε» από την απότομη ζέστη με αποτέλεσμα σταροχώραφα που είχαν προδιαγραφές 400 κιλών να δίνουν 250 κιλά. Έτσι ένα στήσιμο κοντά στα 200 κιλά θεωρείται κοντά στην πραγματικότητα, όταν τελειώσει ο αλωνισμός στην Παιονία.

Κυλάει το ΟΣΔΕ
Η ΕΑΣ Κιλκίς είναι προχωρημένη στην συλλογή και επεξεργασία των στοιχείων των δηλώσεων των παραγωγών της δύναμής της. Από τη δυτική πλευρά του νομού, στην ΕΑΣ Αξιούπολης η εβδομάδα που πέρασε ήταν εβδομάδα τεχνικής και οργανωτικής προετοιμασίας και από τη Δευτέρα ξεκίνησε να λειτουργεί το σύστημα. Υπενθυμίζουμε ότι η ΕΑΣ Αξιούπολης από φέτος έχει δικαίωμα εισόδου (δική της πύλη) στα δεδομένα του ΟΠΕΚΕΠΕ και σύμφωνα με εκτιμήσεις υπηρεσιακών της παραγόντων «όλα φέτος θα είναι πολύ καλύτερα για τους παραγωγούς μας  σε σχέση με πέρυσι». Για το σκοπό αυτό άλλωστε η ΕΑΣ Αξιούπολης προσέλαβε έξι καταρτισμένα στελέχη με γνώση του αντικειμένου και εμπειρία από την απασχόλησή τους στην ΕΑΣ Κιλκίς τα περασμένα χρόνια.