Σάββατο, 20 Απριλίου 2024, 4:59:50 μμ
Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2011 10:55

Θεόδωρος Παυλίδης : Επισημάνσεις

paulidis
ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ
Ο ξάδελφος μου ο Νεόφυτος, μένει σε μονοκατοικία στην Ολυμπιακή Ακτή Πιερίας. Έχει έναν αρσενικό και ένα θηλυκό σκύλο.
Η θηλυκιά είναι σοβαρή, αυστηρή και δεν κάνει παιχνίδια. Αυτήν τη λέει ... Μέρκελ.
Ο αρσενικός δεν έχει αφήσει σκύλα για σκύλα στη γειτονιά. Αυτόν τον λέει ... Μπερλουσκόνι.
Απέναντι ο γείτονας του Αχιλλέας έχει έναν τετράποδο σκύλο, κοντό, από ράτσα που δεν ψηλώνει. Ο τύπος έχει ιδιαίτερη προτίμηση στις σκύλες που είναι ψηλότερές του. Αυτόν τον λέει ...Σαρκοζί.
Ας μη το κρύψουμε. Πιο πέρα είναι ένας χοντρός κοπρίτης, ίδιος με έναν Έλληνα πολιτικό. Αν πω πως τον φωνάζει, κινδυνεύει να φάει μήνυση.

ΦΩΣ ΣΤΟ ΤΟΥΝΕΛ
Σ’ αυτή τη χώρα της λαμογιάς της αρπαχτής, της κακοδιοίκησης, της απαισιοδοξίας και της κακομοιριάς, την περασμένη εβδομάδα διαπίστωσα έκπληκτος ότι μπορεί να συμβαίνουν και θαυμάσια πράγματα.
Η αστυνομία Κιλκίς μέσα σε είκοσι (20) λεπτά μου έδωσε νέα αστυνομική ταυτότητα και μέσα σε 4 ημέρες μου έδωσε νέο διαβατήριο.
Δεν είναι αυτό ένα φως στο τούνελ του ζόφου και της απελπισίας;

ΤΟΥΣ ΕΙΜΑΙ ΕΥΓΝΩΜΩΝ
Αυτή τη βδομάδα, πήρα δύο τιμητικές προσκλήσεις.
Η πρώτη προέρχεται από δύο Ποντιακούς Συλλόγους της Στουτγάρδης και η δεύτερη από τον Εκδοτικό Οίκο Heyamola της Κωνσταντινούπολης.
Οι Ποντιακοί Σύλλογοι, θέλουν να τους μιλήσω για τα θλιβερά γεγονότα του Πόντου (1916-1924) στα πλαίσια των επετειακών εκδηλώσεων της 19ης Μαΐου που διοργανώνουν.
Ο Τούρκικος Εκδοτικός Οίκος, μου ζήτησε να παρουσιάσω την ελληνική άποψη για την Συνθήκη Ανταλλαγής της Λωζάννης, σε ειδική εκδήλωση που θα διοργανώσει σε περίπτερο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο τριήμερο 5-7 Μαΐου 2011 και θα γίνει με αφορμή τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου.
Η βιβλιογραφική αναφορά στο συγγραφικό μου έργο φαίνεται δεν πέρασε απαρατήρητη και είμαι ευγνώμων σ’ αυτούς που επιδιώκουν να το γνωρίσουν κι από κοντά.
Κι επειδή τα ρητά των προγόνων μας είναι διαχρονικά το “ουδείς προφήτης στον τόπο τους” φαίνεται ότι εξακολουθεί να ισχύει.

Η ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΜΗΤΕΡΑ
ΤΟΥ ΠΟΡΘΗΤΗ
Σημαντική μερίδα των Τούρκων Ιστορικών αναγνωρίζει ότι η μητέρα του Μεχμέτ Φατίχ, του Πορθητή της Κωνσταντινούπολης (του Μωάμεθ του Πολιορκητή επί το ελληνικότερον) ήτανε Ελληνίδα. (Μεταξύ αυτών και ο Ismail Tokalak). Άλλοι όμως Τούρκοι, που δεν τον σηκώνει η συνείδησή τους να αναγνωρίσουν ευθέως την αλήθεια, αρνούνται να ομολογήσουν την ελληνικότητα της γυναίκας, αποδεχόμενοι απλώς ότι ήταν “χριστιανή δούλα”.

ΓΟΝΙΜΕ ΕΠΑΦΕΣ
Το ταξίδι μου την περασμένη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη, δεν πήγε χαμένο.
Συναντήθηκα με τον Τούρκο Ιστορικό Ιsmail Tokalak και τον ερευνητή της ιστορίας Isknder Ozsoy. Ανταλλάξαμε απόψεις και εμπειρίες πολύ γόνιμες για τις ιστορικές συγκυρίες που ταλάνισαν τους δύο λαού μας.
Παρόμοιες σκέψεις αντάλλαξα και με τους ερευνητές της ιστορίας Ali Ak, Alptekin Ahishalioglu, και Iiyas Karagoz.
Άλλωστε με τους τελευταίους συνομιλώ συχνά μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Ο Tokalak που έζησε 20 χρόνια στο Λονδίνο, έγραψε ένα βιβλίο με τον τίτλο “Βυζαντινο-Οσμανική Σύνθεση. Η επίδραση του βυζαντινού πολιτισμού και των φορέων του στο Οσμανικό κράτος”.
Το βιβλίο που είναι άκρως ενδιαφέρον για τους Έλληνες, βρίσκεται σε διαδικασία ευρέσεως εκδοτικού οίκου για να κυκλοφορήσει και στην Ελλάδα.

ΠΑΡΕΞΗΓΗΜΕΝΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ
Ζητάνε, λέει οι Σανταίοι να ανακηρυχθεί το χωριό τους “Ιστορική έδρα του νέου Δήμου Κιλκίς”.
Εάν η παλιά έδρα του Δήμου Κιλκίς, ήτανε η Νέα Σάντα και με τις νεώτερες μεταβολές (Καποδίστριας, Καλλικράτης) μεταφέρθηκε αλλού π.χ. στην πόλη του Κιλκίς, οι αγαπητοί Σανταίοι θα είχαν κάποια νομιμοποίηση στην διεκδίκηση του αιτήματός τους.
Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει και δυσκολεύεται κανείς να εξηγήσει το “ακατανόητο” του αιτήματός τους.
Η σύνδεση της ιστορίας του χωριού, με το ιστορικό παρελθόν των κατοίκων του, δεν ακουμπάει στη λέξη Κιλκίς και γι’ αυτό το αίτημα φαντάζει αβάσιμο.
Συμφωνώ λοιπόν με την επί αυτού ανάλογη τοποθέτηση του Γιάννη Καραγιαννίδη στην τοπική εφημερίδα “Γνώμη”. Εάν οι φίλοι Σανταίοι διεκδικούν ρόλο για το χωριό τους στο Νέο Δήμο του Κιλκίς υπάρχουν δρόμοι να επιλέξουν (π.χ. το χωριό τους να γίνει έδρα κάποιου από τους σημαντικότερους τομείς δράσεις του Δήμου).

ΦΛΩΡΙΔΗ ΗΣΥΧΑΣΕ
Ο Διευθύνων, λέει, Σύμβουλοι του διάσημου οίκου Μόδας Ντιόρ, απελύθη για τις αντισημιτικές του δηλώσεις.
Φλωρίδη ησύχασε. Δεν πρόκειται για τον Σημίτη.

ΤΙ ΜΑΣ ΖΗΛΕΨΑΝ;
Μετανάστες πήδησαν στην παγωμένη θάλασσα από το πλοίο στα Χανιά, μπας και ξεφύγουν τον έλεγχο και βρουν καταφύγιο στην Ελλάδα.
Άλλοι διακινδυνεύουν τις νάρκες στον Έβρο για να μπουν στη χώρα.
Άλλοι πληρώνουν χιλιάδες ευρώ σε Τούρκους εμπόρους να τους περάσουν στην Ελλάδα και άλλοι κάνουν απεργία πείνας για να πάρουν μόνιμη άδεια παραμονής στην Ελλάδα.
Μα τι ζηλεύουν επιτέλους σ’ αυτή τη χώρα;

ΑΛΛΑΞΕ Η ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ;
Ακούω συχνά στην τηλεόραση
- “πρόκειται για πυρήνες της Αλ Γκάιντα οι οποίες...” ή
- “χρησιμοποίησαν σιγαστήρες οι οποίες...”
Ο πυρήνας και ο σιγαστήρας είναι αρσενικού γένους και η σχετική αντωνυμία είναι οι “οποίοι” και όχι οι  οποίες.
Ή μήπως άλλαξε η γραμματική και δεν το πήραμε χαμπάρι.