Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 6:52:41 πμ
Σάββατο, 12 Ιουνίου 2021 20:04

Υπάρχει ζωή χωρίς κίνδυνο;

Γράφει ο Τάσος Ναούμης, παιδίατρος, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Ο σύγχρονος Έλληνας έχει την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να ζει χωρίς κινδύνους. Κατοικεί μέσα σε γερά σπίτια που τον προστατεύουν από σεισμούς και από καιρικά φαινόμενα, έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας που προσθέτουν χρόνια στην ζωή του, έχει ασφάλεια στις μετακινήσεις, έχει κάποια σύνταξη για τα γεράματα, δεν έχει εμπειρίες απωλειών από πόλεμο και δεν είχε μέχρι και πέρυσι καμία εμπειρία απωλειών από επιδημίες.

 

Η γενιά η δική μας και η γενιά των παιδιών μας μεγάλωσε μόνο με την απειλή των τροχαίων, και των παρενεργειών του τσιγάρου και των ναρκωτικών όχι όμως με την απειλή των ασθενειών. Ο άνθρωπος κατανίκησε τα μικρόβια. Έτσι νομίζαμε αλλά αποδείχθηκε ότι είχαμε λάθος
Αυτή η ψευδαίσθηση ασφαλείας έναντι των μικροβίων επετεύχθη με την χρήση του καθαρού νερού, του σαπουνιού και των εμβολίων. Η ιστορία της ιατρικής έχει διδάξει πως όταν και όπου έγιναν μαζικοί εμβολιασμοί εξαφανίσθηκαν οι αντίστοιχες ασθένειες. Αυτό αποδεικνύουν με τον πλέον αδιαμφησβήτητο τρόπο τα στατιστικά δεδομένα του προηγούμενου αιώνα. Αρρώστιες που σκότωναν μαζικά τον πληθυσμό εξαφανίστηκαν ή περιορίστηκαν. Τα εμβόλια είναι πράξη αγάπης προς τον εαυτό μας, τους συγγενείς και τους φίλους μας.
Στην νέα επιδημία βρεθήκαμε ανυπεράσπιστοι απέναντι στην νέα απειλή. Η βεβαιότητα ότι είμαστε προστατευμένοι από τα μικρόβια ανετράπη. 408789 συμπολίτες μας αρρώστησαν και 12253 έχουν ήδη πεθάνει (μέχρι 5-6-2021). Πρόκειται περί πολέμου χωρίς ειδικό οπλισμό απέναντι σε αόρατο (στην κυριολεξία) εχθρό, περί πολέμου του οποίου τα θύματα είναι περισσότερα από τα θύματα του Αλβανικού μετώπου (7948 νεκροί στρατιώτες κατά την Καθημερινή/1995).
Η αντίδραση της ιατρικής κοινότητος ήταν άμεση και αποτελεσματική. Γρήγορα αποκάλυψαν τον γενετικό κώδικα του μικροβίου, γρήγορα κατασκεύασαν και βελτίωσαν ειδικά διαγνωστικά τεστ, γρήγορα δημοσίευσαν μελέτες για την συμπεριφορά και την αντιμετώπιση του μικροβίου, γρήγορα ξεκίνησαν μελέτες για εμβόλια και γρήγορα πολλές εταιρίες κατάφεραν να κατασκευάσουν εμβόλια. Όλα έγινα γρήγορα, μαζικά και αποτελεσματικά. Τίποτε από αυτά δεν ήταν προδιαγεγραμμένο ότι θα στεφθεί από επιτυχία. Είμαστε τυχεροί που το μικρόβιο δεν εμφανίστηκε 20 χρόνια νωρίτερα. Τότε δεν θα υπήρχε ούτε η γνώση, ούτε η εμπειρία για μια γρήγορη και αποτελεσματική απάντηση στην επιδημία. Πρόκειται για έναν τεράστιο θρίαμβο της επιστήμης που θα έπρεπε να τον χειροκροτούμε καθημερινά με ευγνωμοσύνη. Ποτέ μα ποτέ δεν υπήρξε τόσο μεγάλη παραγωγή ιατρικής έρευνας σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα για μια και μόνο ασθένεια. Ποτέ μα ποτέ δεν διατέθηκαν τόσα χρήματα για έρευνα. Ποτέ μα ποτέ δεν έγιναν τόσο εκτεταμένες και γρήγορες (όχι όμως επιπόλαια βιαστικές) μελέτες για εμβόλια. Ποτέ μα ποτέ δεν υπήρξε τόση διαφάνεια στην ενημέρωση των πολιτών για τις εξελίξεις στην έρευνα (με εξαίρεση την Κίνα και την Ρωσία που κρύβουν επτασφράγιστα μυστικά).
Πως αντέδρασε η κοινωνία στην επιδημία και στις ιατρικές εξελίξεις; Με σκεπτικισμό, με μεμψιμοιρία, με καχυποψία ενίοτε με αδιαφορία. Είπαν: δεν υπάρχει ιός. Και όμως βιώνουμε ήδη ένα τρίτο κύμα επιδημίας. Είπαν: υπάρχει ιός αλλά είναι γριπούλα. Και όμως οι αριθμοί αποδεικνύουν ότι δεν πρόκειται για γριπούλα αλλά για παγκόσμιο πόλεμο. Είπαν: η καραντίνα μας κλέβει την ζωή. Και όμως όπου δεν εφαρμόστηκε καραντίνα, το μικρόβιο δεν έκλεψε αλλά αφαίρεσε για πάντα την ζωή χιλιάδων ανθρώπων (πχ στην Μ. Βρετανία του Τζόνσον, στις ΗΠΑ του Τραμπ, στην Βραζιλία του Μπολσονάρο και στην Ινδία του Μόντι). Είπαν: οι μάσκες μας στερούν την ελευθέρια και μας πνίγουν. Δεν ρώτησαν εάν αισθάνεται ελεύθερος ο νοσηλευμένος από κορωνοϊό και εάν αισθάνεται πνιγμένος αυτός που χρειάζεται μάσκα οξυγόνου. Είπαν: μας προστατεύει η πίστη μας και άφησαν ιερείς και ψάλτες χωρίς μάσκες μέσα στις εκκλησίες, με έγκριση του Μητσοτάκη. Είπαν: βγείτε ελευθέρα να διαδηλώσετε και ανέλαβε το ρίσκο για αυτούς ο (εμβολιασμένος) Τσίπρας.
Όταν ανακοινώθηκε ότι θα ξεκινήσουν μελέτες για εμβόλια είπαν: αρνούμαστε το εμβόλιο διότι θα έχει τσιπάκι για να μας παρακολουθούν. Όταν ετοιμάστηκαν τα εμβόλια και δεν βρέθηκαν πουθενά κρυμμένα τσιπάκια είπαν: γιατί βιάστηκαν να κάνουν εμβόλια και δεν διήρκεσαν οι μελέτες για 5 χρόνια, όπως γίνεται με τα κλασικά εμβόλια; Δεν γνώριζαν οι καημένοι ότι επιταχύνθηκαν χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, εξασφαλίστηκαν ταχύτατα χρηματοδοτήσεις και βρέθηκαν χιλιάδες πρόθυμοι εθελοντές για να τα δοκιμάσουν σε άρτια σχεδιασμένες μελέτες. Από ότι γνωρίζω δεν έχουν ξαναγίνει ποτέ τόσο μεγάλες μελέτες με συμμετοχή τόσο πολλών ανθρώπων για κανένα άλλο φάρμακο και για κανένα άλλο εμβόλιο. Και τα αποτελέσματα ασφαλείας και αποτελεσματικότητος αυτών των μελετών δεν αμφισβητούνται καθότι επιβεβαιωθήκαν εκ των υστέρων σε κανονικές συνθήκες επιδημίας στο Ισραήλ και στην Μεγάλη Βρετανία. Μπίγκο!
Επίσης είπαν: ποιος μου εγγυάται ότι δεν θα παρουσιάσω κάποιο πρόβλημα μετά από χρόνια και εάν θα μπορώ στο μέλλον να κάνω παιδιά; Είναι σαν να προσέφεραν κράνη και αλεξίσφαιρα σε πολεμιστές στα χαρακώματα και αυτοί να αρνήθηκαν να τα φορέσουν θεωρώντας ότι είναι φτιαγμένα με υλικό προβληματικό για την υγεία τους! Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα ημέρες κοσκινίζει.
Η παρατήρηση ότι το εμβόλιο Pfizer μπορεί να εμφανισει σπανιότατες αλλεργικές αντιδράσεις και ότι το Astra Zeneca παρουσιάζει σπανιότατες θρομβώσεις χαροποίησε ιδιαίτερα τους αρνητές εμβολίων που έψαχναν απελπισμένα έστω και ένα λογικό επιχείρημα για να δικαιολογήσουν την άρνηση τους. Παγκοσμίως έχουν γίνει 110.000.000 δόσεις του εμβολίου της εταιρίας και έχουν καταγραφεί παγκοσμίως 412 θρομβωτικά επεισόδια με θνητότητα 25%. Στην δε Ελλάδα, επί 905915 δόσεων της ASTRA είχαμε 5 επεισόδια θρομβώσεων, σε 4 γυναίκες 36, 44, 47 και 61 ετών και σε έναν άνδρα 35 ετών. Η μια γυναίκα δυστυχώς πέθανε. Το πόσο τραγικό είναι να πεθάνει ένας υγιής άνθρωπος μετά από εμβολιασμό δεν σηκώνει συζήτηση. Το πόσο τραγικό είναι να πεθαίνουν καθημερινά από κορωνοϊό δεκάδες ανεμβολίαστοι είναι και αυτό μια άλλη τραγική πραγματικότητα. Επομένωςο μέχρι σήμερα ο απολογισμός της επιδημιας για την Ελλαδα είναι 12253 θάνατοι από την αρρώστια και 1 από το εμβόλιο, σύνολο 12254/
Όμως χωρίς μαζικό και εκτεταμένο εμβολιασμό θα συνεχίσουμε να παρατηρούμε επαναλαμβανόμενα επιδημικά κύματα με χιλιάδες νεκρούς (στην Ελλάδα η θνητότητα είναι 3% επι των πασχόντων και παγκοσμίως 2.07 %), με χιλιάδες νοσηλευμένους, με χιλιάδες πάσχοντες από μετα-covid σύνδρομα, με καραντίνες, με πτωχεύσεις επιχειρήσεων και οικονομικές και ψυχολογικές δυσκολίες όλων μας. Υπάρχει ήδη η εμπειρία στον λεγόμενο τρίτο κόσμο και δεν χρειάζεται να πειραματιζόμαστε.
Με τον μαζικό εμβολιασμό οι θάνατοι θα σταματήσουν (παρατηρείται ήδη στην Αγγλία και στο Ισραήλ), η ζωή θα ξαναγίνει κανονική, και ναι (δυστυχώς ) κάποιοι ελάχιστοι θα εμφανίσουν πρόβλημα εξαιτίας του εμβολίου. Εάν πχ όλη η Ελλάδα εμβολιαζόταν μόνο με Astra Zeneca θα είχαμε (στατιστικά μιλώντας) 100 επεισόδια θρομβώσεως και ενδεχομένως 10 θανάτους. Ο αριθμός θα ήταν σαφώς χαμηλότερος διότι φυσικά και δεν πρόκειται να εμβολιαστούν και τα 10 εκατομμύρια των Ελλήνων και φυσικά δεν θα έκαναν όλοι το ίδιο εμβόλιο. Ο ίδιος συλλογισμός ισχύει και για τα άλλα εγκεκριμένα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, το ίδιο ισχύει για τα κινεζικά και ρωσικά εμβόλια (για τα οποία οι χώρες τους αρνούνται να μας ενημερώσουν), το ίδιο ισχύει για όλα τα εμβόλια των παιδιών και των ενηλίκων, το ίδιο ισχύει και για όλα τα φάρμακα (πέρυσι πέθανε σε γειτονική πόλη ένα παιδάκι μετά από αντιβίωση). Σαν άτομα και σαν κοινωνία θα πρέπει να έχουμε υπόψιν μας το ενδεχόμενο εμφανίσεως μιας σοβαρής παρενέργειας. Γι’ αυτόν τον λόγο η στάθμιση κοινωνικού οφέλους και ατομικού κινδύνου θα πρέπει να καθορίζει τις κρατικές αποφάσεις και τις ατομικές μας επιλογές. Και είναι διαφορετικό θέμα η ανάληψη ελεγχόμενου κινδύνου από την κοινωνία και διαφορετικό θέμα η αλόγιστη ατομική έκθεση σε κάθε κίνδυνο με την άρνηση λήψεως οποιουδήποτε μέτρου για τον περιορισμό της επιδημίας (μάσκες, αποστάσεις, κορονοπάρτυ, γάμοι, κηδείες, διαδηλώσεις).
Ενίοτε αεροπλάνα πέφτουν και όμως συνεχίζουμε να ταξιδεύουμε. Ενίοτε άνθρωποι πνίγονται το καλοκαίρι στις παραλίες (400/έτος) και όμως συνεχίζουμε να πηγαίνουμε για μπάνιο. Ενίοτε τα φάρμακα προκαλούν παρενέργειες και όμως συνεχίζουν να συνταγογραφούνται. Ενίοτε τα εμβόλια παρουσιάζουν προβλήματα αλλά εμείς θα συνεχίζουμε να εμβολιαζόμαστε. Διότι το όφελος για την κοινωνία παραμένει τεράστιο.
Το συμπέρασμα είναι τα εμβόλια είναι ασφαλή, τόσο ασφαλή που ορισμένα συστήνονται ακόμη και σε εγκύους. Όμως δεν υπάρχει ούτε εμβόλιο ούτε φάρμακο χωρίς ενδεχόμενες παρενέργειες, όπως άλλωστε δεν υπάρχει ζωή με μηδενικό κίνδυνο. Μένει να το καταλάβει και το 20 % των ανεμβολίαστων γιατρών που επιλεκτικά αρνείται να δεχθεί την μεθοδολογία και τα συμπεράσματα της επιστήμης.