Κυριακή, 23 Ιουνίου 2024, 2:18:31 πμ

Γράφει η Αναστασία Θεοδωρίδου.

Ακούγοντας τις λέξεις «Ερυθρός Σταυρός» στο νου αυτόματα έρχεται το όνομα του ιδρυτή του : Ερρίκος Ντυνάν .Ο Ερρίκος Ντυνάν [Jean -Henri Dunant 1828-1910] ήταν Ελβετός συγγραφέας και βαθιά φιλάνθρωπος, στοιχείο που διέκρινε όλα τα μέλη της Καλβινιστικής οικογένειάς του.

Του Αναστάσιου Αμανατίδη, ιατρού - τ. δημάρχου Κιλκίς.

Ολίγο προ της αποχώρησής μας από την δημοτική αρχή του Κιλκίς, προ 25ετίας, δεχθήκαμε μια αξιόλογη και ενδιαφέρουσα πρόταση από ανθρώπους του εικαστικού χώρου του Κιλκίς. Μας έλεγαν στα πλαίσια προώθησης των στοχεύσεων του Κιλκίς για ανάδειξη των τεχνών και της κουλτούρας, ως πολιτιστική έκφραση μέσα από την τέχνη της Γλυπτικής, να αναπτύξουμε ΠΑΡΚΟ ΓΛΥΠΤΩΝ και καλλιτεχνικών συμπλεγμάτων στον λόφο του Αγίου Γεωργίου.

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Η εκκλησία του αγίου Γεωργίου είναι συνδεδεμένη και με τη μεγάλη μάχη του Κιλκίς και αναφέρεται στα σχετικά κείμενα, όπως του λογογράφου Γεωργίου Τσοκόπουλου που περιγράφει τα υψώματα που κατέληγαν «εις τον καθαυτόν λόφον του Κιλκίς γαλαζοπράσινον από τους βράχους και φέροντα εις την κορυφήν, ως ένα άσπρο στέμμα, το Μοναστήρι του αγίου Γεωργίου».

Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2022 18:52

Μια πολιτική... ευχή για το 2023!

Συντάκτης:
Υπογράφει ο Μαρκόπουλος Χ. Θωμάς, Επικοινωνιολόγος / Ραδιοφωνικός Παραγωγός.
Για πολλούς επαφή των νέων και της πολιτικής, συνεπάγεται την σχέση 2 εχθρικών πόλων, σαν η ύπαρξη του ενός να καταργεί αυτομάτως τον άλλο. Αρχικά νέες/νέους εννοώ α. την γενιά 17-32 ετών και β. άτομα που είναι και άνω των 32 αλλά έχουν ζωηρή καρδιά και φλογερό πνεύμα. Για να μην μπερδευτούμε!

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Η εκκλησία του αη Γιώργη, είναι η σημαντικότερη από τις 38 μεταβυζαντινές εκκλησίες που σώζονται στο νομό Κιλκίς και ο μοναδικός τρισυπόστατος ναός της περιοχής, αφιερωμένος στον άγιο Γεώργιο, τους αγίους Αναργύρους και τον άγιο Δημήτριο.

Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2022 21:02

Άστα βράστα…

Συντάκτης:

Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης, δάσκαλος.

Η ογδονταεξάχρονη κυρα-Βάσω ξαπλωμένη στο κρεβάτι του φτηνού γηροκομείου κοιτάζει το ταβάνι και αναπολεί τη ζωή της.
Ήταν εκεί στα μέσα της δεκαετίας του 50 που παντρεύτηκε τον Στέλιο. Από προξενιό ο γάμος αλλά ο Στέλιος βγήκε λίρα εκατό. Καλά πέρασε μαζί του η Βάσω αλλά είχαν μόνιμη διαφωνία στο μεγάλωμα των δυο αγοριών που τους χάρισε η φύση. Συναισθηματική η Βάσω δόθηκε στα δυο παιδιά της με όλο της το είναι και δεν τα χάλαγε χατήρι.

Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2022 21:01

Χριστούγεννα και πως τα περιμένουμε!

Συντάκτης:

Γράφει ο Κωνσταντίνος Βαστάκης, Θεολόγος, πρώην Λυκειάρχης.

Έφτασαν και πάλι τα Χριστούγεννα. Τον ερχομό τους διαλαλεί ο αγγελικός ύμνος: «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία» (Λουκ Β’, 14). Μέσα στη ζοφερή ατμόσφαιρα των ημερών μας έρχεται και πάλι αυτή η χαρούμενη γιορτή, για να σκορπίσει τα μαύρα νέφη της απελπισίας, του φόβου και της απογοήτευσης και να ζεστάνει τις παγωμένες καρδιές μας με τη θεϊκή αγάπη, χαρίζοντας μας ελπίδα και κουράγιο.

Επί μισό αιώνα η επικράτεια δοκιμάζεται στο κυρίαρχο θεμελιώδες γνώρισμά της, στην κατοίκησή της από Έλληνες πολίτες. Ο ελληνισμός της διασποράς διαρκώς χάνει την ταυτότητά του και αδυνατίζουν οι δεσμοί του με το εθνικό κέντρο, την ελληνική πολιτεία. Χαμένες ιστορικές ευκαιρίες και λάθη των κυβερνήσεων διαχρονικά από το 1950, έχουν οδηγήσει την χώρα σε μια νέα γεωπολιτική πραγματικότητα.

Παρασκευή, 09 Δεκεμβρίου 2022 20:56

Προοδευτική διακυβέρνηση - Αναγκαιότητα για τον τόπο

Συντάκτης:

Γράφει ο Μπάμπης Καραγεωργίου.

Είναι ορατό πλέον από τον καθένα η κατάπτωση του επιπέδου του δημοσίου διαλόγου, αλλά και ο θεσμικός και οικονομικός κατήφορος.
Οι πολίτες στην μέση των εξελίξεων προσπαθούν να βρουν τα πατήματα τους σε πραγματικά αντίξοες συνθήκες.Αν όχι η αποκλειστική ευθύνη, το μεγαλύτερο μέρος αυτής βαραίνει την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που αγνοεί επιδεικτικά τους θεσμούς και που στέκεται άβουλος παρατηρητής στην κρίση της ακρίβειας που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Τρίτη, 06 Δεκεμβρίου 2022 23:28

Τέρμα τα φέσια

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός-συγγραφέας.

Η πιο αδικημένη και πιο κακοποιημένη λέξη, η περισσότερο ουτοπική και παραπλανητική, από κάθε άλλη λέξη, που βρίσκεται στην εντατική και αργοπεθαίνει είναι η λέξη «δημοκρατία». Τούτος ο κυρίαρχος,  κατά το σύνταγμα, λαός έχει αποδειχθεί ότι είναι το μεγαλύτερο λογοπαίγνιο της Ιστορίας, στο καθημερινό διάβα της.