Σάββατο, 20 Απριλίου 2024, 5:19:18 πμ
Κυριακή, 12 Ιουνίου 2022 21:53

Τριάντα χρόνια ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Του Νίκου Κωνσταντινίδη, Εκπαιδευτικού-συγγραφέα.

Υπάρχουν άπειρα γνωμικά, προσδιοριστικά της Δημοκρατίας. Μένω σ' αυτό που λέει ότι, «όταν  ο Τύπος προς το κοινόν πορεύεται συμφέρον, δημοκρατία κέκληται».

 

Η συμβολή του Τύπου στη διαμόρφωση κοινής γνώμης είναι σημαντική, διαφωτιστική και συμβάλλει αναμφίβολα στην εμπέδωση της  δημοκρατίας στην κοινωνία. Η «είδηση», από το ρήμα «είδω, σημαίνει γνωρίζω και αποτελεί θεμελιακή αρχή στη δημιουργία της κοινωνικής συνείδησης, σε σχέση με το πολιτικό γίγνεσθαι του κάθε τόπου.
Οι «Ειδήσεις», στις 3 Ιουνίου, του  1922, συμπλήρωσαν 30 χρόνια αδιάλειπτης και αδιάπτωτης παρουσίας. Κι εκτός από την ενημέρωση που παρέχουν, έχουν τη δική τους ταυτότητα και το δικό τους στίγμα, αναφορικά με τα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα του νομού μας, και όχι μόνον.
Η έκδοση τοπικής εφημερίδας είναι ένας καθημερινός άθλος. Είναι η «δημοτική» φωνή που φθάνει όπου γης και ξενιτεμένοι συνδημότες. Είναι η κραυγή αγωνίας των αδύναμων της κοινωνίας, είναι η προβολή της καθημερινής πραγματικότητας, αναφορικά με τα αιτήματα και τα ζητήματά της. Είναι ο τροχός διακίνησης  της ενημέρωσης για κάθε ενδιαφερόμενο, συνδυάζοντας την αντικειμενικότητα με την επικαιρότητα. Είναι η αέναη πάλη για τη σωτηρία της παράδοσης και του πολιτισμού, της εμπέδωσης του διαλόγου και της συναντίληψης. Είναι, τέλος, η στήριξη ιδεών και ιδανικών, μαζί κι ο αγώνας για την υλοποίησή τους. 
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή κι ας δρασκελίσουμε το κατώφλι της ιστορικής πραγματικότητας. Ήταν ακριβώς πριν 30 χρόνια, όταν δύο νέοι τότε, ο Κώστας Τερζενίδης και ο Θεοφύλακτος Παγλαρίδης εμπνευσμένοι από τις ιδέες μιας εποχής, έμφορτης με οράματα και  ιδανικά, αποτόλμησαν και προχώρησαν στην έκδοση τοπικής εφημερίδας, υλοποιώντας την σκέψη, που είχε ανάγκη ο τόπος μας.
Ξεκίνησαν από ένα μικρό δωματιάκι, επί της οδού Σόλωνος και μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα μεταφέρθηκαν επί της 25ης Μαρτίου, στο κέντρο της πόλης. Τίτλος της εφημερίδας όπως γράψαμε παραπάνω, «Ειδήσεις», θέτοντας, έτσι,  την πόλη στο κέντρο της ενημέρωσης κι έχοντας μέσο αριθμό συνδρομητών 1500 περίπου.
Η έκδοση μιας τοπικής εφημερίδας είναι πράγματι πολύ πιο δύσκολη από την έκδοση μιας εφημερίδας με πανελλαδική εμβέλεια, όπου οι συνεργάτες είναι περισσότεροι και οι πληροφορίες δεν αγγίζουν άμεσα γνωστό κόσμο. Μια τοπική εφημερίδα είναι «αναγκασμένη» λόγω φύσης και θέσης να ακροβατεί στην επιλογή θεμάτων, στην κριτική προσώπων και στην προβολή δρώμενων.  
Μια κριτική άποψη, σε τοπική εφημερίδα,  δεν μπορεί να περάσει «αβρόχοις ποσί», δίχως να συζητηθεί, δίχως να προκαλέσει σχόλια. «Ο τόπος μας είναι μικρός» λέει ο Σεφέρης. Μια κριτική αναφορά σ' ένα οποιοδήποτε πρόσωπο, σίγουρα συναντά πάντοτε μια αντίδραση από το φιλικό ή το συγγενικό του περιβάλλον, στη μικρή μας πόλη. Ενώ,  στα μεγάλα αστικά κέντρα, τα πράγματα είναι διαφορετικά και η αναφορά σε πρόσωπα είναι πολύ πιο εύκολη.
Αλλά και στην περίπτωση καταγραφής μιας καλής γνώμης για τον οποιονδήποτε και τότε ακόμη, θα υπάρξει παραπονούμενος, που ίσως να αισθάνεται ότι ο ίδιος δεν έλαχε ανάλογης θετικής κρίσης. Ακροβάτης λοιπόν ο δημοσιογράφος. Ράφτης με μεζούρα που μετρά χιλιοστά στο χαρτί της εφημερίδας, για να είναι ακριβοδίκαιος και στο χώρο που καταλαμβάνει ένα σχόλιο!
Οι οικονομικές δυσκολίες για την έκδοση τοπικής εφημερίδας είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο, για τολμηρούς λύτες,  σε μια αγορά που βογγά κι όπου τα πράγματα είναι δύσκολα για πολίτες και επαγγελματίες, και όπου ο λαός έχει άλλες προτεραιότητες. Και ειδικότερα όταν απέναντι στην έντυπη και δαπανηρή έκδοση στέκεται πλέον ανταγωνιστικά η σχεδόν «ανέξοδη» ηλεκτρονική έκδοση.
Επανέρχομαι λέγοντας ότι είναι πράγματι άθλος η έκδοση τοπικής εφημερίδας, κάτω από  τέτοιες οικονομικές και πραγματικές συνθήκες. Είναι όμως ταυτόχρονα και ένα ακριβό δώρο, με φθηνό τίμημα, για κάθε αναγνώστη. Για κάθε ενεργό πολίτη που θέλει να μάθει για τα γεγονότα του τόπου του. Είναι ένα δώρο που κομίζει νοσταλγία στον κάθε ξενιτεμένο, που επιθυμεί να διατηρεί ακμαία την επαφή με τον τόπο του.
Οι «Ειδήσεις» του Κιλκίς τα προσφέρουν όλα αυτά στους συντοπίτες τους και μάλιστα με το παραπάνω. Καθημερινά στις επάλξεις της ενημέρωσης εδώ και τριάντα χρόνια από το 1992. Μαζί και η μικρή τους «αδερφή» από τον Γενάρη του 1999, η ΠΡΩΙΝΗ,  σε καθημερινή βάση, στο ίδιο πάντοτε ενημερωτικό πνεύμα, με την ίδια φιλοσοφία, με έμφαση στην τοπική αρθρογραφία και με ειδησιογραφικά στοιχεία από όλη την Ελλάδα.
Παράλληλα  με τις «Ειδήσεις του Κιλκίς» υπάρχουν  σε ηλεκτρονική μορφή οι  eidisis gr, με επιλογή άμεσων, επίκαιρων θεμάτων, με ξεχωριστή αισθητική σε  μορφή, με πνεύμα ανεξάρτητο κι αδέσμευτο, με γνώμονα την ηθική στη δημοσιογραφία, με πλουραλισμό, με πολυφωνία και με συνεπή ροή των γεγονότων του νομού μας. Στην ηλεκτρονική έκδοση εντάσσεται και η webTV, με συνεντεύξεις, εκδηλώσεις, με παρουσιάσεις τοπίων και ξεναγήσεις τόπων της περιοχής μας, που ξεχωρίζουν σε ιστορική και πολιτισμική αξία.
Από το καλοκαίρι του 2008 οι «Ειδήσεις» μεταφέρθηκαν στο Μεταλλικό, πρώτα η τυπογραφική μονάδα και το αμέσως επόμενο καλοκαίρι έγινε και η μεταφορά των γραφείων της εφημερίδας. Έκτοτε  οι «Ειδήσεις» στεγάζονται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις (400 τ.μ.) όπου λειτουργεί και τυπογραφική μονάδα offset, στούντιο βιντεοσκοπήσεων για τις ανάγκες της webTV, μονάδα ψηφιακών εκτυπώσεων καθώς και γκαλερί με εξαίρετο φωτογραφικό υλικό που αποτυπώνει τις φυσικές ομορφιές του τόπου μας. Ο εκθεσιακός αυτός χώρος αποτελεί  μέρος σύναξης, ενημέρωσης και ξενάγησης μαθητών σε θέματα που αφορούν το νομό, τον πολιτισμό και την ιστορία του.
Για το επετειακό έτος της τριακονταετίας των «Ειδήσεων» του Κιλκίς μαζί με τα συγχαρητήριά μου θέλω να ευχηθώ με του Αλεξανδρινού ποιητή τα λόγια: «Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι να 'ναι μακρύς ο δρόμος...» 
Εύχομαι από ψυχής να είναι πράγματι μακρύς ο δρόμος, καλότυχος, γεμάτος από καλές ειδήσεις, αλλά και ανηφορικός. Γιατί μόνο ο ανηφορικός δρόμος είναι αυτός που οδηγεί στην κορυφή. Και από κορυφή σε νέα κορυφή.