Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου 2024, 10:32:39 μμ
Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2024 09:24

Κιλκίς έτος 2224 μ.Χ.

Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης.

 

Σας στο ‘πα; δεν σας στο ‘πα. Εκτός από απόστρατος εκπαιδευτικός είμαι και ερασιτέχνης εφευρέτης. Χρόνια τώρα κάνω εφευρέσεις αλλά δεν το διαδίδω δεξιά-αριστερά επειδή στην πόλη μας υπάρχουν πολλοί ζηλιάρηδες αλλά και κουτσομπόληδες. Άλλωστε είναι γνωστό πως εκτός των άλλων πολλών αρετών μου είμαι και μετριοπαθής άνθρωπος.

Μέχρι πριν από λίγο, οι εφευρέσεις μου ήταν στο επίπεδο των εφευρέσεων του Χρόνη Εξαρχάκου στην ταινία ‘’Μια Ελληνίδα στο χαρέμι’’ όπου φώναζε: ‘’Βαγγέληηη’’ και μπαμ έκλεινε η πόρτα. Η τελευταία μου εφεύρεση όμως…θα χαλάσει κόσμο. Δημιούργησα, που λέτε, μια μηχανή του χρόνου που σε μεταφέρει στο μέλλον. Πριν την παραδώσω στην αρμόδια υπηρεσία για να πάρω την πνευματική ιδιοκτησία (κοπιράιτ στα ελληνικά) και την κατοχυρώσω, φρόντισα να την δοκιμάσω πρώτα. Μπήκα στο κουβούκλιο και προγραμμάτισα την μηχανή του χρόνου να με μεταφέρει στο Κιλκίς διακόσια χρόνια μετά δηλαδή στο έτος 2224.

Δεν θα το πιστέψετε κι όμως είναι αλήθεια. Άκουσα ένα ‘’σβιιιιιν’’ και αισθάνθηκα το κουβούκλιο να απογειώνεται. Μετά από ένα ταξίδι στο χάος για κανα μισάωρο, το κουβούκλιο προσγειώθηκε, άνοιξα την πόρτα και βγήκα. Βρέθηκα έξω από μια αλλόκοτη πόλη και πιστοποίησα ότι είμαι στο Κιλκίς του 2224 όταν αντίκρισα στο βάθος τον λόφο του Αγίου Γεωργίου.

Προχώρησα και μπήκα στην πόλη. Τι ήταν τούτο που αντίκρισα Παναγίτσα μου; Αντίκρισα μια εικόνα, κάτσε καλά. Αυτοκίνητα να πετάνε στον ουρανό και να προσγειώνονται σε προκαθορισμένες θέσεις πάρκινγκ, πανύψηλα κτήρια με αλλόκοτο σχήμα, ρομπότ να καθαρίζουν τους δρόμους…τι να σας πρωτοπεριγράψω.

Οι άνθρωποι με κοίταζαν περίεργα κι εγώ ακάθεκτος, ρωτώντας δεξιά-αριστερά, κατάφερα να βρω έναν μακρινό μου απόγονο. Του εξήγησα τα καθέκαστα, τού ‘δωσα γνωριμία και μου συστήθηκε:

-Μάικ Ίος, καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Κιλκίς.

Μου εξήγησε ότι εδώ και πολλά χρόνια έγινε παγκοσμιοποίηση. Δεν υπάρχουν σύνορα και όλος ο πλανήτης είναι πια ένα κράτος που το διοικεί η παγκόσμια κυβέρνηση. Υπάρχουν βέβαια και οι επαρχίες που τις διοικούν τοπικές κυβερνήσεις και είναι τα παλιά δικά μας κράτη.

-Ρε συ μεγάλε, τον ρώτησα, από πού κι ως πού το Μάικ Ίος; Εμείς είχαμε το επώνυμο Ιωσηφίδης. Εμένα με λέγανε Αβραάμ Ιωσηφίδη και με φωνάζανε Μάκη.

-Ααα, παππού, δεν πρόλαβα να σου εξηγήσω. Εδώ και χρόνια επικράτησε σ’ όλον τον πλανήτη ο αμερικάνικος τρόπος ζωής. Αυτό άρχισε στα δικά σας τα χρόνια με τις αμερικανιές. Θυμήσου την  αμερικάνικη μουσική που είχε κυριαρχήσει παντού; Θυμήσου τα μπάτσελορ πάρτι πριν τον γάμο. Ενδεικτικά τα αναφέρω. Τώρα ακόμα και στα ονοματεπώνυμα επικράτησε η συντομία. Επειδή διδάσκω ιστορία, ξέρω πώς ήταν τα πράματα στην εποχή σου. Θέλω να σου πω λοιπόν παππού, το βλέπεις και μόνος σου άλλωστε ότι τα τελευταία διακόσια χρόνια έγιναν τρομακτικές αλλαγές. Η αλματώδης ανάπτυξη της τεχνολογίας και η τεχνητή νοημοσύνη κατάργησαν εκατομμύρια θέσεις εργασίας με αποτέλεσμα οι τοπικές κυβερνήσεις να δίνουν γενναία επιδόματα στους πολίτες για να κάθονται και να ζουν αξιοπρεπώς γιατί αλλιώς θα επαναστατήσουν. Όσοι λίγοι εργάζονται, δουλεύουν κυρίως από το σπίτι και αμείβονται καλύτερα από αυτούς που…κάθονται. Αααα ξέχασα να σου πω ότι τις βαριές χειρωνακτικές δουλειές τις κάνουν εξειδικευμένα ρομπότ.

Αρχίζω τις ερωτήσεις στον απόγονό μου και από τις απαντήσεις του καταλαβαίνω ότι ο

πληθυσμός του Κιλκίς σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του έτους 2221 ανέρχεται σε 250 χιλιάδες κατοίκους. Το Μεταλλικό εξελίχθηκε σε Κηφισιά του Κιλκίς.  Έχει καμιά δεκαριά χιλιάδες κατοίκους, απλώθηκε και είναι πια ενωμένο με το Κιλκίς που φθάνει μέχρι την Αργυρούπολη και το Σεβαστό που αποτελούν τις εργατικές συνοικίες της πόλης. Το μετρό της πόλης που

δημιούργησε η παγκόσμια κυβέρνηση είναι ένα πραγματικό έργο τέχνης. Ξεκινάει από τη Μεγάλη

Βρύση, διασχίζει όλο το πολεοδομικό συγκρότημα και καταλήγει στην Ακροποταμιά.

-Μάικ, πάμε μια βόλτα με το μετρό;

-Μετά χαράς παππού.

Ανεβαίνω στο μετρό και ακούω έκθαμβος από τα μεγάφωνα τις στάσεις στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα: ‘’Επόμενη στάση, Σαλάτς- Next station, Salats κτλ’’.

Τα υπόλοιπα έργα πλην του μετρό είναι αρμοδιότητα της τοπικής κυβέρνησης, της Περιφέρειας και του Δήμου.

-Μάιιιιιιικ…

-Τι είναι πάλι ρε παππού;.

-Τώρα που τα αυτοκίνητά σας πετάνε, έχετε εθνικές οδούς;

-Και βέβαια έχουμε, παππού, για τα βαριά οχήματα.

Σ’ ένα ψιλικατζίδικο βλέπω αναρτημένες εφημερίδες. Αγοράζω την εφημερίδα EIDISEIS που την εκδίδει ο Γκας Τερζ, την ξεφυλλίζω και διαβάζω:

‘’Οι εργασίες στον δρόμο Νέας Σάντας-Ασσήρου σταμάτησαν επειδή ο εργολάβος κήρυξε πτώχευση. Οι προσπάθειες θα συνεχιστούν και ο δρόμος θα είναι έτοιμος το 2225 δηλώνει ο Αντιπεριφερειάρχης Άντριου Μπεργκ. Ο Δήμαρχος Κιλκίς Τζιμ Κυρ, δήλωσε ότι "δεν μπορεί ο Αντιπεριφερειάρχης να αδυνατεί σε όλα".

‘’Ο Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής, στα πλαίσια τριήμερης επίσκεψής του στην πόλη μας εγκαινίασε το Δικαστικό Μέγαρο Κιλκίς που δεν έχει ακόμα ξεκινήσει. Ο παριστάμενος τοπικός Υπουργός δήλωσε ότι σε τρία το πολύ χρόνια το νέο δικαστικό μέγαρο θα είναι έτοιμο και ο δρόμος-καρμανιόλα Χαλάστρας-Ευζώνων θα είναι έτοιμος το 2230’’.

‘’Ο Ιατρικός Σύλλογος Κιλκίς σε συνεργασία με τον σύλλογο ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ οργανώνουν παλλαϊκή εκδήλωση στην οποία καλούν τον λαό του Κιλκίς να διαλαλήσει την απαίτησή του για δημιουργία νέου Νοσοκομείου στη θέση του παλιού που πρωτοχτίστηκε την περίοδο 1937-1939 δηλαδή 285 χρόνια πριν’’.

Συνεχίζω την βόλτα μου και βλέπω τους Κιλκισιώτες του 2224 να λιάζονται στην πλατεία Ειρήνης, στο Ζωοπάζαρο και στους πεζόδρομους, να παίζουν μπιρίμπα στα καφενεία, να πίνουν τα τσιπουράκια τους και να σχολιάζουν τις life style εκπομπές της τηλεόρασης.

Και μετά…ξύπνησα…