Quantcast
Κυριακή, 28 Μαΐου 2023, 9:31:08 πμ
Σάββατο, 11 Δεκεμβρίου 2021 16:34

Καυσόξυλα και ξυλόσομπες

Συντάκτης:

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Όταν γεννήθηκε ο πατέρας μου την πρωτοχρονιά του 1931 έκανε ένα δαιμονισμένο κρύο, όχι ασυνήθιστο εκείνους τους προπολεμικούς χειμώνες που το Κιλκίς ξεπάγιαζε μόλις σηκωνόταν ο Βαρδάρης. Ελλείψει καυσόξυλων ο παππούς μου, πήρε το τσεκούρι και κομμάτιασε το μοναδικό τραπέζι του σπιτιού, τι να κάνει ο άνθρωπος, για να ρίξει τις σανίδες στη φωτιά ώστε να μην κρυώσει κι αρρωστήσει το μωρό που μόλις είχαν φέρει στο σπίτι.

Πέμπτη, 09 Δεκεμβρίου 2021 18:42

Δύο αριθμοί

Συντάκτης:

Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης, Δάσκαλος.

Δεκαετία του 60. Μαθητής της ΣΤ’ Δημοτικού ήμουν και θυμάμαι ότι είχαμε ένα τετράδιο στο οποίο γράφαμε τα βιογραφικά στοιχεία του λογοτέχνη (πεζογράφου ή ποιητή) ο οποίος έγραψε το κείμενο που κάναμε στο μάθημα των ‘’Ελληνικών’’.
Πηγαίναμε στο σπίτι κάποιου συμμαθητή μας που είχε εγκυκλοπαίδεια και αντιγράφαμε τα βιογραφικά στοιχεία. Ζαχαρίας Παπαντωνίου, Γεώργιος Βιζυηνός, Ιωάννης Πολέμης, Κώστας Καρκαβίτσας, Παύλος Νιρβάνας, Γεώργιος Δροσίνης, Στέλιος Σπεράντζας, Άγγελος Βλάχος, Τέλλος Άγρας κτλ.

Τα φετινά Χριστούγεννα και το εορταστικό Δωδεκαήμερο έρχονται για να δώσουν μια ανάσα ελπίδας και αισιοδοξίας στους πολίτες ότι, πέραν των άλλων, ο απεγκλωβισμός μας από την διετή πανδημία δεν θα αργήσει με την πολύτιμη παγκόσμια κινητοποίηση του επιστημονικού κόσμου.

Τρίτη, 07 Δεκεμβρίου 2021 20:17

Η Τουρκία στο σταυροδρόμι των… Erdonomics!

Συντάκτης:

Υπογράφουν οι: Χρυσή - Ουρανία Παπαδοπούλου, Business Management, London Metropolitan  University / Τμήμα Χρηματοοικονομικής, Παν. Πειραιά / Επιχειρηματίας.
Μαρκόπουλος Χ. Θωμάς, Π.Μ.Σ. Διεθνών Σπουδών, Ευρωπαϊκών Σπουδών και Διπλωματίας, Παν. Μακεδονίας / Επικοινωνιολόγος / Ραδιοφ. Παραγωγός.

Της Ελισάβετ Μελετιάδου.

ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΩΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ: Εδώ, αναρωτιέμαι αν ο άλλος είναι κατάλληλος για να προχωρήσω σε αποκλειστική σχέση μαζί του. Αναλόγως του τύπου προσκόλλησης που έχει ο καθένας μας, διαφέρει και η ταχύτητα που περνάμε απ΄το ένα στάδιο στο άλλο.

Τρίτη, 07 Δεκεμβρίου 2021 18:38

Μετονομασίες δρόμων του Κιλκίς

Συντάκτης:

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Το μητρώο των οδών της πόλης μας θ’ αλλάξει πολλές φορές. Ονόματα δρόμων με τα οποία τα εκάστοτε Κοινοτικά ή Δημοτικά Συμβούλια θέλησαν να τιμήσουν πρόσωπα και γεγονότα από το πρόσφατο και μακρινό παρελθόν εξαφανίστηκαν ή επανήλθαν κατά καιρούς.

Κυριακή, 05 Δεκεμβρίου 2021 12:22

Το εργοστάσιο ηλεκτροφωτισμού στο Κιλκίς

Συντάκτης:

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Μέχρι το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου μόνο 21 πόλεις της Ελλάδας διέθεταν εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα περισσότερα βρισκόταν στην Παλαιά Ελλάδα και ηλεκτροδοτούσαν το 17,5% του πληθυσμού της.

Κυριακή, 05 Δεκεμβρίου 2021 12:13

Τετριμμένες ζημιογόνες επαναλήψεις

Συντάκτης:

Του Χρήστου Σπίγκου.

Στα βάθη των παιδικών μου χρόνων είχα αρρωστήσει βαριά, παλεύοντας να ζήσω από μια επικίνδυνη για τα επιστημονικά δεδομένα της εποχής λοίμωξη.
Μια μέρα θυμάμαι αμυδρά κάποιους κουστουμαρισμένους κυρίους που ήσαν πάνω από το κρεβάτι μου και συζητούσαν χαμηλόφωνα, χωρίς να καταλαβαίνω τίποτα.

Ένας από τους πιο πιεστικούς, σημαντικούς παράγοντες που συμβάλλει στην απροθυμία των ανθρώπων να εμβολιαστούν, είναι η πρωτοφανής πολιτική πόλωση γύρω από την πανδημία και τα εμβόλια..
Τον Μάρτιο του 2021 ,στις ΗΠΑ, το 49% των προσκείμενων στο Ρεπουπλικανικό κόμμα έλεγαν οτι δεν πρόκειται να εμβολιαστουν, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των προσκείμενων στο Δημοκρατικό κόμμα ήταν 6%.

Παρασκευή, 03 Δεκεμβρίου 2021 21:58

Ακροβάτες της ζωής

Συντάκτης:

Ακροβάτες της ζωής είναι οι καρκινοπαθείς ανάπηροι έστω και αν η αναπηρία των περισσότερων δεν είναι εμφανής.

Ήμαστε οι ανάπηροι που συνήθως δεν υποβασταζόμαστε σωματικά αλλά  ορθώνουμε το ψυχικό μας ανάστημα ξεπερνώντας κάθε εσωτερική ή εξωτερική παρενέργεια.