Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021, 3:26:12 πμ
etpa
Κυριακή, 23 Ιουνίου 2019 20:16

Σιτηρά: Οι αποδόσεις έως πολύ καλές. Οι τιμές αόρατες και "ανοιχτές"

Συντάκτης:

Παρά τις απογευματινές μπόρες της προηγούμενης εβδομάδας που ανέστειλαν και ίσως υποβάθμισαν τον θερισμό στα πεδινά του νομού, η φετινή συγκομιδή θα συγκαταλεχθεί στις υψηλότερες των τελευταίων ετών.
Αυτή είναι η εικόνα από την απόδοση των σιτηρών στα πεδινά του νομού όπου εδώ και δυο εβδομάδες ξεκίνησε ο θερισμός.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες των ΕΙΔΗΣΕΩΝ, στα σκληρά το "στήσιμο" υπολογίζεται στα 250 κιλά, όταν πέρυσι ήταν περίπου στα μισά, ενώ στα μαλακά ξεπερνά και τα 300 κιλά/στρέμμα με ακόμα καλύτερες αποδόσεις στα κριθάρια, όπου καταγράφηκαν αποδόσεις και πέραν των 450 κιλών/στρέμμα.
Σημειώνουμε ότι αυτές είναι καλές αποδόσεις για το Κιλκίς διότι στους κάμπους της Λάρισας, των Σερρών και του Έβρου με τις ίδιες αποδόσεις θα μοιρολογούσαν.
Κι εδώ σταματούν τα καλά νέα.

Διότι ο καρνάβαλος με την αγορά σιτηρών συνεχίζεται απρόσκοπτος και φέτος. Οι αγρότες πουλάνε με το σύστημα της "ανοιχτής τιμής". Ήγουν: δώσε τη σοδειά σου και θα δούμε τι θα λάβεις σε τρεις τέσσερις μήνες.
Ειδικά με τα κριθάρια και τα μαλακά δεν έχουν ανακοινωθεί ούτε ενδεικτικές τιμές πέραν όσων καλλιεργούν κριθάρια συνάπτοντας συμβόλαια με εταιρείες. Στις περιπτώσεις αυτές οι συναφθείσες συμφωνίες αναφέρονται σε τιμή 16 λεπτών/κιλό.
Στο σκληρό σιτάρι αναφέρονται τιμές 19-20 λεπτών/κιλό , δίδονται προκαταβολές έναντι εξόφλησης όποτε πωληθούν από τον έμπορο ή την εταιρεία και με ένα λόγο συνεχίζεται ένα σκανδαλώδες καθεστώς στην αγορά σίτου με τους παραγωγούς σε ομηρεία.
Είτε δεξιά είναι η κυβέρνηση είτε αριστερή.