Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2022, 3:45:35 μμ
Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2009 10:09

Θεόδωρος Παυλίδης : “Δεν χρωστάτε σε κανέναν;” Ο Λαός περιμένει απόδειξη

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Στο Κιλκίς όλοι γνωρίζουν ότι δεν ψηφίζω το κόμμα σου.  Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι η εκλογική επιτυχία του ΠΑΣΟΚ δεν δημιούργησε και σε μένα προσδοκίες για μια καλύτερη Ελλάδα.
Με την παρούσα επιστολή δεν σου ζητώ να κάνεις τους Έλληνες πλουσιότερους.  Το τροπάρι των «άδειων ταμείων», αληθινό ή ψεύτικο, το έχουμε ακούσει δεκάδες φορές από όλες τις Κυβερνήσεις.


Σου ζητώ να αποκαταστήσεις την αξιοπρέπεια και περηφάνια των Ελλήνων.  Δεν χρειάζονται χρήματα γι αυτό.  Θέληση χρειάζεται και θάρρος.
Πρόκειται για τη διαφάνεια στις δημόσιες λειτουργίες.  Όπως κάθε χρόνο, έτσι και προχθές, από τον τύπο πληροφορηθήκαμε ότι σύμφωνα με στοιχεία της Έκθεσης της Διεθνούς Διαφάνειας (Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης) στον τομέα της διαφάνειας η χώρα μας κατέλαβε, μεταξύ των Χωρών του κόσμου, την 71η θέση από την 57η που κατείχε πέρυσι.  Τα πράγματα δηλ. χειροτέρεψαν επί ημερών της Νέας Δημοκρατίας.  Έτσι βρεθήκαμε πίσω από χώρες όπως η Γκάνα, το Μποϋτάν, η Ναμίμπια, η Μαλαισία, η Τουρκία, η Σαμόα, κλπ.  Εννοώ «πίσω» στην καθαρότητα και αξιοπρέπεια διότι στην αδιαφάνεια και στη διαφθορά είμαστε μπροστά.
Η έλλειψη διαφάνειας στις σχέσεις πολίτη – Κράτους δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη διαφθορά.  Αποτελεί, όμως, σοβαρότατη αιτία διαφθοράς.  Και η διαφθορά, πέρα από την ηθική της διάσταση, έχει και σοβαρές οικονομικές παρενέργειες.

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Η διαφθορά ζει και βασιλεύει.  Γεννήθηκε και ανδρώθηκε επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, συντηρήθηκε και «βελτιώθηκε» επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας.
Δεν είναι τυχαία η αποστασιοποίηση της «Παπανδρεϊκής» πολιτικής σου από τα λαμόγια των κυβερνήσεων Σημίτη.  Δεν φτάνει όμως αυτό. Η διαφθορά θέλει καταπολέμηση. Χρειάζεται να ματώσει ο τόπος, να «πέσουν» κεφάλια.
Εγώ ο μικρός και ταπεινός πολίτης αυτού του τόπου, μέσα σε δύο μέρες, έγινα αυτήκοος μάρτυς δύο «επεισοδίων» διαφθοράς.
Συνοδεύοντας τυχαία φίλο μου σε εργοστάσιο μηχανημάτων, απ’ όπου ήθελε να αγοράσει κάποια μηχανήματα, άκουσα τον εργοστασιάρχη, χωρίς περιστροφές, να  προτείνει στον φίλο μου να τα αγοράσει «μέσω προγράμματος», διότι έτσι θα τα έπαιρνε σχεδόν τζάμπα.
Μάλιστα βεβαίωσε τον υποψήφιο αγοραστή ότι είχε «στημένο» τον μηχανισμό υποβολής των δικαιολογητικών έγκρισης και λήψης της επιδότησης. Δεν βάζω το χέρι μου στο Ευαγγέλιο για την αλήθεια των ισχυρισμών του εργοστασιάρχη, αλλά αυτό που εγώ κατάλαβα είναι ότι ο άνθρωπος αυτός έχει έτοιμο τον μελετητή που ετοιμάζει τον φάκελο και γνωρίζει το ονοματεπώνυμο του κρατικού λειτουργού που θα εγκρίνει το φάκελο (φυσικά με το αζημίωτο).  Την πρώτη, βέβαια, παρανομία θα την κάνει ο ίδιος με το υπερτιμημένο τιμολόγιο πώλησης που θα εκδώσει.
Το δεύτερο επεισόδιο διαφθοράς το βίωσα στο γραφείο μου.  Νεοπρόσφυγας που είχε να πάρει κρατική επιδότηση από εγκεκριμένο στεγαστικό δάνειο, μου πρότεινε να μεσολαβήσω, ώστε να επισπευθεί η είσπραξη της επιδότησης.  Φυσικά και πάλι με το αζημίωτο τόσο για τον υπάλληλο, όσο και για μένα.  Όταν του είπα ότι αυτά τα πράγματα δεν γίνονται, με κοίταξε συμπονετικά, κούνησε το κεφάλι του και υπομειδίασε με ύφος που έλεγε: «Μα πού ζεις καημένε;».  Κι επειδή  ο συνομιλητής μου συνέχισε να κουνάει το κεφάλι του, αισθάνθηκα και ενοχές για το πόσο άχρηστος δικηγόρος ήμουν που δεν ήξερα δυο ανθρώπους στο σύστημα «να τα’ αρπάξουμε όλοι».
Αυτά κ. Πρωθυπουργέ δεν είναι παραμύθια.  Και τα γνωρίζουν όλοι.  Οι μόνοι που δεν τα γνωρίζουν είναι οι………πολιτικοί!!....
Ειδικά αυτοί  που είναι στα κέντρα εξουσίας.  Αυτούς δεν τους ενδιαφέρει η ψευτοεπιδότηση του Ρωσοπόντιου.  Τους ενδιαφέρουν τα μεγάλα έργα.  Οι Αττικές Οδοί, οι Εγνατίες, τα εξοπλιστικά προγράμματα, οι κρατικές προμήθειες.  Η Siemens και τα Βατοπέδια, είναι δικά τους δημιουργήματα.  Τα TOR M1 επίσης δικά τους.
Δυστυχώς δεν υπάρχει κ. Πρωθυπουργέ επικοινωνία πολιτικών και πολιτών.  Οι πολίτες δεν γνωρίζουν τίποτε για τις μεγάλες αρπαχτές των πολιτικών (καλύπτονται συνέχεια με εξεταστικές επιτροπές, θολούρα και παραγραφές) και οι πολιτικοί δεν γνωρίζουν τίποτε για τις ψιλοαρπαχτές του Λαουτζίκου.  Κι έτσι, βολεύεται και προχωράει το σύστημα.
Κάποιοι, όμως, Έλληνες ντρέπονται γι αυτήν την κατάσταση.  Συγκινούμαι κ. Πρωθυπουργέ όταν μιλάτε για Πατρίδα. Δεν μπορεί, όμως, να υπάρξει Πατρίδα όταν η διαφθορά οργιάζει στους Ο.Τ.Α., στις Εφορίες, στις Πολεοδομίες, στα Νοσοκομεία, σύμφωνα με στοιχεία των Ανεξάρτητων Αρχών.
Ορθή η διαπίστωση σας ότι το φαινόμενο δεν μπορεί να καταπολεμηθεί μόνο από ένα κόμμα. Χρειάζεται διακομματική συνεννόηση.
Η κατάσταση, όμως, είναι δύσκολη γιατί η διαπλοκή είναι διακομματική.  Φαντάζει δύσκολο οι διαπλεκόμενοι να τα βάλουν με τη διαπλοκή.  Χρειάζεται υπέρβαση την οποία δεν γνωρίζει ο Λαός αν έχετε τη θέληση ή τη δύναμη να την επιχειρήσετε.
Ιδού, λοιπόν, πεδίο λαμπρό για να αποδείξετε ότι «δεν χρωστάτε σε κανέναν», όπως προεκλογικά διακηρύσσατε. Ο Λαός περιμένει.

Υ.Γ: Να είστε σίγουρος κ. Πρωθυπουργέ ότι, από άλλη θέση, τα έχω πει αυτά και στον προηγούμενο Πρωθυπουργό που τον είχα ψηφίσει κιόλας. Το αποτέλεσμα το ξέρετε. Η ψήφος μου πήγε χαμένη. Όμοια μ’ αυτόν, που την αγνόησε.