Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024, 12:23:43 πμ
Δευτέρα, 01 Δεκεμβρίου 2014 21:57

Ταμιευτήρας, αντλίες και βροχές καταστρέφουν το Βαφειοχώρι

Του Δημήτρη Μπαβέλη

 

Σημαντικές απώλειες στα εισοδήματά τους διαπίστωσαν για άλλη μια χρονιά οι αγρότες κάτοικοι του Βαφειοχωρίου. Οι καιρικές συνθήκες από την άνοιξη ακόμη φάνηκαν ότι δεν θα ήταν σύμμαχος για τις καλλιέργειες κάτι που αποδείχτηκε περίτρανα με το πέρασμα των μηνών μέχρι και σήμερα. Ένας σημαντικός αριθμός στρεμμάτων βρίσκεται στο έλεος του νερού. Αποτέλεσμα είναι πολλές καλλιέργειες να μην μπορούν να μαζευτούν και να καταστρέφονται μέσα στο χωράφι, ενώ κάποιοι καλλιεργητές που με δυσκολία κατάφεραν να σπείρουν τα χωράφια τους δημητριακά τα βλέπουν να «πνίγονται» εκ νέου.
Εύλογη επομένως είναι η αντίδραση των κατοίκων που βλέπουν τους κόπους ενός καλοκαιριού να πηγαίνουν χαμένοι.
Το πρόβλημα για τους κατοίκους του Βαφειοχωρίου είναι και παλιό και χωρίς επίλυση όλα αυτά τα χρόνια. Δυο γενιές αγροτών μεγάλωσαν με τις συζητήσεις να περιστρέφονται  γύρω από τις ζημιές που προκαλούσε η λίμνη στις καλλιέργειες. Πέρασαν πολλά χρόνια και οι συζητήσεις χωρίς να περιλαμβάνουν τη «λίμνη» παραμένουν πάλι ίδιες με τις ζημιές τώρα πια να προξενούνται στις καλλιέργειες από πλημμύρες. Στο μεσοδιάστημα η αλήθεια είναι ότι έχουν επενδυθεί σοβαρά κονδύλια τα οποία διατέθηκαν από τη μια στη δημιουργία του ταμιευτήρα για την άρδευση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων και από την άλλη στη τοποθέτηση αντλιών που θα προστάτευαν από πλημμύρες με τη λειτουργία τους αφού θα ανακούφιζαν το κεντρικό κανάλι, διώχνοντας το νερό προς τον Αξιό. Θα αναρωτιέται  εύλογα ο καθένας αφού η πολιτεία έσκυψε πάνω από το συγκεκριμένο θέμα και έχει δαπανήσει πραγματικά πολλά χρήματα εδώ και χρόνια γιατί δεν έχει βρεθεί λύση.
Οι απόψεις όλων ημών που ζούμε το πρόβλημα συγκλίνουν στο γεγονός ότι κατά καιρούς έχουν γίνει αποσπασματικές επεμβάσεις που όχι μόνο δεν έλυσαν το πρόβλημα αλλά μάλλον το επέτειναν.
Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η θέση στην οποία κατασκευάστηκε ο ταμιευτήρας ήταν λάθος. Κάλυψε το μεγαλύτερο κομμάτι της παλιάς λίμνης με αποτέλεσμα σε έντονα καιρικά φαινόμενα το νερό να μην έχει τις διεξόδους που θα έπρεπε έτσι ώστε να πλημμυρίζουν τα χωράφια.
Ένα δεύτερο σημείο στο οποίο συγκλίνουν όλες οι πλευρές άσχετα από πια αφετηρία προσεγγίζουν το θέμα, είναι η λανθασμένη χωροθέτηση για την κατασκευή των αντλιών που θα ανακούφιζαν το κανάλι από το νερό. Αυτοί που γνωρίζουν επισημαίνουν ότι η θέση που κατασκευάστηκε το έργο αυτό για το οποίο διατέθηκαν περίπου στα 5εκ ευρώ εκ νέου, είναι εντελώς ακατάλληλη, με δεδομένο ότι στο σημείο φτάνει μικρή σχετικά ποσότητα νερού λόγω της αρνητικής κλίσης που έχει. Οι αντλίες αυτές  είναι η δεύτερη φορά που τοποθετούνται μετά από τις καταστροφές που είχαν υποστεί στις αρχικά τοποθετηθείσες (κυρίως από κλοπές). Να σημειωθεί ότι το έργο αυτό δεν έχει παραληφθεί επίσημα ακόμη, κάτι που αποτελεί αγκάθι μεταξύ Δήμου και ΤΟΕΒ.
Ο δήμαρχος Χρ. Γκουντενούδης εξέφρασε την πρόθεση ο δήμος να παραλάβει το έργο για το οποίο θα διαθέσει μερικές χιλιάδες ευρώ, παραμένει όμως σε εκκρεμότητα ο τρόπος με τον οποίο ο ΤΟΕΒ, που θα αναλάβει τη μετέπειτα, θα ανταποκριθεί στις ανάγκες λειτουργίας του.
Εκείνο πάντως που αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα είναι ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο πρέπει να βρεθεί λύση που θα προστατεύει τους καλλιεργητές χιλιάδων στρεμμάτων από καταστροφές χωρίς να τους αφήνει στο έλεος των καιρικών φαινομένων.