Κυριακή, 25 Ιουλίου 2021, 10:11:11 μμ
etpa
Δευτέρα, 03 Φεβρουαρίου 2020 22:44

они пришли русские (Έρθαν οι Ρουσάντ, στην ποντιακή διάλεκτο – ήρθαν οι Ρώσοι, στην καθομιλουμένη)

Συντάκτης:

Γράφει ο Κώστας Πινέλης.

Μεγάλος είναι ο ξεσηκωμός και οι αντιδράσεις των Ελλήνων Ποντίων και όχι μόνο, με αφορμή την ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός, ότι ο Ιβάν Σαββίδης είναι «Ρώσος»… πρόκειται για ρατσιστική, αντεθνική επίθεση που προσβάλει βάναυσα.

 

Αυτός ο μειοτικός εθνικός προσδιορισμός ξεκινά από πολύ παλιά και μας φέρνει στην μνήμη τους «Τουρκόσπορους» όπως μας αποκαλούσαν τους πρόσφυγες του 1922 και έλεγαν τις γυναίκες μας «παστρικές». Την εθνική ύβρη «Βούλγαροι» που ακούγαμε και ακούμε ακόμη από τους «εκεί χάμου καθαρόαιμους Έλληνες» που έθιγε ιδιαίτερα εμάς με καταγωγή από την Αν. Ρωμυλία.
Θυμάμαι σε ένα αγώνα στο «Καραϊσκάκης», είπα σε κάτι «επιστήμονες» που κραύγαζαν συνέχεια «Βούλγαροι». Εμένα οι παππούδες μου ήρθαν το 1906 κυνηγημένοι από τους Βούλγαρους εθνικιστές και επειδή η Μακεδονία ήταν ακόμη σκλαβωμένη, πήγαν στη Θεσσαλία, στο Χαζακλάρ της Λάρισας στο σημερινό Αμπελώνα και μετά ανέβηκαν στον Λαγκαδά όπου είχαν εγκατασταθεί οι περισσότεροι αναστενάρηδες απ’ το Κωστί και το Μπροντίβο.
Ο Ιβάν Σαββίδης, είναι γόνος Ελλήνων προσφύγων από τον Πόντο στη Τσάλκα της Γεωργίας και μετά στο Ροστόβ της Ρωσίας. Είναι Ελληνορώσος Ποντιακής καταγωγής. Όπως λέμε Ελληνοαμερικάνος Ροδίτικης καταγωγής (Γκάλης). Είναι γνωστό και έχω γράψει και εγώ, πως απέκτησαν περιουσίες οι ολιγάρχες μετά την ανατροπή του Σοσιαλιστικού συστήματος. Είναι σίγουρο ότι στην επιχειρηματική του δραστηριότητα θα έχει περάσει μέσα από διαφορετικές πρακτικές, πάντα με βάση τις εκάστοτε συνθήκες και δεδομένα… εξ άλλου καπιταλισμός έχουμε.
Ήρθε στην Ελλάδα, αγοράζει, επενδύει, χρηματοδοτεί, βοηθάει, ανοίγει δουλειές, χτίζει, οραματίζεται πάντα με καθαρούς για τα δεδομένα του συστήματος όρους και με συνέπεια απέναντι στις υποχρεώσεις προς το ελληνικό κράτος με διαφάνεια κι αυτό είναι που τον κάνει να ξεχωρίζει..
Ενώ ο άλλος, ο χονδροβούβαλος, ο Μπρούτο του Ποπάϋ, ο Πάμπλο Εσκομπάρ όπως της Κολομβίας… τι Έλληνας ε; ούτε ένα καράβι του δεν έχει υπό ελληνική σημαία… εξ άλλου είναι κατηγορούμενος σε μια σειρά υποθέσεις…
Η επιλογή του Ιβάν Σαββίδη να μιλά στα ρωσικά και να χρησιμοποιεί μεταφραστή έχει προκαλέσει διάφορες αντιδράσεις και επικριτικά σχόλια. Αλλά η γλώσσα είναι ένας δευτερεύον παράγοντας που καθορίζει την εθνότητα.
Στο άρθρο του Ι. Β. ΣΤΑΛΙΝ «Ο μαρξισμός και το εθνικό ζήτημα» που γράφτηκε στη Βιέννη στα τέλη του 1912 και στις αρχές του 1913 και είναι κατά γενική ομολογία το πληρέστερο για το θέμα, αναφέρεται ότι η κοινότητα της γλώσσας είναι ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του έθνους. Πρέπει να συνυπάρχουν και άλλα, όπως η εθνική συνείδηση, τα πολιτισμικά στοιχεία, τα ήθη, τα έθιμα οι παραδόσεις, η κοινότητα της οικονομικής ζωής, η οικονομική συνοχή της ψυχοσύνθεσης που εκδηλώνεται στην κοινότητα του πολιτισμού…
Και να το πούμε καθαρά. Αυτός ο «Ρώσος» ήρθε για να μείνει και θα μείνει.

Ο… «Ρώσος». φαίνεται α’ σο κατσίν…
Η εισήγηση της ΕΕΑ για τιμωρία ΠΑΟΚ και Ξάνθης
Η ΕΕΑ που συγκροτήθηκε παράνομα από τον Τσάτσο του Έλληνα Εσκομπάρ, εισηγήθηκε, χωρίς επαρκή στοιχεία, όπως παραδέχθηκε και ο δοτός Αυγενάκης, τον υποβιβασμό ΠΑΟΚ και Ξάνθης για πολυϊδιοκτησία κ.τ.λ. To σκεπτικό της γνωμοδότησης από την ΕΕΑ για την υπόθεση ΠΑΟΚ-Ξάνθης συνεχίζει να… αγνοείται τέσσερις μέρες μέχρι την ώρα που γράφεται αυτό το σχόλιο, μετά την ανακοίνωση της εισήγησης, την οποία έκαναν την ώρα του αγώνα του ΠΑΟΚ με τον Βόλο για προφανή λόγο. Περίμεναν «να χυθεί αίμα» στην Τούμπα για να τιμωρήσουν την ομάδα μας..
Στη συνέχεια η κυβέρνηση προχώρησε εσπευσμένα στη νομοθετική τροπολογία που με την αφαίρεση βαθμών, προσπαθεί να απονείμει το πρωτάθλημα στον Ολυμπιακό, παρουσιάζοντας τεχνηέντως τον ΠΑΟΚ ως ευνοημένο.
Η όλη διαδικασία βάζει σε σκέψεις.
-Την περασμένη Πέμπτη οι εμπλεκόμενες πλευρές κατέθεσαν υπομνήματα. Στο σύνολό τους (όπως λέγεται) ξεπέρασαν τις 500 σελίδες
-Τα αξιοπρεπέστατα μέλη της ΕΕΑ κατάφεραν μέσα σε 2-3 ημέρες να μελετήσουν τα πάντα και Δευτέρα εξέδωσαν ανακοίνωση για το πόρισμά τους. Το έκαναν ακριβώς την ώρα που ξεκινούσε ο αγώνας του ΠΑΟΚ!  Δεν ήξεραν οι άνθρωποι… Έτσι είπαν και παραξένεψαν!  
Αλήθεια τώρα… Υπήρχε Έλληνας πολίτης ή Έλληνας πολιτικός που πίστεψε ότι μία τέτοια κυβερνητική παρέμβαση όπως αυτή η τροπολογία που κατατέθηκε και  ψηφίστηκε χθες από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας,  θα ικανοποιούσε  έστω και στο ελάχιστο τον ΠΑΟΚ και τον κόσμο του; Πώς βρέθηκαν 156 άνθρωποι που θεώρησαν ότι θα ψηφίσουν αυτό το απίστευτο πράγμα και δεν θα προκαλούνταν οργή στη Θεσσαλονίκη, στη Μακεδονία και σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό όπου υπάρχουν ΠΑΟΚτσήδες;
Φτάνει πια. Ξεχείλισαν τα σπλάχνα μας έτη και έτη από τις μεθοδεύσεις και τις αδικίες.
Η προσπάθεια να διακοπεί το πρωτάθλημα για να μην παίξετε στην Τούμπα  δεν θα περάσει!
ΥΣ: Κάνει εντύπωση η ανακοίνωση του Άρη και των φιλάθλων του. Δείχνει το αίσθημα κατωτερότητας, το κόμπλεξ απέναντι στο ΠΑΟΚ. Δείχνει μικρή ομάδα. Γι αυτό γυρίζουν χρόνια πότε στην Β΄ και πότε στην Γ΄ Εθνική και δεν τους φταίει γι αυτό κανένας ΠΑΟΚ. Έτσι κατάντησαν μια μεγάλη και ιστορική ομάδα την 5η στην Ελλάδα.
Όσον αφορά για το ότι ο ΠΑΟΚ δεν εκπροσωπεί την Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα. Να τους θυμίσω τις έρευνες που έγιναν από επώνυμες εταιρείες όπως:
GPO, Metron Analysis, Focus, SDNA. Και μάλιστα πριν τις επιτυχίες του ΠΑΟΚ σε πρωτάθλημα και κύπελλο των τελευταίων χρόνων. Ενημερωθείτε λοιπόν:
✓ Σε ότι αφορά την Θεσσαλονίκη, ο ΠΑΟΚ εμφανίζει εντυπωσιακή κυριαρχία με ποσοστό που φτάνει το 50-55%, με πολύ εντυπωσιακή διαφορά από τον δεύτερο Άρη που αγγίζει το 15% των προτιμήσεων.
✓Στο νομό Θεσσαλονίκης: ΠΑΟΚ 40,8%, Άρης 20,9%, Ηρακλής 8,7%,
✓Στην Κεντρική Μακεδονία ΠΑΟΚ 40% , Άρης: 10%
✓Ανάλογη (αν και με όχι τόσο σημαντικά ποσοστά) είναι η κυριαρχία του ΠΑΟΚ στις περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, όπου ο Δικέφαλος του Βορρά συγκεντρώνει το 35% των προτιμήσεων.