Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου 2020, 10:31:14 πμ
Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2011 18:12

Θεοφύλακτος Παγλαρίδης: Η αναζήτηση του σχωρεμένου του Ρωμανού του Λακαπηνού

Συντάκτης:
paglaridis
Το τροπάριο είναι μονότονο και επαναλαμβανόμενο. Η φοροδιαφυγή θέλει χρόνο να καταπολεμηθεί, απαιτεί αναδιοργάνωση των υπηρεσιών και του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, λένε οι υπουργοί Οικονομικών, τα αποτελέσματα της θα φανούν αργότερα…συμπληρώνουν και…
Και επειδή χρειάζονται εδώ και τώρα έσοδα, επιπίπτουν στα ήδη φορολογημένα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων, τα πετσοκόβουν έτι πλέον και ουσιαστικά αφαιρούν χρήμα από την αγορά, καθώς τα 600 και τα 1000 ευρώ των συντάξεων και των μισθών δεν περισσεύουν τόσο ώστε να κατατίθενται σε τράπεζες.
Είναι τόσο εξοργιστική η αποποίηση των ευθυνών τους, τόσο κραυγαλέα η περιφρόνηση του κοινού νου που σε κάνει να αναρωτιέσαι αν είναι παντελώς ανίκανοι ή θεωρούν ηλίθιους τους πολίτες στους οποίους απευθύνονται.
Διότι λεβέντη κύριε υπουργέ, είχες πεντέμιση χρόνια στην αντιπολίτευση για να σκεφτείς, να συμβουλευτείς τις γνώσεις και την πείρα εκείνων που τα καταφέρνουν καλύτερα από σένα (στην Εσπερία), να εξειδικευτείς, να οργανώσεις και όταν σου δώσει ο λαός την εξουσία να είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις την φοροδιαφυγή.
Κι εσύ, αντ’ αυτών, τι έκανες;
Ακριβώς τα αντίθετα από όσα όφειλες. Ανέλαβες απροετοίμαστος την εξουσία αφού και μόνο για να τοποθετήσεις διευθυντές στις εφορίες χρειάστηκες ένα χρόνο.
Αλλά και το χειρότερο. Έβαλες πάνω από την ισοπολιτεία και τη φορολογική δικαιοσύνη (εκτάκτως τώρα, πάνω κι από τη σωτηρία της πατρίδας) τις μικροπολιτικές σου σκοπιμότητες.
Τον Ιούλιο του 2008 ο αείμνηστος (πολιτικά) Αλογοσκούφης διαπίστωσε ότι οι μπαρούφες με τις οποίες τάιζε, μαζί με τον Καραμανλή,  το λαό για δήθεν μείωση του ελλείμματος δεν μπορούσαν να καλύψουν τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Εισηγήθηκε λοιπόν τότε την καθιέρωση κάποιων ελαφρότατων τεκμηρίων - σαν αυτά που τώρα ισχύουν για να χαϊδεύουν τους φοροφυγάδες.
Πως αντέδρασε τότε το ΠΑΣΟΚ; Με φυσικά με την καταγγελία της φοροκαταιγίδας(!) που η ανάλγητη δεξιά κυβέρνηση τολμούσε να εισηγηθεί.  Εδώ και χρόνια η φοροδιαφυγή ζει και βασιλεύει, όλοι φραστικά την καταπολεμούν κι όλοι καταγγέλλουν την εκάστοτε κυβέρνηση όταν επιχειρεί να επιφέρει έστω ένα …χάδι στους φοροφυγάδες.
Γιατί; Μα, είναι απλό. Οι φοροφυγάδες έχουν ακόμα μεγαλύτερη πολιτική ισχύ κι από τους δημοσίους υπαλλήλους. Διότι, απλούστατα είναι περισσότεροι.
Απόδρασε ο Καραμανλής το φθινόπωρο του 2009 κι όλοι προεξοφλούσαν το έλλειμμα πάνω από 10%. (αν και οι μεγάλοι τραπεζίτες μπορούσαν από τότε να στοιχηματίσουν ότι θα ξεπερνούσε και το 15%). Πρώτο μέλημα κάθε σοβαρού υπουργού Οικονομικών θα ήταν από την πρώτη ημέρα να εφαρμόσει ένα σχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Από την πρώτη μέρα, ούτε καν τη δεύτερη.
Τι έπραξε ο κλεινός Παπακωνσταντίνου;  Ύστερα από οχτώ μήνες απραξίας και δημοσιογραφικού επιπέδου καταγγελίας της φοροδιαφυγής εισηγήθηκε και πέρασε από τη Βουλή τα τεκμήρια διαβίωσης, εφάμιλλης ….σκληρότητας με εκείνα που σκέφτηκε να εισαγάγει ο και καθηγητής (πόσο δίκιο είχε ο  Βίσμαρκ…)  Γιώργος Αλογοσκούφης.
Αποτέλεσμα: Όποιος διέθετε δυο τρία σπίτια, βίλα με πισίνα, δυο μεγάλα αυτοκίνητα, οικιακή βοηθό και σκάφος 12 μέτρων δεν μπορούσε να δηλώσει εισόδημα λιγότερο από 30 χιλιάδες ευρώ! Όσο δηλαδή ένα ζευγάρι εργατών.  Οπότε εισοδηματίες των 200.000 και 300.000 ευρώ (ταβάνι δεν έχει…) ετησίως κλήθηκαν να πληρώσουν 1000 και 2000 ευρώ φόρο και …νομιμοποιήθηκαν.
Κι επειδή η φάμπρικα πολυάρεσε στους φοροφυγάδες, οι οικονομικοί εγκέφαλοι της κυβέρνησης είπαν να την επεκτείνουν με την υιοθέτηση της περαίωσης. Για να ησυχάσουν έναντι πινακίου φακής και τα λογιστικά βιβλία των φοροφυγάδων.
Κάτι πήγαν να κάνουν και με τις αποδείξεις, αλλά εκεί η ανικανότητά τους  χτύπησε ταβάνι. . Κι αντί για μαλλί βγήκε …κουρεμένο το δημόσιο ταμείο. (1)
Την ίδια ώρα επειδή χρειάζονταν επειγόντως έσοδα και δεν τα εύρισκαν- που να τα βρουν, αφού νομιμοποίησαν την απόκρυψή τους…- έκοψαν δυο μισθούς για αρχή στο δημόσιο, συνέχισαν με περικοπή επιδομάτων και κατά βάση έκοψαν ένα ακόμα μισθό, έδωσαν το σύνθημα και νομιμοποίησαν τη συρρίκνωση των μισθών και στον ιδιωτικό τομέα, μείωσαν συντάξεις των  700 ευρώ, χώρια οι επιδρομές στους πλέον άδικους φόρους, τους έμμεσους.
Η χώρα βυθίστηκε στην ύφεση με τη συνδρομή της άδικης οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, τα νούμερα δεν βγήκαν και χρειάστηκαν νέα μέτρα. Αλλά και πάλι τα υποζύγια είναι γνωστά. Μισθωτοί και συνταξιούχοι. Οι φοροφυγάδες πάλι στο απυρόβλητο. Διότι, νάτο πάλι το παραμύθι, για την περιστολή και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής απαιτείται χρόνος και η χώρα χρειάζεται έσοδα.
Τώρα λένε πως θα αναθεωρήσουν τα τεκμήρια και θα τα σκληρύνουν. Να το θυμηθείτε, εκείνος ο σκαφάτος που λέγαμε με τα σπίτια, τις βίλες, τις λιμουζίνες και το υπηρετικό προσωπικό θα έχει πια τεκμαρτό εισόδημα 35.000 ευρώ(!). Και θα .ξηλωθεί καταβάλλοντας στο δημόσιο ταμείο 100-200  ευρώ περισσότερα.
Είναι που αγρίεψαν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Άραγε όταν πέρυσι ψήφισαν τα τεκμήρια – κοροϊδία κι όταν ψήφισαν την νομιμοποίηση της φοροδιαφυγής με την επαίσχυντη περαίωση, γιατί δεν αγρίεψαν; (2)
Με τούτα και με τα άλλα πορευτήκαμε μέχρι το καλοκαίρι, το χρέος μας διογκώνεται και χρειάζεται πια να δουλέψουμε ενάμιση χρόνο χωρίς να φάμε και να πιούμε ούτε ευρώ για να ξοφλήσουμε τα δανεικά μας.
Εκείνος ο έρμος και πλέον παρεξηγημένος Έλληνας πολιτικός, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, από τον Δεκέμβριο του 2009 δημόσια είπε το αυτονόητο: Η χώρα χρειάζεται ικανή κυβέρνηση. Με υπουργούς από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ προφανώς, αλλά νάχουν και δυο δράμια μυαλό (δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου, αλλά ψάχνοντας βρίσκεις).
Στο ντούκου πέρασε η δήλωσή του. Τώρα το κατάλαβε και ο πρωθυπουργός. Και λέγεται πως θα βάλει ικανούς τεχνοκράτες να σύρουν το …κάρο.
Μακάρι να βρει και να ξεσκαρτάρει το γκουβέρνο. Διότι  αν τα θαλασσώσει μια «λύση»  θα απομένει.
Να αναστήσουμε την αυτοκράτειρα Σοφία και τον αείμνηστο Ρωμανό Λακαπηνό για να μας δανείσουν την τεχνογνωσία τους. Από την πρώτη να μάθουμε πως κατάφερε και συγκέντρωσε στα χέρια της τα χρεόγραφα από τα χέρια των αργυροπρατών και των σημαδάριων (για χρέη που κατέλιπε ο Ιουστινιανός) κι από τον δεύτερο πως και κατάφερε να κάψει δημοσίως τα χρεόγραφα των καταχρεωμένων εκεί στην αυγή του 10ου αιώνα  κατοίκων της Κωνσταντινούπολης.
Εδώ εμείς, μισή επιμήκυνση προσπαθούμε να πετύχουμε για τα χρέη μας και θα μας βγει η ψυχή με τους σκιτζήδες που μπλέξαμε…

1.    Το κρίμα βέβαια δεν είναι μόνο υπουργικό. Συμμέτοχοι είναι και οι πολίτες. Επί εβδομάδες πρώτο θέμα της επικαιρότητας ήταν τι θα κερδίσουν οι πολίτες αν ζητούν αποδείξεις.  Ωσάν το δημόσιο όφελος – από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής- να μην συνιστά ικανή και επαρκή αιτία για την υπεύθυνη στάση των πολιτών. Ακόμα και τώρα η πλέον αποτελεσματική συνταγή για έξοδο από την κρίση είναι να δράσουν 11 εκατομμύρια κάτοικοι αυτής της χώρας ως υπεύθυνοι πολίτες. Και να πετάξουν γιαούρτι και στον φοροφυγά με τον οποίο καθημερινά κάνουν δουλειές.
2.    Βεβαίως τα ίδια και χειρότερα πράττει και η Ν.Δ. του κ. Σαμαρά. Που αγνοεί την φοροδιαφυγή – εκείνη η κατάρα του πολιτικού κόστους με τις μικροπολιτικές σκοπιμότητας που καταλογίζαμε και στο ΠΑΣΟΚ ζει και βασιλεύει- και ασκεί …μονοθεματική αντιπολίτευση. Να μειώσουμε τους φόρους κι αμέσως θα πάρει εμπρός η οικονομία. Τόσο απλό, κάπως σαν το (οικονομικό) αυγό του Κολόμβου).