Αυτή είναι η λεβεντογέννα Κρήτη. Αυτή που βγήκε πρώτη στον αγώνα για την απελευθέρωση της υπόδουλης τότε και δυο τρία αργότερα για την προάσπιση της εν κινδύνω ευρισκόμενης Μακεδονίας μας. Ποτίζοντάς την με το ιερό αίμα των γιών της κι αφήνοντας παντού (και στη γη του Κιλκίς) τα σημάδια εκείνης της Μεγάλης Προσφοράς στην πατρίδα.
Μα την καρδιά των ανθρώπων δεν τη ζυγίζεις μόνο στον πόλεμο. Και σήμερα με την πατρίδα εν κινδύνω, να μετρά ήδη πάνω από 1630 νεκρούς από τον φονικό ιό, είναι η Κρήτη που συγκλονίζει με την παραδειγματική συμπεριφορά των κορών της.
Συγκλόνισε την Ελλάδα η απόφαση 10 νοσηλευτριών ΜΕΘ σε νοσοκομεία της Κρήτης να παρατήσουν τη βολή τους καθώς ο ιός δεν χτυπά τόσο δυνατά τη Μεγαλόνησο. Και να δηλώσουν πρόθυμες- το έπραξαν ήδη- να έρθουν στη Θεσσαλονίκη ενισχύοντας τη λειτουργία των νοσοκομείων της. Προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στους ασθενείς και στις συναδέλφους τους οι οποίες έχουν εξαντληθεί από την πολυήμερη μάχη.
Νοσηλεύτριες είναι και γνωρίζουν τους κινδύνους ακόμα και για τη ζωή τους από την απόφασή τους.
Αλλά είναι άξιες κόρες της Κρήτης. Ή μάλλον, απλά είναι κόρες της Κρήτης. Μπολιασμένες από την πανανθρώπινη αξία να νοιώθεις πως είσαι υπεύθυνος για κάθε συμφορά που βρίσκει το πλησίον σου. Υπεύθυνος όχι κατά νόμο, αλλά κατά συνείδηση. Υποχρεωμένος ως άνθρωπος να σπεύδεις, μη αναμένοντας τρίτους (ανθρώπους ή μηχανισμούς) να πράξουν όσα ο ίδιος δύνασαι.
Αλλά συνάμα εμποτισμένες από το ύψιστης αξίας πολιτικό πρόταγμα: Ο άνθρωπος είναι το κέντρο του κόσμου. Ο άνθρωπος και οι επιλογές του. Αυτός αποφασίζει, αυτός ενεργεί, αυτός είναι υπεύθυνος για όλα. Καλά ή κακά. Όταν είναι αυτεξούσιος άνθρωπος. Κι όχι ενεργούμενο έμβιο ον. Υπόδουλο σε μηχανισμούς, δοξασίες, δόγματα…
Και καλύτερα από όλους τους πολιτικούς φιλόσοφους το απέδωσε ο Μεγάλος Κρητικός:
Ν’ αγαπάς την ευθύνη, να λες εγώ, εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο. Αν χαθεί, εγώ θα φταίω.
Με μια φράση του ο Καζαντζάκης απέδωσε όσα με τόμους κάμποσους χρειάστηκε ένας άλλος μεγάλος Έλληνας, ο Καστοριάδης στα εμβληματικότερα των έργων του. Μήτε οι Ιδέες, μήτε ο Λόγος, μήτε οι άγραφοι θεϊκοί νόμοι, μήτε η Φύση, μήτε οι νόμοι της αγοράς, μήτε οι νόμοι της Ιστορίας, ορίζουν την τύχη σου.
Την τύχη του ο άνθρωπος την ορίζει μόνος του. Αν κι όταν θέλει να είναι αυτεξούσιος. Κι όχι απολωλός πρόβατον.
Αυτή είναι η ψυχή της Κρήτης. Αυτή και η λεβεντιά των ανθρώπων της. Άμποτε να μπολιάσει κι όλους τους μίζερους εξ ημών.
Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2020 20:49
Όταν η κρητική λεβεντιά φωτίζει (και ορίζει) τον δρόμο του Ανθρώπου
Γράφει ο Θεοφύλακτος Παγλαρίδης.
Ούτε η πλέον εύφορη είναι, ούτε της περισσεύουν οι φυσικοί πόροι. Μήτε περίσσεψε ποτέ ο πλούτος της. Έχει μέγα πλούτο την καρδιά των παιδιών της. Και διδάσκει ήθος με τη λεβεντιά των ανθρώπων της.