Quantcast
Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2023, 11:38:07 πμ
Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2023 23:04

Καϊληνύχτα…

Γράφει o Μάκης Ιωσηφίδης, δάσκαλος.

Τι θα γίνει τελικά με σας βρε κουτά; Πάλι εκπλαγήκατε με την Καϊλή και την Σπυράκη; Σιγά το πράμα βρε. Απορώ που δεν προσαρμοστήκατε ακόμα εδώ και τόσα χρόνια. Και καλά οι νέες γενιές, τώρα βγαίνουν στο κλαρί, δικαιούνται να μην ξέρουν. Εσύ όμως ρε εξηνταεβδομηνταφεύγα; Από την δολοφονία του Καποδίστρια και μετά, εδώ και διακόσια χρόνια σε κυβερνούν τα πολιτικά τζάκια με τους αδίστακτους εκπροσώπους τους, απόγονους των κοτσαμπάσηδων και των τσιφλικάδων της Τουρκοκρατίας.


Έφαγες στη μάπα για δυο αιώνες κόμματα που σε κυβέρνησαν, σε κατάκλεψαν, σε ρήμαξαν και σε οδήγησαν σε συνεχείς πτωχεύσεις και σε μνημόνια.
Διακόσια χρόνια σκάνδαλα… σκάνδαλα…. σκάνδαλα και κουκουλώματα… κουκουλώματα… κουκουλώματα. Πτωχεύσεις… πτωχεύσεις… πτωχεύσεις… και μνημόνια… μνημόνια… μνημόνια.
Πώς να αντέξουν οι εκάστοτε γενιές Ελλήνων αυτό το συνεχές πλιάτσικο και τις πτωχεύσεις που τις οδήγησε και συνεχίζει να τις οδηγεί μοιραία στις χώρες του εξωτερικού για να επιβιώσουν. Στα τέλη του 19ου αιώνα έφυγαν τα νιάτα της πατρίδας στην Αμερική και στην Αυστραλία. Στα μέσα του 20ου αιώνα έφυγαν κατά χιλιάδες τα Ελληνόπουλα στην Γερμανία, στη Σουηδία και ‘’στου Βελγίου τις στοές’’. Από το 2010 έφυγε και ο αφρός της σπουδαγμένης νεολαίας μας στις σοβαρές χώρες του εξωτερικού. Έριξαν μαύρη πέτρα και έφυγαν και φεύγουν τα παιδιά μας στα μήκη και στα πλάτη του πλανήτη αφήνοντας την χώρα μας ‘’ακυβέρνητη στη θάλασσα σανίδα’’ επειδή ‘’δεν μπορούν τα αίμα τους να δίνουν σε μιαν άρρωστη συνέχεια πατρίδα’’ όπως ακούγεται γλαφυρά στο τραγούδι ‘’Ο αγέρας στους δρόμους’’ των Ηλία Ανδριόπουλου-Μιχάλη Μπουρμπούλη με τη θεία φωνή της Σωτηρίας Μπέλλου.
Σε βλέπω τώρα συνέλληνα να εκπλήσσεσαι με τα νέα σκάνδαλα και…εκπλήσσομαι με την έκπληξή σου. Για θυμήσου συνοδοιπόρε του 80, του 90, του 2000, του 2010…
Σκάνδαλο καλαμποκιού (σου λέει κάτι;)
Σκάνδαλα ΕΤΒΑ, ΑΓΡΕΞ, ΠΥΡΚΑΛ, ΚΥΔΕΠ, ΕΒΟ (σου θυμίζουν τίποτα;)
Αθανάσιος Πόπωτας (κάτι με εφημερίδες που βούλιαξαν)
Μαυράκης διοικητής ΔΕΗ (είπαμε να κάνει ένα δωράκι στον εαυτό του αλλά όχι και πεντακόσια εκατομμύρια δραχμές ρε αδελφέ…)
Τον Σταματελάτο, τον Σεφτελή, τον Τόμπρα…τους θυμάστε αδέλφια;
Αμ ο Κοσκωτάς; Εκεί να δεις σκανδαλάρα. Ο Μένιος με τον κουτσονόμο; (‘’πες τα Μένιο με το στόμα τ’ ασημένιο’’ φώναζε τότε το πλήθος στις δημόσιες ομιλίες του).
Το χρηματιστήριο το ξέχασες; Τότε που σ’ έβαλαν τα λαμόγια στο παιχνίδι κι εσύ ανίδεος και απροστάτευτος έχασες τις οικονομίες σου στο πιτς φιτίλι…
Κι ήρθαν μετά ο Τσουκάτος της Πόπης, ο Άκης, ο Γιάννος… Πολύ ήθελε να (ξανα)φθάσουμε στον γκρεμό;
Εκείνη η λίστα Λαγκάρντ πού βρίσκεται επιτέλους η δόλια; (Είπα λίστα Λαγκάρντ και θυμήθηκα εκείνον τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, υπουργό οικονομικών τότε που αλλοίωσε την λίστα για να σώσει κάτι ξαδέλφια του. Τι γίνεται αυτό το παλικάρι; Μου ψιθύρισαν ότι εμφανίστηκε τελευταία στην παρουσίαση ενός πολιτικού βιβλίου στο Κιλκίς, Αληθεύει;).
Νάσου μετά η Ζίμενς, νάτην και η Νοβάρτις και όλοι αθώοι… (Α, ξέχασα. Για την Νοβάρτις παραπέμφθηκε επιτέλους κάποιος και μάλιστα για κακούργημα. Είναι η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη που έψαχνε την υπόθεση παραπάνω απ’ ό,τι έπρεπε).
Και ο τύπος, αγκωνάρι λέει της Δημοκρατίας, γερά λαδωμένος και φιμωμένος…
Νάτος και ο Πάτσης, ωραίος και άνετος. Τι γίνεται άραγε κι αυτό το παλικάρι; Έχει
γούστο να είναι ακόμα βουλευτής…θα μου πεις Ελλάδα είναι εδώ…όλα γίνονται…
Αμ ο Χειμάρας; Καλά αυτός τελικά παραιτήθηκε για να μην ζημιωθεί, λέει, το κόμμα του. Επικαλέστηκαν άγνοια για το ασυμβίβαστο και τσέπωσαν το παράνομο χρήμα. Εσύ, φίλε μου, αν επικαλεστείς άγνοια νόμου θα βρεθείς στη φυλακή. Αυτοί βρέθηκαν ο ένας πάλι στη Βουλή, ανεξάρτητος κι ωραίος να μασάει την μισθάρα του και ο άλλος σπίτι του. Για το παραδάκι…κουβέντα…
Και τι να πει κανείς πια; Εδώ τα δύο κόμματα χρωστάνε κοντά μισό δις και δεν τους ακουμπά κανένας. Εσύ αν χρωστάς την ΔΕΗ θα σου κόψουν το ρεύμα. ‘’Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και…’’ που λέει κι ο Μηλιώκας.
Έχουν τους τοπικούς κολαούζους τους που τρώγοντας τα αποφάγια που τους πετάνε, σε κοιμίζουν στον ύπνο του δικαίου. Αν αυτό δεν είναι η ανοσία της αγέλης τότε ποιο είναι;
Και πήγαν οι ευρωβουλευτίνες μας να κάνουν τα ίδια στους κουτόφραγκους στις Βρυξέλλες θεωρώντας ότι κι εκεί γίνεται του Κουτρούλη ο γάμος όπως εδώ στην Ψωροκώσταινα. Την μία την συνέλαβαν και την φυλάκισαν μέχρι να πεις κίμινο. Την άλλη την κρέμασαν ήδη στα μανταλάκια. Και πού είσαι ακόμα…
Πλήρωνε τα κλεμμένα τους κορόιδο κι εσύ και τα παιδιά σου τα εγγόνια και τα δισέγγονά σου…
Σ’ αφήνω τώρα σύντροφε συνοδοιπόρε. Αφού χόρτασες πλαστικά λαμπιόνια και πυροτεχνήματα συνέχισε να χαίρεσαι με τα επιδόματα της επαιτείας όπως χαίρονταν τότε οι ιθαγενείς με τις χάντρες και τα καθρεφτάκια που τους χάριζαν αφειδώς οι αποικιοκράτες για να τους αρπάξουν τον πλούτο του υπεδάφους τους. Συνέχισε να στηρίζεις αυτούς που μαγάρισαν τη ζωή σου και απολαμβάνουν τα σαλέ τους στις Άλπεις με τις κρυφές καταθέσεις εκατομμυρίων που έχουν στα νησιά Κέιμαν και αλλού (ξέρουν αυτοί).
Καϊληνύχτα…