Πέμπτη, 4 Ιουνίου 2020, 10:39:01 μμ
Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2018 20:38

Το Κτήμα «Βιβλία Χώρα» αγόρασε το Κτήμα Ευτυχίδη

Συντάκτης:

Νέα εποχή για την αμπελοοινική ζώνη της Γουμένισσας και το υπέροχο ξινόμαυρό της.

 

 

Το Κτήμα του Τίτου Ευτυχίδη της Γουμένισσας πέρασε πλέον στα χέρια δυο κορυφαίων οινοπαραγωγών της χώρας, που φιλοδοξούν να χαράξουν μια νέα εποχή για την αμπελοοινική ζώνη της Γουμένισσας και το υπέροχο ξινομαυρό της.
Το Κτήμα Βιβλία Χώρα της Καβάλας προχώρησε στην αγορά του όμορφου Κτήματος Ευτυχίδη, με το οινοποιείο και τον αμπελώνα των 90 περίπου στρεμμάτων, έχοντας ως βασικό στόχο να μπει δυναμικά στην αγορά του ξινόμαυρου, από το οποίο σήμερα δεν παράγει, παρά μόνο σε πειραματικό στάδιο.
Το Κτήμα Βιβλία Χώρα βρίσκεται στις πλαγιές του Παγγαίου ΄Ορους, στο Κοκκινοχώρι Καβάλας. Οι δημιουργοί του, οι οινολόγοι Βασίλης Τσακτσαρλής και Βαγγέλης Γεροβασιλείου, εγκατέστησαν εκεί το 1998 έναν αμπελώνα βιολογικής καλλιέργειας, που σήμερα έχει έκταση 480 στρέμματα. Μέσα στον αμπελώνα βρίσκεται το σύγχρονο οινοποιείο, στο οποίο παράγονται τα κρασιά του Κτήματος.
Η φιλοσοφία του εστιάζει στην παραγωγή οίνων εκλεκτής ποιότητας, που φέρουν τη σφραγίδα του οικοσυστήματος του Παγγαίου και εκφράζουν τη μοναδικότητά του.
Ο κ. Γεροβασιλείου από το 1981 ξεκίνησε την αναβίωση του οικογενειακού αμπελώνα στην Επανομή. Μέσα στον αμπελώνα κατασκεύασε το σύγχρονο οινοποιείο, όπου το 1986 εμφιαλώθηκαν τα πρώτα κρασιά του Κτήματος, ενώ σήμερα λειτουργεί κι ένα εξαιρετικό Μουσείο Οίνου.
Όλα αυτά τα στοιχεία οδήγησαν έναν από τους κορυφαίους παράγοντες της αμπελοοινικής ζώνης της Γουμένισσας να δηλώσει στις εφημερίδες μας, πως η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει τη Γουμένισσα σ’ ένα «Οινικό Ευ Ζην»!

 

Σώθηκε η χρονιά
Με το κλείσιμο του τρύγου και για τις ποικιλίες ξινόμαυρου – νεγκόσκα αποδείχθηκε πως την ύστατη στιγμή «σώθηκε» η χρονιά για τους αμπελουργούς. Οι πολλές βροχές του καλοκαιριού, που δημιούργησαν ένα τροπικό κλίμα, είχαν δημιουργήσει άσχημες συνθήκες για τα λευκά σταφύλια, αυξήθηκαν τα κόστη στην καλλιέργεια ενώ και οι αμπελουργοί αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε μεγάλη διαλογή, για να κρατηθεί η ποιότητα στην οινοποίηση. Η ζώνη της Γουμένισσας επλήγη λιγότερο από άλλες περιοχές γι’ αυτό και οι τιμές για τους αμπελουργούς της ήταν φέτος πολύ καλές.
Για ξινόμαυρο και νεγκόσκα οι ζεστές ημέρες και η ανομβρία του Σεπτέμβρη αποδείχθηκαν σωτήριες. Ετσι, είχαμε καλή ποιότητα, καλές τιμές και αυξημένες τιμές κατά 10-30% για τους αμπελουργούς (περίπου 0,70 στα λευκά και 0,60 στα κόκκινα). Ο «μεγάλος παίχτης» στην αγορά του ξινόμαυρου ήταν και φέτος το Κτήμα Κυρ Γιάννη του Στέλιου Μπουτάρη (γιος του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη), ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει εξαιρετική συνεργασία με τα 22 άτομα της Ομάδας Αμπελουργών της Γουμένισσας, «Αμπελώνες Γουμένισσας», της οποίας ηγείται ο Αντώνης Ρήτος.