Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2022, 3:06:05 μμ
Πέμπτη, 04 Μαρτίου 2021 21:10

Όχι στο νέο νομοσχέδιο για τις λαϊκές που οδηγεί πολλούς στην ανεργία

Γράφει ο Κώστας Πινέλης.

Με το νομοσχέδιο για την ρύθμιση θεμάτων υπαίθριου εμπορίου που προωθεί η Κυβέρνηση και περιλαμβάνει και τις λαϊκές αγορές και τον τρόπο λειτουργίας τους, στην ουσία πετά έξω αυτούς που πραγματικά είναι η ψυχή των λαϊκών αγορών.

 

Τους αυτοαπασχολούμενους και τους παραγωγούς αγρότες. Φτωχά λαϊκά στρώματα ( άνεργοι, πολύτεκνοι, άνθρωποι με  ποσοστό αναπηρίας), μικρομεσαίοι παραγωγοί αγρότες λάμβαναν άδειες μικροπωλητών για πολλές δεκαετίες, για να μπορούν να βιοπορίζονται με αξιοπρέπεια.
Είναι προκλητικό τη στιγμή που οι αυτοαπασχολούμενοι οδηγούνται  στο κλείσιμο και οι αγρότες καταστρέφονται από τα καιρικά φαινόμενα, τις χαμηλές τιμές, το μεγάλο κόστος παραγωγής, η Κυβέρνηση  να κατεβάζει νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές  που στην ουσία είναι ο  οδοστρωτήρας  που καταργεί όσα κοινωνικά κριτήρια είχαν απομείνει  να ισχύουν στο χώρο αυτό. 
Φαίνεται πως δε  φτάνουν τα απανωτά χτυπήματα στο εισόδημα των μικροπωλητών και των παραγωγών των λαϊκών αγορών λόγω της πανδημίας με  αναγκαστικά κλεισίματα πολλών μηνών θέλει η κυβέρνηση να δώσει την χαριστική βολή με οικονομική στήριξη σε λίγους καθώς  οι όροι και οι προϋποθέσεις δεν πληρούνταν από την πλειοψηφία των βιοπαλαιστών
Το πλαίσιο του νομοσχεδίου κινείται σε αντιδραστική κατεύθυνση.  Τιμωρεί , κυνηγά και αποκλείει τους μικροπαραγωγούς και τους μικροπωλητές των λαϊκών αγορών. Ο ανταγωνισμός θα κλείνει υπέρ του οικονομικά δυνατότερου  (των  μεγάλων επιχειρήσεων) και έτσι μη μπορώντας να αντέξουν  την πίεση οι αδύνατοι θα οδηγηθούν στην ανεργία.
Με το νέο νομοσχέδιο θα οδηγηθούν πολλοί στην ανεργία γιατί: 
Καταργείται η μόνιμη άδεια και η μεταβίβασή της, μπαίνουν κριτήρια μοριοδότησης  σε όσους δίνουν μεγαλύτερη οικονομική προσφορά και σε όσους έχουν πτυχίο , ανοίγει το παράθυρο να λαμβάνουν άδειες και επιχειρήσεις (πχ σούπερ μάρκετ) , δημιουργούνται νέοι φορείς με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια που θα διαχειρίζονται  τις λαϊκές αγορές, υποχρεώνονται  να είναι  ασφαλιστικά και φορολογικά  ενήμεροι οι συμμετέχοντες , αυστηριοποιούνται  οι έλεγχοι.
Δε φτάνουν φαίνεται τα δισεκατομμύρια των επιδοτήσεων στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους  και οι φοροαπαλλαγές τους!
Οι αυτοαπασχολούμενοι και οι παραγωγοί στις λαϊκές αγορές να διεκδικήσουν:
Την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου.
Την επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 € – Κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους Επιτηδεύματος.
Αναστολή ρυθμίσεων σε τράπεζες, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, διαγραφή τόκων, προστίμων, αναστολή κατασχέσεων, απαγόρευση πλειστηριασμών  Α΄ κατοικίας.
Μείωση κόστους παραγωγής και εγγυημένες τιμές στους παραγωγούς. Αφορολόγητο πετρέλαιο.
Τα μονοπώλια του εμπορίου δεν έχουν καμία δουλειά να πατήσουν  πόδι στις λαϊκές αγορές. Δεν πρέπει να το επιτρέψει  κανείς.
Την ώρα που γραφόταν αυτό το σχόλιο ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Άγγελος Δερετζής ανακοίνωσε ότι κάτω από την πίεση αποσύρθηκε το νομοσχέδιο. Τόνισε όμως: «Κερδήθηκε μία πρώτη μάχη. Είμαστε ικανοποιημένοι, ωστόσο αυτό δε σημαίνει πως πανηγυρίζουμε. Έχουμε δρόμο ακόμη και περιμένουμε πλέον από την κυβέρνηση να κάνει τα βήματα που χρειάζονται για να φτάσουμε σε συμφωνία»,