Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024, 4:46:08 πμ
Τετάρτη, 08 Δεκεμβρίου 2010 21:33

Τα είπαν όλα και πρότειναν καθαρές λύσεις στα προβλήματα

eas


Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2010 στην Λάρισα, μετά από πρόσκληση της ΕΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ,  στην οποία συμμετείχαν 24 από τις 32 Ενώσεις της χώρας που συνολικά προσεκλήθησαν. Μεταξύ αυτών έδωσε το παρών και η ΕΑΣ ΚΙΛΚΙΣ με αντιπροσωπεία της από τον Πρόεδρο Χαράλαμπο Παυλίδη και τον Αναπληρωτή Διευθυντή Ευθύμιο Μιχαηλίδη.
Στην συνάντηση συζητήθηκαν θέματα όπως η πορεία και οι εξελίξεις στο έργο της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης – ΟΣΔΕ, η ρύθμιση για το άτοκο δάνειο δημητριακών του 2008, το ζήτημα της περαίωσης αλλά και θέματα συνεργασίας των ΕΑΣ της χώρας με την ΑΤΕ.
Αναλυτικά, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της διοίκησης της ΕΑΣ Κιλκίς, συζητήθηκαν και συνέκλιναν στις παρακάτω θέσεις οι ενώσεις της χώρας, ως εξής:
ΟΣΔΕ: Ετέθησαν προς ενημέρωση και συζήτηση όλες οι πρόσφατες εξελίξεις περί την ανάληψη του έργου της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης και συμφωνήθηκε η κοινή γραμμή που πρέπει να έχουν οι Ενώσεις ενόψει των νέων δεδομένων. Aποφασίστηκε ότι θα πρέπει να συνεχίσουν την υλοποίηση του εν λόγω έργου οι ΕΑΣ βάσει της εμπειρίας που πλέον έχουν αποκτήσει αλλά και από το γεγονός ότι κάτι τέτοιο επιτάσσει το συμφέρον της πλειονότητας των αγροτών-παραγωγών της χώρας.
H συζήτηση για την πορεία υλοποίησης του έργου του ΟΣΔΕ ετέθη στη συνάντηση της Λάρισας μετά τις ανακοινώσεις των γεωτεχνικών οι οποίοι όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ασκούν πιέσεις προκειμένου να αναλάβουν το έργο της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης. Το παράδειγμα όμως της περιόδου 1996-1997 όπου εταιρεία τοπογράφων μηχανικών (ονόματι Γεωργίου) είχε αναλάβει να διεκπεραιώσει το έργο του ΟΣΔΕ, αλλά τελικά να μην τα καταφέρει και να κληθούν οι Ενώσεις της χώρας να το ολοκληρώσουν, αποτελεί την καλύτερη απάντηση σε όσους επαναφέρουν σενάρια ανάληψης του ΟΣΔΕ από ιδιώτες γεωπόνους και γεωτεχνικούς.
Για το λόγο αυτό οι αγρότες – παραγωγοί είναι καλό να κλείσουν τα αυτιά τους σε δημοσιεύματα και πληροφορίες που προέρχονται από τα συνδικαλιστικά όργανα των γεωτεχνικών και να επαναφέρουν στη μνήμη τους το κακό προηγούμενο του 1996-1997. Οι Ενώσεις της χώρας έχουν μάθει την τελευταία διετία από τα λάθη τους και σήμερα έχουν πλέον την εμπειρία, το κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό και την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή να υλοποιήσουν ακέραια και με διαφανή και γρήγορο τρόπο το έργο της ενεργοποίησης δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης για τα επόμενα χρόνια.   
ΑΤΟΚΟ ΔΑΝΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ:  Συζητήθηκαν όλες οι πτυχές για το δάνειο που χορηγήθηκε στις Ενώσεις το Δεκέμβριο του 2008 για την πληρωμή των δημητριακών με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, δάνειο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2010. Αποφασίσθηκε να γίνει πρόταση προς την Πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς για 10ετή παράταση αποπληρωμής και με επιδότηση του επιτοκίου ώστε έτσι να βοηθηθούν οι ΕΑΣ σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία όπως η σημερινή.  
ΠΕΡΑΙΩΣΗ: Η περαίωση ήταν το τρίτο θέμα που συζήτησαν οι εκπρόσωποι των Ενώσεων στη συνάντηση και αποφασίσθηκε να προταθεί προς το αρμόδιο Υπουργείο η κατάργηση της προς τους πρωτοβάθμιους και δευτεροβάθμιους συνεταιρισμούς δεδομένου του ότι από τη φύση ύπαρξης τους οι ΕΑΣ είναι επιχειρήσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΤΕ: Το ζήτημα της συνεργασίας των Ενώσεων με την ΑΤΕ απασχόλησε επίσης τη συνάντηση και όλοι οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν την αγωνία τους αλλά και την ανησυχία τους ως προς την στάση της τράπεζας ζητώντας ουσιαστικά και λόγω της οικονομικής κατάστασης μια αλλαγή ως προς τον τρόπο λειτουργίας της σε ότι αφορά τις Ενώσεις.
Στο τελικό συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε η συνάντηση τονίζεται ότι με τη συμβολή και της ΠΑΣΕΓΕΣ (η Γενική Συνέλευση της οποίας θα πραγματοποιηθεί στις 9 Δεκεμβρίου 2010 στην Αθήνα) και εάν ληφθούν οι κατάλληλες πρωτοβουλίες και υπάρξουν συνεργασίες με τα συναρμόδια Υπουργεία (Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης) και την ΑΤΕ στο συνεταιριστικό κίνημα ευελπιστούν ότι θα υπάρξει η υιοθέτηση ευνοϊκών θέσεων για την ενδυνάμωση της πορείας του.