Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024, 10:59:52 μμ
Τετάρτη, 20 Απριλίου 2022 20:39

«Είναι ιερός ο πόλεμος, η ειρήνη Τρισαγία»

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός –  συγγραφέας.

Πολλά και αντιφατικά μπορούν να ακουστούν σ' έναν πόλεμο. Γεγονότα αληθινά ως και σκηνοθετημένα. Η αναζήτηση της αλήθειας μέσα στον ορυμαγδό της προπαγάνδας είναι δύσκολη υπόθεση. Η πρώτη που σκοτώνεται σε κάθε πόλεμο είναι η αλήθεια, την ίδια ώρα που φτιάχνεται το ψέμα.


Θυμάται κανείς να μου πει σε πόσα εθνικά κοινοβούλια μίλησε ο Μιλόσεβιτς, όταν βομβαρδιζόταν από το ΝΑΤΟ η Γιουγκοσλαβία; Θυμάται να μου πει ποια μέτρα έχουν παρθεί και από ποιες χώρες στους τόσους και τόσους πολέμους που έκανε η Αμερική; Θυμάται αν «πάγωσαν» εθνικοί τραπεζικοί λογαριασμοί ή αν δεσμεύτηκαν ιδιωτικά κεφάλαια και περιουσίες; Ή αν εκδιώχθηκαν φοιτητές μιας εμπόλεμης χώρας από ξένα πανεπιστήμια, ενάντια σε κάθε κανόνα διεθνούς δικαίου;
Βομβαρδισμοί και καλοί δεν υπάρχουν. Εκτός κι αν οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί εξαιρούνται από κάθε κανόνα; «Δέκα πόλεμοι και έξι εκατομμύρια νεκροί μέσα σε λίγα χρόνια», είπε η Κίνα πως προκάλεσε η Αμερική! Πού ήταν τότε η φιλειρηνική Ευρώπη;
Η 7η Απριλίου είναι η πιο ντροπιαστική ημέρα της ελληνικής βουλής, όπου παρουσία της προέδρου της Δημοκρατίας, πολλών άφωνων χειροκροτητών - βουλευτών, εκτός από τον περιφερόμενο μαέστρο της Δυτικής Ορχήστρας, μίλησαν και δύο ανδρείκελα του ναζιστικού τάγματος ΑΖΟΦ. Ένας από αυτούς λέγεται ότι ήταν κι ελληνικής καταγωγής! Η μέρα αυτή θα είναι η πιο πικρή ημέρα για την ελληνική δημοκρατία, γιατί έδωσε βήμα στον ναζισμό μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο.  Θα ειναι η πιο αισχρή και ντροπιαστική στιγμή της σύγχρονης ιστορίας μας.
Και μια που ειπώθηκε ότι η Οδησσός είναι η πόλη όπου ιδρύθηκε η Φιλική Εταιρεία, και σωστά, καλό είναι να θυμηθούμε ότι το 1814 η Οδησσός ήταν Ρωσική. Και πως ακόμη το Κίεβο ήταν εθνικό και θρησκευτικό κέντρο των Ρώσων. Στον Δνείπερο (Βορυσθένη) βαφτίστηκαν μαζικά χιλιάδες Ρως (Ρώσοι) για να ασπαστούν την Ορθόδοξη πίστη. Ο όρος Ουκρανία δεν υπήρχε τότε. Η συγκεκριμένη περιοχή στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο λεγόταν Γαλικία.
Το να μιλούν σήμερα μερικά κουρδισμένα φερέφωνα για «ρωσικό ναζισμό» διαγράφοντας από την ιστορική μνήμη τα 27.000.000 νεκρών της πρώην σοβιετικής ένωσης ενάντια στο φασισμό κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μου θυμίζει τα λόγια του Λουντέμη από το βιβλίο, «Οδός Αβύσσου αριθμός μηδέν»: «Ειπώθηκαν ψέµατα που ντράπηκαν και τα ίδια, µια και δεν ντρέπονταν τα στόµατα που τα 'λεγαν».
Η Γερμανία που κήρυξε δύο Παγκοσμίους Πολέμους και σκόρπισε  θανή κι ερείπια στην Ευρώπη, η Γερμανία του του ναζισμού και του φασισμού που εκτέλεσε, έσφαξε και ξεκοίλιασε γυναίκες εγκύους στο Δίστομο, τα Καλάβρυτα, τον Κάνδανο, τα Ανώγεια κι αλλού, δεν πρέπει να ξεχνά πως την αιματοχυσία που προκάλεσε στην Ευρώπη δεν την ξεπλένει ούτε ο Νιαγάρας. Χώρια τις πολεμικές επανορθώσεις δισεκατομμυρίων που χρωστά στη χώρα μας, μαζί με το Κατοχικό Δάνειο και δεν τα επιστρέφει!
Πριν λυθεί το «Μακεδονικό» κάποιοι έλεγαν ότι καμία χώρα δεν μπορεί να απαιτήσει από μία άλλη την αλλαγή του συντάγματός της ή του ονόματός της. Κι όμως έγινε κι αυτό! Η κυβέρνηση Τσίπρα  και Ζάεφ κατόρθωσαν να λύσουν ένα ζήτημα που ταλάνιζε τις χώρες τους για 30 χρόνια! Οι πένες νίκησαν τα όπλα, γιατί τις κράταγαν πρωθυπουργοί και  υπουργοί των Εξωτερικών με γνώση και σύνεση. Με διάθεση για ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία των λαών τους.
Αν θυμόταν ο Ζελένσκι την αντίδραση της Αμερικής, που απείλησε με παγκόσμιο πόλεμο, το 1962, όταν η Σοβιετική Ένωση ήθελε να εγκαταστήσει πυρηνικά στην Κούβα κι αν τηρούσε τη Συμφωνία του Μινσκ, που συνυπέγραψε και ο ίδιος, δεν θα είχε καταστραφεί η χώρα του τώρα.  Δεν θα σκοτώνονταν και ξεριζώνονταν άδικα τόσοι Ουκρανοί και δεν θα υπέφεραν οι λαοί της Ευρώπης από μέτρα και αντίμετρα..
Καμία χώρα ισχυρή δεν δέχεται να την περικυκλώσει ο «εχθρός» της με όπλα. Ή μήπως θα είχε διαφορετική αντίδραση η Αμερική, σε περίπτωση που η Ρωσία ήθελε να εγκαταστήσει οπλικά συστήματα στο Μεξικό ή τη Βενεζουέλα;
Ο πόλεμος αυτός γίνεται χάριν του υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ και χάριν των δυτικών  μονοπωλίων ενέργειας. Να απεξαρτοποιηθεί η Ευρώπη από τη Ρωσία ενεργειακά και να εξαρτηθεί από την Αμερική. Και τον πόλεμο αυτόν τον πληρώνει με αίμα και δάκρυ πρώτα η Ουκρανία και μετά η Ρωσία, και ως αδελφικοί λαοί. Γιατί όσο και να είναι ιερός ο Πόλεμος, η Ειρήνη είναι Τρισαγία, που λέει ο Παλαμάς.