Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 12:52:09 μμ
Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2009 13:22

Κώστας Πινέλης : Βολές κατά ριπάς

Θερίζουν οι επαγγελματικές ασθένειες. Στο 50% έως 80% ανήλθαν τα ποσοστά αναπηρίας λόγω επαγγελματικής νόσου το 2008, σύμφωνα με έκθεση του ΙΚΑ.
Π
Την ίδια στιγμή ολοκληρώνεται από την κυβέρνηση η κατεδάφιση των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. Σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής Μπεχράκη, εξαιρούνται από την λίστα περίπου 300.000 εργαζόμενοι σε σύνολο 700.000, 43 από τους 103 χώρους εργασίας (ποσοστό 41,7%), 42 από τις 71 ειδικότητες (ποσοστό 59,2%).
Π
Για να χρυσώσει το χάπι η κυβέρνηση συστήνει μια άλλη  επιτροπή που υποτίθεται ότι θα εξετάσει ποια επαγγέλματα θα υπαχθούν στα ΒΑΕ (με τους δυσμενέστερους όρους). Μεγάλη ευθύνη  έχει η συμβιβασμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ που συμμετέχει στην Επιτροπή νομιμοποιώντας το έργο της και καλλιεργώντας στους εργαζόμενους την ψευδαίσθηση, ότι μπορεί να υπάρξουν θετικά γι’ αυτούς αποτελέσματα.
Π
Απαράδεκτη και απελπιστική για τους εργαζόμενους είναι η κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς. Δίπλα στην κατεδάφιση εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, έρχεται να προστεθεί και η μη καταβολή δεδουλευμένων και αυτών ακόμη των μεροκάματων πείνας. Τελευταία θύματα οι εργαζόμενοι της ΣΤΗΜΠΕΛ οι οποίοι έχουν να πληρωθούν κανονικά από την αρχή του χρόνου, καλούνται να επιζήσουν με 100 και 200 ευρώ τον μήνα και αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας. Στο πλευρό τους βρέθηκαν μόνο οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, οι οποίοι τους συμπαραστέκονται με κάθε τρόπο.
Π
Εξαφανισμένα είναι τα εργατικά λαϊκά προβλήματα από τα ΜΜΕ τα οποία ασχολούνται πότε με τη συμμορία του υποκόσμου, πότε με το σκάνδαλο της ΖΗΜΕΝΣ και καλλιεργούν μαζική ψυχολογία στον κόσμο ότι το σάπιο σύστημα, ξεσαπίζει. Κουβέντα για την αντεργατική πολιτική της βαριάς φορολογίας, της παραπέρα ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, του διαχωρισμού της σύνταξης από την υγεία στο ΙΚΑ κ.λ.π.
Π
Και μια που λέμε παραπάνω για τη συμμορία του υποκόσμου. Σπαρταριστοί είναι οι διάλογοι του κ. Βλαστού με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους στην υπόθεση της συμμορίας. Και πολύ αποκαλυπτικοί, έτσι; Θα δούμε τι θα βγει και αν.. θα βγει…
Π
Ο Μάκης Κουρτσανίδης ο Δήμαρχος του Ευρωπού, είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις Δημάρχων. Ξεχωρίζει για την άποψη που έχει για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους εργαζόμενους, Για την ευθύτητα και την ειλικρίνειά του. Είναι ζητήματα τα οποία διαπίστωσα και προσωπικά από τις λίγες επαφές που είχα μαζί του, είτε σα συνδικαλιστής στο χώρο των εργαζόμενων στους ΟΤΑ, είτε σα στέλεχος του ΚΚΕ. Τελευταία, μετά τις καταστροφές που προκάλεσε η νεροποντή στον Αγ. Πέτρο, ζήτησε δημόσια συγνώμη απ’ τον κόσμο γιατί δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει τα αντιπλημμυρικά έργα που ήταν απαραίτητα. Ενώ άλλοι αιρετοί έ; Όταν  γίνεται κάτι το κάνουν αυτοί. Όταν δε γίνεται, φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός απ’ αυτούς. Είναι σα το γνωστό: εγώ δεν έκανα τίποτε, κρεμάστε τον αδελφό μου, εξ άλλου εγώ πα ζαλίουμαι.
Π
«Πατριωτικός παρεμβατισμός» θα είναι η πολιτική γραμμή του ΛΑΟΣ, όπως ανακοινώθηκε στο Συνέδριό του! Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία για το τι είδος «πατριωτισμός» θα είναι. Από τη συμμετοχή των βουλευτών του κόμματος αυτού στις «γιορτές μίσους», των «χιτών», των «ταγματασφαλιτών» και των άλλων λουλουδιών συνεργατών των Γερμανών.
Π
Καρατζαφέρης: Εκπρόσωπος του εθνικιστικού, ρατσιστικού, παραληρηματικού και φασιστοειδούς λόγου…
Π
Ας φαλτσάρουμε και λίγο με αθλητικά:
Πρέπει όλες οι ομάδες της Θεσσαλονίκης και γενικά της Βόρειας Ελλάδας, να ενισχυθούν, να είναι δυνατές και να πάνε καλά. Να κόβουν βαθμούς από τους «μεγάλους» της Αθήνας. Έτσι θα βοηθήσουν να πάρει Ο ΠΑΟΚ  τίτλο. Γιατί να είναι σε όλους καθαρό: Εάν έλθει τίτλος στη Θεσσαλονίκη, θα τον ξαναφέρει ΜΟΝΟ ο ΠΑΟΚ. Όχι γιατί θα είναι αναγκαστικά θα είναι η καλύτερη ομάδα από τον ΑΡΗ και τον ΗΡΑΚΛΗ, αλλά λόγω του ότι έχει τους ασύγκριτα περισσότερους φιλάθλους και επομένως μεγάλη βαρύτητα. 52% είναι οι ΠΑΟΚτζήδες στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης και κοντά στο 60% στους περισσότερους νομούς της Βόρειας Ελλάδας, σύμφωνα με έρευνα τη MRB.
Π
Ύστερα οι δεσμοί του κόσμου του ΠΑΟΚ με την ομάδα είναι διαφορετικοί, είναι παραπάνω από αθλητικοί.  Έχουν  διαφορετική ιστορική αφετηρία, είναι πολιτισμικοί, έχουν να κάνουν με την προσφυγιά, με τις χαμένες πατρίδες. Ο «δικέφαλος αετός» και τα άλλα σύμβολα, είναι ιερά κειμήλια ενός λαού που κουβαλάει απ’ τα γεννοφάσκια του όλα αυτά που δεν γνώρισε. Για το θέμα αυτό δεν πρέπει να νοιώθουν κόμπλεξ οι φίλοι του ΑΡΗ και του ΗΡΑΚΛΗ. Εξ άλλου κάθε ομάδα έχει τη δική της ιστορία.
Π
Πάντως αυτό για το οποίο πρέπει να γίνει ένας απολογισμός, το κύριο θα έλεγα,  είναι, εάν αυτό το μοντέλο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, μετά από 30 χρόνια εφαρμογής έχει προσφέρει στο μαζικό λαϊκό αθλητισμό.. Για το θέμα αυτό περισσότερα σε επόμενο σχόλιο…
Π
Και ένα «άσχετο», αλλά αποκαλυπτικό . Η ΡΕΑΛ έδωσε για την αγορά του Ρονάλντο και του Κακά όσα έδωσε ο Βγενόπουλος για την αγορά της «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ»!!!.