Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου 2023, 1:29:42 μμ
Τετάρτη, 07 Δεκεμβρίου 2011 16:25

«Σταυρώνουν» τους αγρότες Χριστουγεννιάτικα

Ate
Κι αν δεν υπήρχε η κρίση θα την εφεύρισκαν… Τρία χρόνια μετά την κίνηση της κυβέρνησης Καραμανλή να ενισχύσει τους αγρότες με άτοκο δάνειο προκειμένου να εισπράξουν την αξία των σιτηρών που παρέμεναν απούλητα στις αποθήκες των Ενώσεων, η Αγροτική Τράπεζα η οποία και με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου έδωσε τα δάνεια, ζητεί την επιστροφή τους!
Μάλιστα προς διευκόλυνσή της και για να αποφύγει την ρήξη με τους εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες – πελάτες της, απευθύνεται στις Ενώσεις Συνεταιρισμών οι οποίες τότε είχαν αποδεχθεί το ρόλο του εγγυητή, και δεσμεύει τις καταθέσεις τους.
Στο ν. Κιλκίς τότε διανεμήθηκαν μέσω της ΕΑΣ Κιλκίς 2.300.00 ευρώ και μέσω της ΕΑΣ Αξιούπολης 600.000 ευρώ  για να εισπράξουν 17 λεπτά /κιλό σκληρού σίτου οι αγρότες της δύναμης των δύο Ενώσεών μας.
Ουσιαστικά δηλαδή οι Ενώσεις δέχθηκαν να διαθέσουν τις καταστάσεις των δικαιούχων αγροτών που είχαν παραδώσει τον καρπό τους σ’ αυτές – υπήρξε και μέριμνα για όσους θέλησαν τότε να παραδώσουν τον καρπό τους ενώ μέχρι τότε τον διατηρούσαν σε ιδιωτικές αποθήκες- και μέσω αυτών των καταστάσεων έγιναν οι πληρωμές. Όμως η Αγροτική για να διασφαλιστεί έθεσε απαραίτητο όρο την υπογραφή των ενώσεων ς εγγυητριών του δανείου. Οι διοικήσεις τότε αντέδρασαν με δυναμικότερη την αντίδραση του προέδρου της ΕΑΣ Κιλκίς Χαράλαμπου Παυλίδη, όμως μπροστά στον κίνδυνο να απολέσουν τα χρήματα οι αγρότες, αναγκάστηκαν να δεχθούν.
Τώρα η Αγροτική ζητώντας την επιστροφή των 2.300.000 ευρώ από την ΕΑΣ Κιλκίς προχώρησε στη δέσμευση κατάθεσης 400.000 ευρώ της οργάνωσης, χρήματα που προήλθαν από δικαιώματά της μετά την πρόσφατη πληρωμή της προκαταβολής του 50% των επιδοτήσεων. 
Στην ουσία πρόκειται για μια ύπουλη τακτική της ΑΤΕ που ενώ γνωρίζει ότι τα χρήματα αυτά διανεμήθηκαν και είχαν τελικούς αποδέκτες τους αγρότες – παραγωγούς, δεν απευθύνεται προς αυτούς για να μην θίξει τον κύριο κορμό των πελατών της, αλλά πιέζει μέχρι ασφυξίας τις συνεταιριστικές οργανώσεις ώστε να γίνουν εκείνες «κακές» και «αντιλαϊκές» και να ζητήσουν την επιστροφή του άτοκου δανείου.

Αμελής η ΑΤΕ
στην προστασία του δανείου
Η απόφαση της ΑΤΕ έπεσε ω «κεραυνός εν αιθρία» στη λειτουργία των ενώσεων καθώς μέχρι τις μέρες μας η ΑΤΕ δεν επέδειξε και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την τύχη του άτοκου δανείου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ούτε κατά τη διαδικασία πώλησης – παρά το ενδιαφέρον του τότε διευθυντή του υποκαταστήματος Κιλκίς Νίκου Ορφανίδη – άσκησε το ρόλο της ούτε στη συνέχεια παρακολούθησε την  εμπορική τύχη του δεσμευμένου προϊόντος. Μάλιστα κώφευσε και δεν απάντησε καν σε έγγραφο αίτημα της ΕΑΣ Κιλκίς  να διευθετηθεί κοινή συναινέσει το ζήτημα της απαξίωσης του προϊόντος λόγω της παρατεταμένης αποθήκευσής του λόγω του μειωμένου εμπορικού ενδιαφέροντος. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα την εκτεταμένη ζημιά – φύρα- ενώ και η εμπορική τιμή στην οποία διατέθηκε εν τέλει όση παραγωγή διασώθηκε δεν ξεπέρασε τα 13 λεπτά.
Πάντα ταύτα έχρηζαν ρύθμισης και επαναξιολόγησης του ύψους του δανείου, αλλά η ΑΤΕ επέδειξε πλήρη αδιαφορία στις σχετικές έγγραφες προσκλήσεις της ΕΑΣ Κιλκίς.

Στην Αθήνα οι «Αγανακτισμένοι»
Η δέσμευση των καταθέσεων της ΕΑΣ Κιλκίς προκάλεσε αγανάκτηση στη διοίκηση της ΕΡΑΣ Κιλκίς καθώς η συνεταιριστική οργάνωση είτε πρέπει με τη σειρά της να ζητήσει την επιστροφή των χρημάτων –  της ζημιάς που καταγράφηκε από την φθορά του προϊόντος και την υστέρηση στην τιμή πώλησης - από τους παραγωγούς που εισέπραξαν τα 17 λεπτά /κιλό είτε να βάλει λουκέτο.
Υπερασπίζοντας λοιπόν και το δικό της ρόλο και τα συμφέροντα των παραγωγών, την προσεχή Τρίτη θα μεταβεί στην Αθήνα αντιπροσωπεία της διοίκησης και της διεύθυνσης (Γ. Λασκάκης, Φ. Κοτανίδης, Μιχαηλίδης) για να εκθέσει τη δραματική τροπή του ζητήματος τόσο στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και να διαμαρτυρηθεί στη διοίκηση της ΑΤΕ.
Νεότερα προσεχώς