Κυριακή, 19 Μαΐου 2024, 9:38:20 μμ
Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου 2015 19:56

Στις κάλπες με τις τσέπες άδειες οι αγρότες

Η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με 13% ήταν προαποφασισμένη. Έτσι οι αγρότες του νομού κλήθηκαν φέτος από την Εφορία να καταθέσουν τον οβολό τους και η κλήση αποδείχθηκε επώδυνη. Και καθώς πλησιάζει η νέα καλλιεργητική περίοδος οι τσέπες είναι άδειες, τα χρέη φουντώνουν και χρήματα για σπόρους και λιπάσματα και πετρέλαια δεν υπάρχουν!


Αυτό είναι το εφιαλτικό τοπίο εντός του οποίου καλούνται οι αγρότες μας να ψηφίσουν την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου, χωρίς να διαφαίνεται στον ορίζοντα αχτίδα φωτός. Κι ας περισσεύουν οι όψιμες κατόπιν μνημονίου υποσχέσεις πως είτε με τους μεν είτε με τους δε θα καταβληθεί προσπάθεια για ελάφρυνσή τους.
Φέτος λοιπόν οι αγρότες μας κλήθηκαν και κατέβαλαν – όσοι μπορούσαν- στην Εφορία μέχρι τις 30 Αυγούστου όταν και έληξε η υποβολή των δηλώσεων:
Φόρο 13% από το πρώτο ευρώ των εσόδων τους.
Φόρο στους επιδοτήσεις τους, τουλάχιστον για τα ποσά πέραν των 12.000 ευρώ.
Φόρο από το πρώτο ευρώ σε κάθε λογής αποζημιώσεις που έλαβαν για καταστροφές που υπέστησαν!
Φόρο 27,5% ως προκαταβολή για το επόμενο έτος.
Σαν να μην αρκούν ετούτα, οι αγρότες αναμένουν ευθύς μετά τις εκλογές συμπληρωματικές κλήσεις από την Εφορία για επιπλέον 27,5% προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος, αφού είναι προειλημμένη απόφαση να καταβάλλουν φόρο 55% για το επόμενο έτος.
«Δυστυχώς τα λόγια που ακούγαμε, οι υποσχέσεις, οι ελπίδες που τρέφαμε πως θα φροντίσουν να μην αφανιστεί όση αγροτιά διασώθηκε μέχρι σήμερα, αποδείχτηκαν λόγια του αέρα. Και οι λίγοι που απομείναμε δεν θα αντέξουμε. Ήδη υπάρχουν πολλοί που έβγαλαν πωλητήρια στα χωράφια και το κτηνοτροφικό τους κεφάλαιο. Οδηγούμαστε σε πλήρη αφανισμό» δήλωσε ο πρόεδρος του συλλόγου γεωργοκτηνοτρόφων Γιώργος Λασκάκης.
Ο αγροτοσυνδικαλιστής Αλ. Σημαιοφορίδης δίνει μια ακόμα διάσταση. «Η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με 13% δεν είναι το μέγα πρόβλημα. Δεν λέμε πως οι αγρότες πρέπει να μην φορολογούμαστε. Αλλά φέτος η επιβάρυνση ήταν μεγάλη επειδή συνηθισμένοι αλλιώς πολλοί αγρότες είτε δεν ζήτησαν είτε δεν έλαβαν τιμολόγια για να δικαιολογήσουν τις δαπάνες τους. Έτσι εμφανίζουν μεγαλύτερα έσοδα από τα πραγματικά και η φορολόγησή τους είναι βαριά.

Αλ. Σημαιοφορίδης: Αν δεν εισπράξουμε την επιδότηση καήκαμε
Και καθώς οι τσέπες έχουν αδειάσει ο μέγας κίνδυνος ακούει στο όνομα «Νέα καλλιεργητική περίοδος» Ο κ. Σημαιοφορίδης είναι απόλυτος και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: Αν φέτος δεν εισπράξουμε οι αγρότες μέχρι το τέλος  Οκτωβρίου τη μισή επιδότηση τότε πολλά χωράφια θα μείνουν ακαλλιέργητα. Οι αγρότες δεν έχουν ρευστό για πετρέλαια και λιπάσματα και γενικά για τις δαπάνες της σποράς. Επίσης οι κτηνοτρόφοι πρέπει να έχουμε ρευστό για να προμηθευτούμε καλαμπόκι για ζωοτροφή πριν το καλαμπόκι από τη συγκομιδή οδηγηθεί στις αποθήκες των εμπόρων. Τότε η τιμή του θα απογειωθεί για εμάς.
Φέτος με το νέο σύστημα ΟΣΔΕ θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να προλάβουν να ολοκληρώσουν την επεξεργασία των δηλώσεων ακόμα και μέχρι τις γιορτές. Να σκεφτείτε πως ακόμα δεν ανακοινώθηκαν τα διακαιώματα. Επομένως αν δεν ληφθεί πολιτική απόφαση να πληρώσουν έναντι  την προκαταβολή γεωργοί και κτηνοτρόφοι καταστρεφόμαστε»
Όλα τα παραπάνω οι αγροτοκτηνοτρόφοι τα έχουν διαμηνύσει αρμοδίως. Υποσχέσεις εισπράττουν πανταχόθεν. Μετά τις 20 Σεπτέμβρη θα φανεί αν θα έχουν αντίκρισμα.