Quantcast
Τετάρτη, 7 Ιουνίου 2023, 7:39:59 μμ
Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2023 22:02

Μ. Ιωσηφίδης: Ανοιχτή επιστολή στον Δήμαρχο Κιλκίς

Γράφει ο ΜΑΚΗΣ ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ, δάσκαλος.

Κύριε Δήμαρχε,
σε εκδήλωση που διοργάνωσε πρόσφατα το δημοσιογραφικό μας συγκρότημα των ΕΙΔΗΣΕΩΝ, είχα την ευκαιρία να σας διατυπώσω τους προβληματισμούς μου που αφορούν την μη ύπαρξη έργων εξωραϊσμού στην πόλη μας κατά την πρώτη τετραετία της θητείας σας που τελειώνει σε μερικούς μήνες. Επειδή τα λόγια αποτελούν ‘’έπεα πτερόεντα’’ ενώ ‘’τα γραπτά μένουν’’ (scripta manent που είπαν οι Λατίνοι), σας απευθύνω τους ίδιους προβληματισμούς μου και γραπτά.

 

Κύριε Δήμαρχε,
η πόλη μας δεν προικίστηκε από την μάνα φύση με φυσικές ομορφιές. Δεν έχει κάποια θάλασσα, κάποιο ποτάμι να την διασχίζει, δεν έχει υπόγεια νερά και δάση γύρω της που να της προσφέρουν φυσική ομορφιά όπως άλλες πόλεις της πατρίδας μας. Οι γέννημα-θρέμμα Κιλκισιώτες αγαπούν την πόλη μας επειδή εδώ είναι οι εικόνες, οι οσμές, τα χρώματα και τα αρώματα της παιδικής, της εφηβικής και της ενήλικης ζωής τους. Κάποιοι άλλοι που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε αλλού αλλά βρεθήκαμε στο Κιλκίς και το επιλέξαμε ως μόνιμο τόπο διαμονής μας, αγαπούμε επίσης την πόλη μας επειδή εδώ κάναμε οικογένεια, αναστήσαμε τα παιδιά μας, κάναμε φιλίες ζωής και συνδεθήκαμε με την πόλη μας με σχέση ζωής. Όπως η μάνα το άσχημο παιδί της το βλέπει ως το ομορφότερο παιδί του κόσμου έτσι και όλοι εμείς γηγενείς και εισαγόμενοι αγαπούμε το Κιλκίς έτσι όπως είναι και το βλέπουμε σαν την ωραιότερη πόλη του κόσμου. Κι εδώ προκύπτει το ερώτημα. Το βλέπουν έτσι και οι άνθρωποι που επισκέπτονται περιστασιακά την πόλη μας; Η απάντηση είναι όχι.
Εδώ αρχίζει ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης που καλείται να καλύψει κατά το δυνατόν το πρόβλημα αυτό με την λειτουργία της.

Κύριε Δήμαρχε,
πικραίνομαι όταν σε διάφορες χιουμοριστικές ραδιοφωνικές δημοσκοπήσεις για το ποια θεωρούν οι ακροατές ως την ασχημότερη πόλη στην Ελλάδα, η πόλη μας βρίσκεται συνεχώς στις πρώτες θέσεις. Παρ’ όλο τον χιουμοριστικό χαρακτήρα αυτών των δημοσκοπήσεων αναδεικνύεται μια πικρή αλήθεια. Άνθρωποι που πέρασαν από την πόλη μας κυρίως ως στρατιώτες αποκόμισαν πολύ αρνητική εμπειρία από την εικόνα της, εμπειρία που μετέφεραν μοιραία στους τόπους τους και βαθμιαία δημιούργησαν την κακή αυτή εικόνα πανελληνίως.

Κύριε Δήμαρχε,
με την ανάδειξή σας στο αξίωμα του πρώτου πολίτη του Δήμου μας στις εκλογές του Μαΐου του 2019, σας εξέφρασα την χαρά μου και τις ευχές μου για την θητεία σας. Σήμερα τέσσερα χρόνια μετά, κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό διαπιστώνω με λύπη μου ότι συνεχίζετε την λειτουργία πολλών προκατόχων σας όσον αφορά τον εξωραϊσμό της πόλης μας.
Είναι ευνόητο ότι στη λειτουργία του Δήμου προτεραιότητα έχουν τα έργα υποδομής (ύδρευση, αποχέτευση, βιολογικός καθαρισμός κτλ). Δευτερευόντως όμως μεγάλη αξία έχουν και τα έργα εξωραϊσμού που αναδεικνύουν την εικόνα της πόλης μας που δυστυχώς είναι αρνητική.
Από το 1978 που ζω στο Κιλκίς έζησα τη θητεία εφτά δημάρχων. Δυστυχώς μόνο κατά την οκταετή θητεία (1982-1990) του αείμνηστου Σπύρου Αυγητίδη είδα ριζοσπαστικές παρεμβάσεις που μέχρι σήμερα σφράγισαν αισθητικά την πόλη μας. Δεν θα τις αναφέρω επειδή είναι γνωστές στον κόσμο.
Από την δημαρχιακή θητεία του Τάσου Αμανατίδη υπάρχει απόφαση για πεζοδρόμηση της 21ης Ιουνίου και δεν έγινε πράξη επειδή προσέκρουσε σε μικροσυμφέροντα. Όταν δημιουργήθηκε η πλατεία Ειρήνης, πεζοδρομήθηκε το κομμάτι της Περικλέους που εφάπτεται της πλατείας. Προσέκρουσε πάλι σε διάφορα μικροσυμφέροντα και το κομμάτι αυτό ξαναέγινε δρόμος. Ενδεικτικά όλα αυτά για να κατανοήσουμε τον επιφανειακό τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζαν και αντιμετωπίζουν οι εκάστοτε αιρετοί άρχοντες της πόλης μας τέτοιου είδους θέματα. Κριτήριό τους δυστυχώς ήταν και είναι τα ψηφαλάκια.

Είναι δυνατόν κύριε δήμαρχε, εν έτει 2023 να παραμένουν τα ΚΤΕΛ στη θέση που είναι σήμερα;

Είναι δυνατόν κύριε δήμαρχε, να μην υπάρχει μόνιμος εξειδικευμένος υπάλληλος στο σπήλαιο Κιλκίς και το Παλαιοντολογικό Μουσείο-Κέντρο προβολής απολιθωμάτων στον λόφο μετά την συνταξιοδότηση του Βασίλη Μακρίδη; Κάποιοι άνθρωποι έδωσαν το μεράκι και την φλόγα της ψυχής τους για την δημιουργία τους και αποτελούν κάποια από τα ελάχιστα αξιοθέατα της πόλης και του νομού μας.

Είναι δυνατόν κύριε δήμαρχε, να μην έχει γίνει μέχρι σήμερα καμιά προσπάθεια να πρασινίσει η πόλη μας; Κάνω την πρόταση να αρχίσει μια σταυροφορία ώστε οι μαθητές των σχολείων της πόλης μας (Δημοτικών, Γυμνασίων, Λυκείων) στα πλαίσια της περιβαλλοντικής αγωγής να κάνουν δενδροφυτεύσεις περιμετρικά της πόλης.

Είναι δυνατόν κύριε δήμαρχε, να μην υπάρχουν άλση μέσα στην πόλη με τεχνητές λιμνούλες με υδρόβια πτηνά (πάπιες, χήνες, κύκνους) και δημοτικά αναψυκτήρια; Να πάει ο κόσμος με τα παιδιά του και να χαρεί μια βόλτα, έναν καφέ, ένα παγωτό σε ένα όμορφο περιβάλλον.

Είναι δυνατόν κύριε δήμαρχε, οι πεζόδρομοι και οι πλατείες της πόλης μας να είναι εντελώς γυμνοί από οποιαδήποτε σύγχρονη εικαστική παρέμβαση; Προτείνω να αποταθείτε σε Κιλκισιώτες (και όχι μόνο) εικαστικούς καλλιτέχνες να δωρίσουν ένα ή περισσότερα έργα τους για να τοποθετηθούν στους πεζόδρομους και στις πλατείες μας ώστε και οι ίδιοι οι καλλιτέχνες να αφήσουν το στίγμα τους στην πόλη μας και τα παιδιά μας να διαμορφώσουν την αισθητική τους ζώντας σε ένα όμορφο αισθητικά περιβάλλον.

Είναι δυνατόν κύριε δήμαρχε, ένα από τα ελάχιστα μνημεία της πόλης μας που είναι το σωζόμενο Οθωμανικό λουτρό (χαμάμ) να είναι εξαφανισμένο ανάμεσα σε κτήρια; Ήδη έκανε την αρχή για την ανάδειξη του λουτρού ο Περιβαλλοντικός-Περιπατητικός Σύλλογος της πόλης μας. Κάτι ακούστηκε για αγορά του λουτρού από τον Δήμο. Μακάρι να γίνει πραγματικότητα και το λουτρό να ανακαινισθεί και να αναδειχθεί ώστε να γίνει ορατό, επισκέψιμο και τουριστικά αξιοποιήσιμο.

Είναι δυνατόν κύριε δήμαρχε, η πλατεία Λατσιών μπροστά στο Δημαρχείο να παρουσιάζει αυτά τα χάλια; Η σαββατιάτικη ‘’λαϊκή’’ γίνεται σε ένα σημείο που αποτελεί την βιτρίνα της πόλης. Δεν μπορεί να μεταφερθεί σε κάποιο άλλο σημείο;

Είναι δυνατόν να μην έχει η πόλη μας σύγχρονη κλειστή Δημοτική αγορά; Ξαναδείτε την πρόταση που έκανε πριν από καιρό στον τοπικό τύπο ο Χρήστος Σπίγκος και επανέλαβε πρόσφατα ο πρώην Δήμαρχος Τάσος Αμανατίδης με συγκεκριμένες προτάσεις.
Κάποιος συμπολίτης μας με το όνομα Χρήστος Κετσετζής δημιούργησε σπουδαίο λαογραφικό μουσείο, προϊόν μακρόχρονης και κοπιαστικής συλλογής. Αλήθεια πού βρίσκονται σήμερα τα εκθέματα και γιατί δεν στεγάζονται σε κάποιο κτήριο σε περίοπτη θέση στην πόλη μας;
Επιτρέπεται το κτήριο της παλιάς Νομαρχίας και οι δίδυμες καπναποθήκες να παρουσιάζουν αυτά τα χάλια;
Και πόσα άλλα…

Κύριε Δήμαρχε,
εάν στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτώβρη επανεκλεγείτε και θέλετε να γραφτείτε με χρυσά γράμματα στην ιστορική πορεία της πόλης μας, τολμήστε στην δεύτερη τετραετία σας να κάνετε μια εκσυγχρονιστική-εξωραϊστική επανάσταση στην πόλη μας κάνοντας την προσωπική σας υπέρβαση και κινητοποιώντας τις ζωντανές και προοδευτικές δυνάμεις της πόλης μας. Το έχει ανάγκη η πόλη μας που έμεινε πολύ πίσω και πρέπει-επιβάλλεται να τρέξει με χίλια για να καλύψει τις δεκαετίες της οπισθοδρόμησης.
Το οφείλουμε στις μελλοντικές γενιές Κιλκισιωτών, στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας.