Quantcast
Τρίτη, 28 Μαρτίου 2023, 4:36:38 πμ
Τρίτη, 14 Μαρτίου 2023 19:34

Πήραμε τη ζωή μας λάθος…

Γράφει ο Θεοφύλακτος Παγλαρίδης.

Μακάρι να μην χρειαστεί να ακουστεί ξανά εκείνο το θλιβερό «ανθρώπινο λάθος» ύστερα από μια νέα τραγωδία. Ιδιαίτερα όταν το λάθος αυτό δεν θα είναι παρά η εφαρμογή μιας πολιτικής ανάλγητης, ικανής μόνο να παράγει αδιέξοδα και να προκαλεί μικρά οικογενειακά δράματα.


Στον Ευρωπό το ζευγάρι των ηλικιωμένων δοκιμάστηκε από την ανέχεια όπως τα περισσότερα νοικοκυριά. Χωρίς να αυξηθούν τα πενιχρά εισοδήματά του, είδε τους λογαριασμούς της ΔΕΗ να εκτοξεύονται. Και δίμηνο με το τετράμηνο δεν άργησε να έρθει το πλήρες αδιέξοδο. Απλήρωτο χρέος 3.500 ευρώ στη ΔΕΗ.
Κι όσοι βιαστείτε να αμφισβητήσετε την νοικοκυροσύνη του ηλικιωμένου ζευγαριού, ακούστε κι αυτό: Οι άνθρωποι πέρα από τα δυσθεώρητα τιμολόγια της ΔΕΗ, πέρα από την ακρίβεια, έχουν εδώ και πολύ καιρό να παλέψουν και με το θηρίο. Τον καρκίνο στον πνεύμονα του 73χρονου, ο οποίος ζει με υποστήριξη μηχανήματος παροχής οξυγόνου.
Και ως γνωστόν αυτά τα μηχανήματα λειτουργούν μόνο με ηλεκτρισμό.
Το δράμα του ζευγαριού λοιπόν αυταπόδεικτο. Και εξελίσσεται σε τραγωδία. Η ΔΕΗ ξεκίνησε τον αγώνα της απειλώντας το ζευγάρι πως θα του κόψει το ρεύμα. Παρακάλια η γιαγιά, να δείχνει το χαρτί του γιατρού για την απόλυτη ανάγκη υποστήριξης της αναπνοής του καρκινοπαθούς συζύγου της.
Αλλά τα 3.500 ευρώ στέκουν αγκάθι στα μάτια των τεχνοκρατών της Δημόσιας Επιχείρησης. Ξοφλήστε αλλιώς σας κόβουμε το ρεύμα.
Το έκαναν μάλιστα. Το έκοψαν από το ρολόι, αλλά η κυρά του σπιτιού έχει τσαγανό, δεν μπορούσε να αφήσει τον άντρα της να πεθάνει. Κάλεσε ηλεκτρολόγο και το συνέδεσε «παράνομα». Τόσο παράνομα ώστε τηλεφώνησε στη ΔΕΗ και τους ενημέρωσε: «Εγώ τον άντρα μου δεν τον αφήνω να πεθάνει. Συνδέθηκα με το ρεύμα»
Αλλά οι τεχνοκράτες εξαγριώθηκαν με το θράσος της και είχαν εύκολο το αντίδοτο: Θα σου κόψουμε το ρεύμα από την κολόνα, απείλησαν.
Ξόφλησε αλλιώς δεν θα έχεις ρεύμα.
Σάμπως είχε να πληρώσει και δεν το έκανε η κυρά του σπιτιού.
Αλλά με τα χρήματα της ΔΕΗ κανείς δεν παίζει. Ιδιαίτερα αν είναι λίγα. Εξαιρούνται μόνο αν οι μπαταχτζήδες χρωστούν εκατομμύρια, δεκάδες ή και εκατοντάδες εκατομμύρια. Τότε έχουν το δικό τους …Pass.
Η κυρά της Ευρωπού χρωστούσε μόνο 3.500 ευρώ, πενταροδεκάρες δηλαδή, διό και έπρεπε να της δοθεί ένα γερό μάθημα.
Κι έτσι πριν κάμποσες ώρες κατέφθασε το συνεργείο. Και χωρίς πολλά πολλά έκοψε το ρεύμα από την κολόνα.
Ξεσήκωσε με τις φωνές της το χωριό η κυρά. Ήρθε και η αστυνομία. Ήρθε και από το δήμο ένας αντιδήμαρχος. Ήρθαν και πολλοί συγχωριανοί της.
Αν πεθάνει ο γέροντας ποιος θα αναλάβει την ευθύνη; ρώτησαν κι απάντηση δεν πήραν.
Φώναξε ο κόσμος, είδαν πως δεν γίνεται να επιμείνουν οι της ΔΕΗ και ξανάδωσαν ρεύμα στο νοικοκυριό.
Μόνο που ανανέωσαν και το τελεσίγραφο: Μέχρι την Παρασκευή να ξοφλήσεις τα χρεωστούμενα.
Και κάπως έτσι η ζωή του καρκινοπαθούς κρέμεται από μια κλωστή.
Κι αν ό μη γένοιτο κοπεί το ρεύμα και τελευτήσει, ίσως βρεθεί κάποιος «γενναίος» γραφειοκράτης στη ΔΕΗ να ομολογήσει πως έγινε ένα ανθρώπινο λάθος.
Πόση αξία έχει άλλωστε η ζωή ενός ανθρώπου και δη καρκινοπαθούς;
Ούτε καν τρεισήμισι χιλιάρικα.
Πήραμε τη ζωή μας λάθος κι άμποτε να βρούμε τη δύναμη να την αλλάξουμε.