Σάββατο, 2 Μαρτίου 2024, 6:16:35 πμ
Κυριακή, 08 Απριλίου 2012 20:06

Σύσκεψη για αγροδιατροφικές συμπράξεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Ευρείgkountenoudis
α σύσκεψη με θέμα τις αγροδιατροφικές συμπράξεις  πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Δ. Ψωμιάδη, παρουσία του Π. Ψωμιάδη, του Αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς Χ. Γκουντενούδη, του  Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Δ. Ευθυμιάδη,περιφερειακών συμβούλων για αγροτικά θέματα (Γρηγόρης Αλεξιάδης, Νίκος Σφελινιώτης, Μαρία Τσιαντάκη, Δημήτρης Τζηρίτης, Στάθης Σαρηγιαννίδης) και αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων.
Σκοπός της σύσκεψης ήταν η διαβούλευση για τη συνεργασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (αγρότες, κτηνοτρόφοι, ομάδες παραγωγών, αγροτικοί συνεταιρισμοί, έμποροι κτλ),  προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια και η διάθεση ποιοτικών αγροτικών προϊόντων σε λογικές τιμές για τον καταναλωτή. Με αφορμή τις νέες δυνατότητες του Νόμου 4015/2011 για τις αγροδιατροφικές συμπράξεις της ΠΚΜ με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στο χώρο της διατροφής (δήμοι, συλλογικές αγροτικές οργανώσεις της Περιφέρειας, φορείς του εμπορίου, της βιομηχανίας, του τουρισμού, της εστίασης και των καταναλωτών, ΑΕΙ και ερευνητικά κέντρα), στη σύσκεψη εξετάστηκαν οι ανάγκες αλλά και οι παραγωγικές δυνατότητες κάθε περιοχής σε αγροτικά προϊόντα. Επίσης, συζητήθηκε η προώθηση νέων καλλιεργειών, καθώς και οι τρόποι που η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μπορεί να συμβάλει στην ομαλή διάθεση των προϊόντων στους καταναλωτές και στην καλύτερη λειτουργία της αγοράς.
Όπως εξήγησε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής Δ. Ευθυμιάδης, στόχος των αγροδιατροφικών συμπράξεων των Περιφερειών είναι η ανάδειξη, προβολή και προώθηση των διατροφικών προϊόντων που παράγονται στα διοικητικά όρια κάθε περιφέρειας, καθώς και η παροχή υπηρεσιών τεκμηρίωσης, υποστήριξης και προώθησης των «καλαθιών της περιφέρειας», μέσα από τη συγκρότηση αστικών μη κερδοσκοπικών εταιρειών που μπορούν να συσταθούν με πρωτοβουλία κάθε περιφέρειας για αυτό το σκοπό.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αποφασίστηκε επίσης η πραγματοποίηση συσκέψεων σε κάθε περιφερειακή ενότητα, που θα καταλήξει σε ευρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να γίνει προγραμματισμός των δράσεων της ΠΚΜ για την προώθηση των αγροδιατροφικών συμπράξεων προς όφελος των καταναλωτών και των τοπικών κοινωνιών.