Παρασκευή, 1 Μαρτίου 2024, 10:31:15 πμ
Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2013 23:02

Τέλος της ερχόμενης εβδομάδας η πληρωμή του 50% της επιδότησης

agrotikh-trapeza
Η πληρωμή του 50% της επιδότησης στους γεωργοκτηνοτρόφους του νομού έπρεπε να γίνει στα μέσα του Οκτώβρη. Αλλά η καθυστέρηση των δυο εβδομάδων δεν είναι το χειρότερο πλήγμα στους δικαιούχους. Σύμφωνα με πληροφορίες μας όσοι κτηνοτρόφοι του νομού χρησιμοποίησαν βοσκές για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να «κοπούν» και να μην εισπράξουν ούτε ευρώ!
Αιτία το έλλειμμα 30.000 στρεμμάτων βοσκήσιμης γης που προέκυψε από την εφαρμογή κανονισμών και διατάξεων που ενεργοποίησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ από φέτος και ουσιαστικά «τινάζουν στον αέρα» την ήδη χειμαζόμενη κτηνοτροφία.
Είναι μια εξέλιξη μαζί με πλείστες άλλες συνέπειες εξαιτίας της δυσλειτουργίας και της αναξιοπιστίας του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι συνέπειες των οποίων έρχονται τώρα στο φως, βοηθούσης και της αδυναμίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να αντιμετωπίσει έγκαιρα γνωστά από μήνες προβλήματα της ελληνικής κτηνοτροφίας.
Σημειώνουμε ότι για την καθυστέρηση στην καταβολή της επιδότησης στους 12.500 περίπου δικαιούχους του νομού ενοχοποιείται και η αδυναμία – στο βωμό της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος;- του δημοσίου να καταβάλλει έγκαιρα τόσο την επιστροφή του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης και της εξισωτικής σε αγρότες – κτηνοτρόφους. Υπενθυμίζουμε ότι η εξισωτική, ακόμα και για όσους δεν «κόπηκαν» καταβλήθηκε «κολοβή» σε ποσοστό 10-15% ενώ μεγαλύτερη (30%-40%) ήταν η περικοπή στην επιστροφή του ΦΠΑ στο πετρέλαιο κίνησης.
Από τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται η τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων αυτών, ώστε να ενεργοποιηθεί το σύστημα πληρωμών στις επιδοτήσεις.
Το μεσημέρι της Παρασκευής  συνεταιριστικά και αγροτοσυνδικαλιστικά στελέχη συσκέφτηκαν με την παρουσία του βουλευτή Γ. Γεωργαντά, τη συνδρομή του οποίου ζήτησαν, στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κιλκίς (πρώην ΕΑΣ Κιλκίς) για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ενδέχεται να καταβληθεί η επιδότηση και στους προαναφερθέντες 2.500 κτηνοτρόφους, αλλά ουσιαστικά το πρόβλημα θα μετατεθεί προς επίλυση μέχρι το τέλος του έτους, όταν και αναμένεται η εξόφληση των δικαιωμάτων.