Σάββατο, 20 Απριλίου 2024, 6:39:42 μμ
Τετάρτη, 30 Ιουνίου 2021 23:42

Στον κάμπο του Κιλκίς σχεδόν τελείωσαν και κλαίνε τη μοίρα τους. Στην Παιονία μόνο ο βάλτος έδωσε καλές αποδόσεις

Εκείνο το δίμηνο από τις αρχές Απριλίου έως και τα τέλη του Μάη, όπου αντί να πέσει μια βροχή της προκοπής, ο τόπος ξεράθηκε από την ανομβρία και τα σπαρτά υπέφεραν κι από τους πρώιμους μαγιάτικους καύσωνες είναι η αιτία της φετινής κακοδαιμονίας. Και σαν κερασάκι στην τούρτα ήρθαν και οι μπόρες του Ιουνίου και το κακό παράγινε.


Ο θερισμός – αλωνισμός των σιτηρών στον κάμπο της επαρχίας Κιλκίς ολοκληρώθηκε και ο απολογισμός μόνο θετικός δεν είναι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του eidisis.gr. Κι αν σώνει και καλά πρέπει να βρούμε ένα θετικό σημάδι, ιδού δυο: Σε μερικές περιοχές του νομού, τα καλά χωράφια, εκείνα δηλαδή που καλλιεργήθηκαν σωστά, η απόδοση στα σκληρά έφτασε μέχρι και τα 300 κιλά το στρέμμα.
Προφανώς τέτοιες αποδόσεις καταγράφηκαν σε μικρά διάσπαρτα τεμάχια και σε όλον το κάμπο. Μόνο που ήταν πολύ μικρά για να επηρεάσουν τη γενική εικόνα. Κι αυτή αναφέρει πως το στήσιμο, ο μέσος όρος δηλαδή στρεμματικής απόδοσης δύσκολα θα προσεγγίσει και τα 200 κιλά.
Διότι πέραν των καιρικών συνθηκών, συνυπάρχει τα τελευταία 30 χρόνια και η εγγενής πληγή: Μεγάλο τμήμα των εκτάσεων καλλιεργούνται πλημμελώς, απλά για να εισπραχθούν οι επιδοτήσεις. Είναι μια εγγενής ανωμαλία που έχει καταστρεπτικές συνέπειες τόσο στην ποσότητα όσο και στην ποιότητα του προϊόντος.
Στην περιοχή Κιλκίς ο αγρότης Δημήτρης Βαφειάδης είναι απόλυτος. Μέση απόδοση κάπου στα 150 κιλά. Μεγάλες εκτάσεις που δεν θα θεριστούν ή δεν αξίζει να θεριστούν (το κόστος αλωνισμού είναι μεγαλύτερο από την αξία του καρπού) Αποδόσεις 200 κιλών έχουν τα θεωρούμενα καλά χωράφια, ελάχιστες εξαιρέσεις με πλούσιες αποδόσεις και 300 κιλών, είναι η εικόνα που μας μεταφέρει.
Αυτά για την περιοχή του Κιλκίς όπου φέτος πλάκωσαν και τα ποντίκια …αλωνίζοντας πριν τους ιδιοκτήτες αγρότες.
Στο βαθύπεδο νότια της επαρχίας, από Μικρόκαμπο έως και τις παρυφές του Λεβεντοχωρίου η εικόνα που μεταφέρει ο Γιώργος Λασκάκης είναι ελαφρώς καλύτερη. Αποδόσεις μέχρι και 300 κιλά έχουν τα καλά χωράφια, τα επιμελώς καλλιεργηθέντα. Για τα άλλα μια απόδοση 80-120 κιλών είναι η συνήθης.
Στην περιοχή Χέρσου Μεγάλης Στέρνας, Πλαγιάς ο Φίπππας Κοτανίδης είναι απόλυτος. Η απόδοση κυμαίνεται για τα περισσότερα χωράφια μεταξύ 130 έως 180 κιλών Εκτιμά το στήσιμο να κυμανθεί περί τα 150 κιλά, αφού είναι ελάχιστες οι εκτάσεις όπου η απόδοση ξεπέρασε τα 200 κιλά.
Τι απόμεινε; Το δεύτερο θετικό σημάδι. Φέτος οι τιμές κινούνται σε καλύτερα επίπεδα αν και οι αρχικές προσδοκίες φαίνεται να υποχωρούν. Το σκληρό αρχίζει από τα 23 λεπτά και δεν ξεπερνά-παρά τις προσδοκίες που αναφέραμε- τα 25 λεπτά. Τα μαλακά από 19 έως 21 λεπτά και τα κριθάρια στη ζώνη των 20 λεπτών. Σαφώς καλύτερη εικόνα τιμών έναντι της περσινής.
Και να κλείσουμε με ένα ακόμα θετικό να μην μαυρίσουν οι καρδιές: Στα κριθάρια η απόδοση ήταν φέτος καλή έως πολύ καλή. 300 κιλά και παραπάνω έπιασαν τα περισσότερα χωράφια. Στα μαλακά η απόδοση είναι κάπως σαν εκείνη των σκληρών. Μέσες άκρες αυτή είναι η εικόνα του αλωνισμού στον κάμπο της επαρχίας Κιλκίς.

 

Παιονία: ο βάλτος …έσχισε
Τα μπαίρια θυμίζουν Κιλκίς
Στην Παιονία οι αποδόσεις είναι σαφώς καλύτερες . Σε γενικές γραμμές η εικόνα όπως μας τη μετέφερε ο αγρότης – αντιδήμαρχος Γιάννης Συμεωνίδης. Στον βάλτο ένθεν κακείθεν του Αξιού αποδόσεις 400 κιλών είναι μια συνήθης απόδοση.
Τα μπαίρια, οι άνυδρες και υποβαθμισμένες πλαγιές δηλαδή θυμίζουν Κιλκίς. Δηλαδή αποδόσεις 150 κιλών και κατά περιπτώσεις ακόμα χειρότερες.
Οι τιμές όπως και στο Κιλκίς. Σκληρό από 23 και 24 και στοπ. Ενώ μαλακά και κριθάρια κινούνται σε εύρος τιμών από 19 έως 22 λεπτά.