Quantcast
Δευτέρα, 5 Ιουνίου 2023, 2:24:36 πμ
Κυριακή, 22 Ιουλίου 2018 20:15

Σας τα προτείνω ανεπιφύλακτα

Δύσκολα τα τελευταία χρόνια να διαβάσω κείμενα εκτός ιστορικού ενδιαφέροντος. Βιογραφίες όμως και βιβλία με τοπικό ενδιαφέρον περιοχών, τα διαβάζω ευχαρίστως. Και πάντως, ποτέ δεν λείπει το καινούργιο βιβλίο δίπλα στο κομοδίνο μου. Τελειώνει το ένα, αρχίζω το άλλο.


Πρόσφατα, ο καλός φίλος επιχειρηματίας Θανάσης Κουκάκης μου δώρισε δύο βιβλία. Το πρώτο έχει τον τίτλο Η ΠΑΛΙΑ ΜΙΚΡΗ ΜΑΣ ΠΟΛΗ και το έγραψε ο Σταύρος Λίβας και το δεύτερο έχει τον τίτλο Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ Ο ΚΟΠΟΣ ΤΗΣ και το έγραψε ο πάλε ποτέ γνωστός μεγαλοβιομήχανος σιγαρέτων Ευάγγελος Παπαστράτος.
Ο Σταύρος Λίβας είναι τέκνο μη Κιλκισιωτών δημοσίων υπαλλήλων που γεννήθηκε και έζησε μέχρι την εφηβική ηλικία του στο Κιλκίς. Γι αυτό και οι αναμνήσεις του από το Κιλκίς (1935-1947) είναι έντονες και ζωηρές. Αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στον Λίβα είναι η γραφίδα του. Γοητεύθηκα κυριολεκτικά από την πένα του. Γλώσσα στρωτή, όμορφες εικόνες, ζωντανές παρουσιάσεις, έξυπνες επιλογές προσώπων, απρόσμενες λεπτομέρειες. Έτσι κι αρχίσεις να μελετάς το βιβλίο δεν μπορείς να σταματήσεις. Αυτή είναι η νοστιμιά του ωραίου βιβλίου. Αυτή είναι η γοητεία του. Και ο Λίβας τα κατάφερε μια χαρά φέρνοντας πανέμορφες και ζωντανές εικόνες του Κιλκίς και των ανθρώπων του στις μέρες μας. Σπούδασε στρατιωτική ιατρική, έφτασε στον βαθμό του Ταξιάρχου μα ποτέ μέχρι του θανάτου του, δεν ξέχασε το Κιλκίς που αγάπησε. Το παρόν ας αποτελέσει ελάχιστο μνημόσυνο της πολύ γλυκιάς μορφής του.


ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΙΒΛΙΟ
Το δεύτερο βιβλίο το έγραψε ένας μεγαλοβιομήχανος σιγαρέτων. Ο μέσος πολίτης θα πίστευε αρχικά ότι δεν τον αφορά. Κι όμως το βιβλίο αυτό είναι συγκλονιστικό. Γιατί δεν το έγραψε το πλούσιο παιδί του βιομήχανου που σπούδασε στο Χάρβαρντ οικονομία για να συνεχίσει την διαχείριση της περιουσίας του πατέρα του, αλλά ένα φτωχόπαιδο μιας γειτονιάς του Αγρινίου που από τα 12 χρόνια του μπήκε στην σκληρή δοκιμασία της βιοπάλης, κάμνοντας θελήματα στα μαγαζιά της γειτονιάς. Ουσιαστικά το βιβλίο αποτελεί την αυτοβιογραφία του Ευάγγελου Παπαστράτου, ο οποίος με γλώσσα γλαφυρή, δεν ιστορεί μόνο την πορεία ίδρυσης και ανάπτυξης των Εταιριών Παπαστράτου (εμπορίας καπνού και κατασκευής σιγαρέτων) αλλά περιγράφει όλο το ιστορικό πλαίσιο της χώρας (οικονομικό και πολιτικό) μέσα στο οποίο κινήθηκε και μεγαλούργησε η κοινή εταιρία των 4 αδελφών Παπαστράτου.
Το σημαντικό στοιχείο είναι ότι ο πρωτεργάτης Ευάγγελος, σε όλη του την σταδιοδρομία, δεν λειτούργησε με αποκλειστικό κίνητρο την οικονομική κερδοφορία, αλλά επέδειξε έμπρακτο ενδιαφέρον για τις οικονομικές απολαβές και συνθήκες εργασίας των εργαζομένων του. Με πάθος δε στην δύση του βίου του, συνέβαλε στην βελτίωση της ζωής των λοιμοκτονούντων Ελλήνων στα χρόνια της κατοχής, συμμετέχοντας στον ελληνικό και διεθνή Ερυθρό Σταυρό, προσφέροντας ακούραστα τις υπηρεσίες του.
Παραθέτω σπαράγματα των πεποιθήσεων και προτροπών του προς τους νέους.
α) Πίστεψα από μικρός σε 4 βασικά πράγματα. Την εργατικότητα, την επιμονή, την υπομονή και την τιμιότητα.
β) Η τιμιότητα είναι το καλύτερο μέσο για έναν νέο που θέλει να πετύχει στην ζωή του.
γ) Τα παιδιά που ξεκινούν για την ζωή, πρέπει να πιστεύουν σε κάτι. Να έχουν κάποιο ιδανικό, πέρα από τον πόθο της οικονομικής επιτυχίας.
δ) Ο άνθρωπος είναι από τις μηχανές που πρέπει να βρίσκονται συνεχώς σε λειτουργία για να βαστάξουν.
(Και με την ευκαιρία: Σ’ ευχαριστώ δημόσια φίλε Θανάση για τα παραπάνω βιβλία που μου χάρισες. Το ενδιαφέρον σου για το βιβλίο γενικά και η συμπαράστασή σου στον πνευματικό κόσμο του τόπου σου, δείχνει και την άλλη διάσταση του επιχειρηματικού κόσμου που εκπροσωπείς.)

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΕΛΟΙΟ;
ΤΑ ΝΕΑ του Μαρινάκη, υποστηρίζουν την ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Δεν φαίνεται γελοίο;
(Η νεότερη γενιά των Νεοδημοκρατών δεν ξέρει τι τράβηξε και τι λάσπη έφαγε από αυτήν την φυλλάδα ο φιλελεύθερος χώρος. Γι’ αυτό ΝΕΑ και Ν.Δ μαζί, μου φαντάζουν ύβρις στο πρόσωπο και την αξιοπρέπειά μου. Δεν δέχομαι να γίνω το κοροϊδάκι του κάθε Μαρινάκη.)

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Δήλωσα ποιός είμαι και ζήτησα από μεγάλη εταιρία της ΒΙΠΕ το τηλέφωνο συγγενούς μου, που παλιά ήτανε εκεί διευθύντρια προσωπικού και τώρα είναι στη σύνταξη.
Μία φωνή άπειρης κοπελίτσας σε λίγο και αφού μελέτησε τον ...νόμο, μου απάντησε:
Δεν μπορώ δυστυχώς να σας δώσω το τηλέφωνο λόγω προσωπικών ...δεδομένων.
Μωρέ μπράβο!!!! Μάθαμε και τα προσωπικά δεδομένα.
Στην συνέχεια πήρα το 11880 και αμέσως οι κυρίες μου έδωσαν το τηλέφωνο που ήθελα. Αφού βέβαια με χρέωσαν το 1,5 ευρώ.
Εκεί δεν υπάρχουν προσωπικά δεδομένα. Αλλά είπαμε. Μάλλον η πιτσιρίκα θα πρέπει να μελετήσει καλύτερα το νόμο ή να είναι πιο σύννομοι αυτοί που της πούλησαν το παραμύθι των δεδομένων. Δεν ζήτησα κρατικά μυστικά. Το τηλέφωνο της ξαδέλφης μου ζήτησα. Ήμαρτον!!!!

ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΝ;
Γράφει ο κυβερνητικός τύπος.'' Αλλού η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και αλλού η Ντόρα.''
Και λοιπόν; Ποιά είναι η Ντόρα για να εκφράζει την επίσημη Ν.Δ; Αυτή κάποτε εξέφραζε άλλο κόμμα και τον εαυτό της. Είχε μάλιστα και θαυμαστή οπαδό στο Κιλκίς. Από πού κι ως που λοιπόν η εν λόγω κυρία εκφράζει το κόμμα, ώστε να μας ανησυχεί η όποια διαφοροποίησή της;
Πήγε, λέει, στην τελετή Ερντογάν να εκπροσωπήσει (άκουσον άκουσον) όχι κόμμα ή πρόσωπο αλλά τις καλές μελλοντικές σχέσεις Ελλάδος-Τουρκίας. Δεν μας είπε όμως υπό ποιαν ιδιότητα και ποιά νομιμοποίηση. Δεν της είπε κανείς ότι τις διεθνείς σχέσεις μιας χώρας τις καθορίζει και τις εκπροσωπεί μόνο η νόμιμη Κυβέρνηση, η οποία δεν έχει ανάγκη αυτόκλητων υπερασπιστών;
Και οι δύο φυλακισμένοι στρατιωτικοί; Αυτοί δεν λένε τίποτε για την κυρία αυτή;
Καληνύχτα.