Παρασκευή, 14 Μαΐου 2021, 10:31:08 μμ
etpa
Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2012 20:00

Παυλίδης Θεόδωρος: Η “Ιστορία” σε δρόμους, πλατείες και αγάλματα

Συντάκτης:

paulidis
ΜΑΜΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Το πανό που βλέπετε στην παραπανω φωτό είναι υψωμένο σε κεντρικό δρόμο της πόλεως Μπλαγκόεφγκραντ της Βουλγαρίας. Και οι Βούλγαροι, όπως και οι Έλληνες, γιορτάζουν τα εκατό (100) χρόνια ανεξαρτησίας τους από Τούρκους (πρώτος Βαλκανικός πόλεμος 1912).
Στο πανό λοιπόν γράφει:
«ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ. Παλιά Τζουμαγιά, Μακεδονία του Πιρίν, Μαμά Βουλγαρία».
    Σας θυμίζει τίποτε;

 

ΔΥΟ ΚΡΑΤΗ ΜΑΛΩΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥ
Το άγαλμα που βλέπετε στην πρώτη φωτό του άλμπουμπ στο κάτω μέρος της σελίδας, κοσμεί την κεντρική πλατεία της πόλεως Μπλαγκόεφγκραντ (παλιά Τζουμαγιά) της γειτονικής μας Βουλγαρίας. Είναι του Βούλγαρου αρχικομιτατζή Γκότσε Ντέλτεφ (γεννήθηκε στο  Κιλκίς) ο οποίος έσπειρε τον όλεθρο στους Έλληνες κατά τον Μακεδονικό αγώνα. Έδωσε μάλιστα και τη ζωή του προκειμένου η Μακεδονία να προσαρτηθεί στη Βουλγαρία. Λόγω μάλιστα της προσφοράς και της θυσίας του οι Βούλγαροι το γειτονικό Άνω Νευροκόπι το μετονόμασαν σε  Γκότσε Ντελτσεφ. Στην Κεντρική πλατεία του Γκότσε Ντελτσεφ (δηλ. του τέως Άνω Νευροκοπίου) υψώνεται επίσης ένα τεράστιο άγαλμα του παραπάνω κομιτατζή.
Το εκπληκτικό όμως είναι ότι στην Κεντρική πλατεία των Σκοπίων, ο αλλόφρονας Γκρουέφσκι δίπλα στο άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου έστησε ένα πολύ εντυπωσιακό άγαλμα του Γκότσε Ντελτσέφ για να πείσει τους συμπατριώτες του, ότι ο «ήρωας»  αυτός δεν ήταν Βούλγαρος αλλά… Μακεδόνας. Τρία (3) αγάλματα λοιπόν του Ντέλτσεφ στήθηκαν στην Τζουμαγιά, στο Άνω Νευροκόπι και τα Σκόπια (οι φωτο στο αρχείο μου).
Διαλέξτε ποιος Ντέλτσεφ σας αρέσει. Ο Βούλγαρος ή ο… Μακεδόνας.

ΣΤΟΝ ΒΟΥΛΓΑΡΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ Ή ΣΤΟΝ ΜΑΚΕΔΟΝΑ ΑΝΤΑΡΤΗ
Στην δεύτερη φωτό του άλμπουμπ στο κάτω μέρος της σελίδας απεικονίζεται μια αναθηματική μαρμάρινη πλάκα αφιερωμένη «στον  άγνωστο Μακεδόνα στρατιώτη» (Βρίσκεται στην πλατεία του Μπλαγκοεφγκραντ)
Τίποτε πιο φυσιολογικό, αν στο κάτω μέρος δεν έγραφε «Θεσσαλονίκη 1893» και ο Τσέτνικ δεν ήταν ο βούλγαρος, αλλά ο… Μακεδόνας αντάρτης.