Τρίτη, 16 Απριλίου 2024, 10:51:42 πμ
Σάββατο, 13 Μαρτίου 2021 19:41

Διαλύοντας την Τοπική Αυτοδιοίκηση - Νομοσχέδιο «έκτρωμα» του υπ. Τουρισμού για τις ιαματικές πηγές

Γράφει ο Κώστας Πινέλης.

Σύμφωνα με ρύθμιση στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο «Ανάπτυξη ιαματικού τουρισμού και λοιπές διατάξεις» του υπουργείου Τουρισμού όλες οι ιαματικές πηγές και οι σχετικές εγκαταστάσεις τους, σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου, που ανήκουν σε Δήμους ή το Δημόσιο μεταφέρονται σε Ανώνυμη Εταιρία με την Επωνυμία «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας».


Η ακραία αυτή νεοφιλελεύθερης κοπής μεθόδευση υπακούει στη  λογική του Υπερταμείου με βάση την οποία τα περιουσιακά στοιχεία του Ελληνικού Κράτους που ανήκουν στον Ελληνικό λαό μεταφέρθηκαν σε Ανώνυμη Εταιρία του απολύτου ελέγχου της τρόϊκας για 99 έτη. Τώρα ήρθε και η σειρά της δημοτικής περιουσίας να μεταφερθεί, χωρίς καν να ρωτηθούν οι ενδιαφερόμενοι Δήμοι, σε Ανώνυμη Εταιρία του απολύτου ελέγχου των υπουργών Τουρισμού και Οικονομικών.
Η εξέλιξη αυτή ήταν προσχεδιασμένη. Αφού προηγουμένως δεν δόθηκε καμία υποστήριξη στους ιαματικούς δήμους για την αξιοποίηση των πηγών τους, υποβαθμίστηκαν οι εγκαταστάσεις τους και τώρα μεταφέρονται σε Ανώνυμη Εταιρία με προφανή στόχο να ξεπουληθούν σε ιδιωτικά συμφέροντα.
H ΚΕΔΕ να ζητήσει και αυτή την απόσυρση του νομοσχεδίου και να μη δεχτεί να συμμετέχει καθόλου στην υπό σύσταση εταιρία. Αντίθετα να ζητήσει την ενίσχυση των ιαματικών Δήμων σε ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους να γίνουν υπηρεσίες των Δήμων προς όφελος τοπικών κοινωνιών και όχι επιχειρήσεις δημοτικές ή προς όφελος των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων που με τη βοήθεια της Κυβέρνησης της ΝΔ επιχειρούν να ληστέψουν την περιουσία τους.
Αλλά τι να ζητήσουν, τι να διεκδικήσουν οι αιρετοί των κυβερνητικών κομμάτων και των συμπληρωμάτων τους που από τα τέλη της 10ετίας του 80 έχουν αποδεχθεί την απαξίωση και διάλυση της πάλαι ποτέ αγωνιστικής και διεκδικητικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές Δημαρχους, και με τους «Καποδίστριους» τους «Καλλικράτες», τους «Κλειστένηδες», την έκαναν το ανάχωμα στην διάλυση του κοινωνικού κράτους, την έχουν μετατρέψει σε Τοπική Διοίκηση- μακρύ χέρι της Κεντρικής Εξουσίας..
Και η Τοπική Διοίκηση ως τμήμα του αστικού κράτους δεν μπορεί να γίνει φιλολαϊκή. Άρα δεν μπορεί να υπάρχει φιλολαϊκή διαχείριση, χωρίς ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΚΕΔΕ έχει παραιτηθεί από το αίτημα κάλυψης των αναγκών των δήμων από την κρατική χρηματοδότηση και την ίδια ώρα πριμοδοτεί «λύσεις» που προοιωνίζονται την κατάργησή της. Στις προσυνεδριακές συναντήσεις που διεξάγονται ανά την Ελλάδα, το κύριο οικονομικό αίτημα που προβάλλει η ΚΕΔΕ είναι η διασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας των δήμων, δηλαδή η δυνατότητά τους να επιβάλλουν και να διαχειρίζονται φόρους.

Τα Λουτρά του Λαγκαδά-μικρό ιστορικό
Τα λουτρά Λαγκαδά είναι από τα παλαιότερα στην Ελλάδα και είναι τα μόνα τα οποία λειτουργούν στην Θεσσαλονίκη μετά το κλείσιμο των λουτρών Θέρμης τα οποία ανήκουν στο δήμο Θεσσαλονίκης και των λουτρών Απολλωνίας που ανήκουν στο δήμο Βόλβης.
Τα Λουτρά του Λαγκαδά, που είναι στην Πέμπτη θέση σε σπουδαιότητα στην Ελλάδα, με τις θαυμάσιες εγκαταστάσεις είναι κατασκευασμένα για τον άνθρωπο και τις θεραπευτικές ανάγκες του. Για τους λουόμενους διατίθενται οι εξής ομαδικοί και ατομικοί λουτήρες:
Ιουστινιανός. Βυζαντινός ομαδικός λουτήρας του 900 μ.Χ με το θόλο, τις μαρμάρινες βρύσες και με τον απαλό φωτισμό να δημιουργούν μια μοναδική ατμόσφαιρα.
Μυγδονία. Βυζαντινός ομαδικός λουτήρας του 1400 μ.Χ.
Ο Βυζαντινός λουτήρας Ιουστινιανός και ο Βυζαντινός λουτήρας Μυγδονία είναι συγκρότημα με ιδιαίτερη σημασία, ως μνημείο γιατί είναι το πιο σημαντικό βυζαντινό κτίσμα με χρήση λουτήρα παρόμοιας φύσεως στη Βόρειο Ελλάδα.
Μια παράδοση αναφέρει ότι τα λουτρά ήταν γνωστά από την εποχή του Μέγα Κωνσταντίνου όπου ο αυτοκράτορας με τη μητέρα του Αγία Ελένη, λούστηκαν στις πηγές για αρκετό χρόνο για να θεραπευτούν. Σε λεύκωμα της λουτροπόλεως του Λαγκαδά, το 1936 αναφέρεται ότι κατά τον 9ο μ.Χ. αιώνα, ο Ρωμαίος στρατηγός Ιουστινιανός, ανέγειρε τους λουτήρες των θερμοπηγών. Μια δεύτερη παράδοση λέει πως τα λουτρά χτίστηκαν γύρο στο 900 μ.Χ., από τον στρατιωτικό ιατρό Ιουστινιανό. Σε κάθε περίπτωση η βυζαντινή καταγωγή των λουτρών επιβεβαιώνεται από το ίδιο το μνημείο, όπου διακρίνονται ακόμη τμήματα της αρχικής βυζαντινής τοιχοποιίας. Η οθωμανική αρχιτεκτονική μορφή των οξυκόρυφων τόξων στο εσωτερικό των δύο λουτήρων, φανερώνει τις επεμβάσεις κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας και αποτελεί ένδειξη για την διαρκή χρήση των λουτρών από την εποχή που κατασκευάστηκαν. Σχετική μαρτυρία παραθέτει ο Τούρκος περιηγητής Εβλιά Τσελεμπί που το 1670 επισκέφθηκε τα λουτρά.
Οι νέες εγκαταστάσεις έχουν επαφή με τα βυζαντινά κτίσματα, τα οποία το 1984 κηρύχτηκαν διατηρητέα μνημεία και προστατεύονται από την αρχαιολογική νομοθεσία.
Θερμία Άρτεμις. Ομαδικός λουτήρας διαμορφωμένος για παθήσεις κυκλοφορικού συστήματος.
Κορώνεια. Σύγχρονος ομαδικός λουτήρας που προσφέρεται, κατόπιν ραντεβού, για ιδιωτική χρήση από παρέες και οικογένειες.
21 ατομικά υδρομασάζ.
20 ατομικοί λουτήρες.
Ξενοδοχείο Μέγας Αλέξανδρος: Τριών (3) ορόφων, δυναμικότητας 82 δωματίων και 152 κλινών. 
Στο χώρο της Λουτρόπολης υπάρχουν επίσης:
• Μία (1) εξωτερική πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων 50x25 και μία παιδική διαστάσεων 12x5x25. Εντός του χώρου υπάρχουν ξαπλώστρες, ομπρέλες, ντουζιέρες, αποδυτήρια, WC και στην είσοδο λειτουργεί αναψυκτήριο.
Εστιατόριο Υπαίθριο Αναψυκτήριο
Αίθουσα δεξιώσεων χωρητικότητας 400 ατόμων. Γήπεδα beach volley
Γήπεδα ποδοσφαίρου
Γήπεδα μπάσκετ Γήπεδα τέννις
Γυμναστήριο με αποδυτήρια
Παιδικές χαρές Περιπατητικές διαδρομές 1000 και 2000 μέτρων Παρεκκλήσι
Χαλάρωση & Φροντίδα Σώματος:
Στις εγκαταστάσεις των Λουτρών, προσφέρεται υπηρεσία χαλάρωσης και φροντίδα σώματος, σε όμορφο και άνετο περιβάλλον.
      Το ιαματικό νερό είναι κατάλληλο για τις εξής μορφές υδροθεραπείας :
Α) Λουτροθεραπεία
Β) Ποσιθεραπεία
      Οι θεραπευτικές του ενδείξεις είναι :
Παθήσεις των αρθρώσεων και των οστών
Ρευματικές και κινητικές παθήσεις
Παθήσεις κυκλοφορικού και  νευρικού συστήματος
Δυσλειτουργίες του ύπατος,, της χολής και των νεφρών
Χρόνιες γυναικολογικές παθήσεις
Ευαισθησίες στο πεπτικό σύστημα
Δερματοπάθειες.
Όλα αυτά σε ένα τεράστιο πανέμορφο χώρο 600 και πλέον στρεμμάτων με οργιαστική θα έλεγα βλάστηση, όπως τον θυμόμαστε και από τα μαθητικά μας χρόνια και τις σχολικές εκδρομές που κάναμε.
Δυστυχώς σήμερα τα λουτρά υπολειτουργούν με Διοίκηση Πρωτοδικείου.
«Ρίξτε μια ματιά στις φωτογραφίες των Λουτρών του Λαγκαδά του 1930 και απολαύστε τις ευρωπαϊκού επιπέδου εγκαταστάσεις τους, και πάτε σήμερα μια βόλτα στα Λουτρά για να πιαστεί η ψυχή σας από την εγκατάλειψη και το χάλι», όπως έγραψε ο Τρύφωνας Τσομπάνης στην ιστoσελίδα «Lagadas.net”.
Αντιδράει έντονα ο Δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Ταχματζίδης και έχει δίκιο, αλλά πρέπει αν δει και τις ευθύνες της δικής του Διοίκησης όπως και αυτές όλων των προηγούμενων Δημάρχων.
Εάν θέλει να λειτουργούν τα Λουτρά με προσιτές υπηρεσίες προς όφελος του λαού, ας τα λειτουργήσει ως υπηρεσία του Δήμου. Όσοι ασχολούμαστε με την Αυτοδιοίκηση, ξέρουμε για την αρρωστημένη λειτουργία των δημοτικών επιχειρήσεων για τις δεκάδες άφαντες επιχειρήσεις με αγνοούμενους υπαλλήλους…
Ας τις λειτουργήσουν λοιπόν οι Δήμαρχοι ως υπηρεσίες των Δήμων, συμπεριλαμβανομένων και των φορομπηκτικών ΔΕΥΑ που ακριβο-χρεώνουν ένα κοινωνικό αγαθό το νερό.