Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου 2024, 3:06:54 πμ
Κυριακή, 19 Ιουνίου 2022 18:51

Δημήτρης Μητροπάνος: ένας μεγάλος ερμηνευτής, ένας πιστός, ακλόνητος σύντροφος

Του Κώστα Πινέλη.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ και η οικογένειά του διοργάνωσαν συναυλία στις 30 Μάη στο γήπεδο του Πανιωνίου για το 10 χρόνια από το θάνατό του.

 

Μια λαοθάλασσα γέμισε το γήπεδο του Πανιωνίου στη Νέα Σμύρνη σε μια πραγματικά μαγική βραδιά, γεμάτη με τα τραγούδια του μεγάλου, μοναδικού και αξέχαστου Δημήτρη Μητροπάνου, στη μεγάλη συναυλία που διοργάνωσαν το ΚΚΕ και η οικογένειά του.
Ήταν το 1966 μια Μεγάλη Δευτέρα στο κινηματοθέατρο Παλλάς στη Θεσσαλονίκη, στην παραλιακή Λεωφόρο Νίκης, κοντά στον Λευκό Πύργο. Ήταν μια μεγάλη συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη όπου θα παρουσιάζονταν κυρίως το «Άξιον Εστί». Δίπλα στον Γρηγόρη Μπιθικώτση και την Μαρία Φαραντούρη. θα εμφανίζονταν και ένας νέος τραγουδιστής. Αυτός ήταν ο Δημήτρης Μητροπάνος.
Ο ίδιος διηγείται: «Το 1966 ο Μίκης Θεοδωράκης αποφασίζει να κάνει κάποιες συναυλίες. Μου είπε ότι πρέπει να έρθω να τραγουδήσω. Η πρώτη συναυλία έγινε το 1966, μια Μεγάλη Δευτέρα στο θέατρο Παλλάς στη Θεσσαλονίκη.»
Τότε εμείς νεολαίοι με σύνδεση με την «Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη» πήγαμε, αλλά πως να μπεις μέσα! Εκατοντάδες κόσμος έμεινε απέξω και τριγύρω στα πεζοδρόμια ασφαλίτες… η συναυλία; Μια μυσταγωγία.
Ήταν καλοκαίρι του 1967 όταν στο πάρκο απέναντι από τον Λευκό Πύργο, στου Ξαρχάκου όπως λέγαμε ακούγαμε ένα πολύ ωραίο τραγούδι για την αγαπημένη μας Θεσσαλονίκη (θα πάρω το αμάξι μου στην τσέπη χαρτζιλίκι…) σε στίχους του Ηλία Ηλιόπουλου και μουσική του μεγάλου Ζαμπέτα. Τότε ο Μητροπάνος ήταν μόλις 19 χρονών.
Ο μεγάλος λαϊκός τραγουδιστής γεννήθηκε στις 2 Απριλίου 1948 στην Αγία Μονή Τρικάλων, σε μια συνοικία που την έλεγαν «Μικρή Μόσχα» γιατί η πλειοψηφία των κατοίκων της ανήκε στην αριστερά. Ο πατέρας του καταγόταν από ένα χωριό της Καρδίτσας, το Καππά. Μέχρι τα 16 του νόμιζε πως είχε σκοτωθεί στον Εμφύλιο Πόλεμο, όταν ήρθε ένα γράμμα το οποίο έλεγε πως ζει στην Ρουμανία.
Γνώρισε τον εξόριστο πατέρα του όταν ήταν 29 ετών....
Από μικρός δούλευε τα καλοκαίρια για να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά του. Πρώτα ως σερβιτόρος στην ταβέρνα του θείου του και ύστερα στις κορδέλες κοπής ξύλων. Μετά την τρίτη γυμνασίου, το 1964, μετέβη στην Αθήνα να ζήσει με τον θείο του στην οδό Αχαρνών. Προτού τελειώσει το γυμνάσιο, άρχισε να εργάζεται ως τραγουδιστής. Χαρακτηριστικά τον φώναζαν από μικρό "βλαχάκι", λόγω και της καταγωγής του από την Θεσσαλία.
Παράλληλα, οργανώθηκε στη Νεολαία των Λαμπράκηδων, καθώς είχε ήδη πολιτικοποιηθεί από νωρίς, δεχόμενος μάλιστα απειλές ότι δε θα τον άφηναν να σπουδάσει λόγω των αριστερών του καταβολών. Σύντομα γράφηκε στο κομμουνιστικό κόμμα σε μια εποχή που τα πάθη ήταν έντονα.
Η Δικτατορία τον βρίσκει να τραγουδάει στις μπουάτ της Πλάκας. Εδώ άλλα εμπόδια, άλλες δυσκολίες….
Στη μακρόχρονη πορεία του στο ελληνικό τραγούδι, ο Δημήτρης Μητροπάνος συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους δημιουργούς του λαϊκού αλλά και του έντεχνου τραγουδιού. Γιώργος Ζαμπέτας, Μίκης Θεοδωράκης, Δήμος Μούτσης, Απόστολος Καλδάρας, Λάκης Παπαδόπουλος, Μάριος Τόκας, Σπύρος Παπαβασιλείου, Τάκης Μουσαφίρης, Χρήστος Νικολόπουλος, Γιάννης Σπανός κ.ά.
Ο Δημήτρης Μητροπάνος πέθανε μόλις 64 ετών στις 17 Απριλίου του2012.
Επισήμανση: σε ένα καφενείο ακούγαμε την “Ρόζα” του Μικρούτσικου με τον Δ. Μητροπάνο. Ρώτησα έναν που από αυτούς που τα ξέρουν όλα.. ποια είναι η Ρόζα; Ε, καμιά πουτάνα σε κανένα μπαρ. Όχι του λέω. Γράφηκε από τον ποιητή Άλκη Αλκαίο για την Ρόζα Λούξεμπουργκ, Πωλονοεβραία φιλόσοφο, μαρξίστρια πολιτική θεωρητικό και επαναστάτρια…