espa pkm

Τετάρτη, 13 Μαΐου 2026, 11:04:44 πμ
Τετάρτη, 06 Μαϊος 2026 08:40

108 χρόνια μετά από τη Μάχη του Σκρα. Μια «αστείρευτη» νίκη…

Γράφει ο Μιχάλης Αρκούδας

(Αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Μακεδονίας

του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών    

«ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ»)

Πριν πενήντα χρόνια, ως μαθητής της Ε’ και της ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Πολυκάστρου και αργότερα ως μαθητής του Γυμνασίου Αξιουπόλεως, με την ελληνική σημαία, ανέβαινα τις αιματοβαμμένες πλαγιές του Πάικου για να παραστώ στις λαμπρές εκδηλώσεις της επετείου της ιστορικής, ηρωικής, νικηφόρας Μάχης του Σκρά!

Από το 2008, ανεβαίνω στο Σκρά, είτε ως μέλος, είτε ως Αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Παραρτήματος Μακεδονίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Βενιζέλος”.

Το Παράρτημα που έχει έδρα την Αξιούπολη δραστηριοποιείται σε όλη την Μακεδονία και αποτελεί ένα από τα παραρτήματα του Ιδρύματος που εδρεύει στην Χαλέπα, στα Χανιά, στην Οικία των Βενιζέλων.

Τα άλλα Παραρτήματα βρίσκονται στην Αθήνα, στην Αμερική και στην Αυστραλία.

Ο εκάστοτε Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων είναι ex- officio Πρόεδρος του Ιδρύματος.  

Τιμούμε, λοιπόν, σήμερα την ιστορική ηρωική, φωτεινή επέτειο της Μάχης του Σκρά. Μιας Μάχης (17 Μαΐου του 1918), που θεωρείται μια από τις σημαντικότερες νικηφόρες εκείνες του ελληνικού στρατού, στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Αντίπαλος ήταν ο βουλγαρικός στρατός και διεξήχθη στην ομώνυμη σήμερα περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς.

Τις παραμονές της επίθεσης ολόκληρη η ελληνική ηγεσία συγκεντρώθηκε στο Μακεδονικό Μέτωπο. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Ελευθέριος Βενιζέλος, με ολοφάνερη αγωνία επισκεπτόταν τις μονάδες μας των μεραρχιών Αρχιπελάγους, Κρήτης, Σερρών, συσκεπτόταν με τους Αξιωματικούς και ερχόταν σε απευθείας επαφή με τους απλούς στρατιώτες.Τους εμψύχωνε και τους μετέδιδε την πίστη για τη νίκη. Ο ίδιος γνώριζε ότι από την έκβαση της μάχης, κρινόταν όχι μόνο η αξιοπιστία του μεταξύ της συμμαχικής ηγεσίας, της ΑΝΤΑΝΤ, αλλά και η τύχη του μετώπου. Ακόμα ίσως και η μοίρα της Μακεδονίας και είπε, ανοίγοντας την καρδιά του στους Αξιωματικούς: «…Το Σκρά θεωρείται απόρθητο. Ακριβώς δια τον λόγον αυτόν επιβάλλεται να κυριευθεί…»

Μόνο με νίκη η ΑΝΤΑΝΤ θα πίστευε στις Ελληνικές Δυνάμεις.

Απέναντι των 3 Ελληνικών Μεραρχιών (Αρχιπελάγους, Κρήτης, Σερρών), τον θύλακα του Σκρά υπεράσπιζε η 5η βουλγαρική μεραρχία, αποτελούμενη από 6 συντάγματα πεζικού και 1 σύνταγμα της 3ης βουλγαρικής στρατιάς* 140 πυροβόλα αποτελούσαν τη δύναμη πυρός της οχυρής θέσης. Το κύριο βάρος της επίθεσης σήκωσε η μεραρχία Αρχιπελάγους. Η γαλλική εφημερίδα «Ιλλουστρασιόν» δίνει το πάθος των Ελλήνων για τη νίκη: «…Στις 5 η ώρα της 17 Μαΐου το πρωί… είδαμε τους Έλληνες στρατιώτες να πηδούν από τα χαρακώματα τους… Όλοι οι άνδρες έκαναν τον σταυρό τους και εξορμούσαν φωνάζοντας «Αέρα»… Παρά τον ισχυρό φραγμό του εχθρικού πυροβολικού οι Έλληνες πηδούν, διασχίζουν τον φραγμό πυρός και σιδήρου του εχθρού και μέσα σε διάστημα 2 ωρών είχε επιτευχθεί η κατάληψη όλων των αντικειμενικών στόχων».

Ο Αρχιστράτηγος του Μακεδονικού μετώπου με τους Γάλλους αξιωματικούς του δεν πίστευαν στα μάτια τους αυτό που συνέβη. Ήταν μια μεγάλη ελληνική ΝΙΚΗ, η 1η σπουδαία συμμαχική νίκη μετά από ένα χρόνο…». Με πάθος και πνεύμα αυτοθυσίας ο Έλληνας πολέμησε και κατέλαβε το απόρθητο μέχρι τότε, οχυρό Σκρά ντι Λέγκεν. Ο άθλος αυτός κόστισε πολύ ακριβά, όμως ο διεθνής αντίκτυπος της νίκης ήταν τεράστιος.  Ήταν η αρχή του τέλους του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η κατάρρευση του λεγόμενου βαλκανικού μετώπου είχε αρχίσει.

Ο Βενιζέλος δικαιώνεται πλήρως. Μετά από λίγους μήνες η Γερμανία έχει ηττηθεί και οι μεγαλύτεροι εχθροί της χώρας, Βουλγαρία και Οθωμανική Αυτοκρατορία, νικημένοι, έχουν παραδοθεί.

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των νικηφόρων ευρωπαϊκών δυνάμεων. Κατοχύρωσε τα δικαιώματά της στη Μακεδονία και κέρδισε την συμμαχική υποστήριξη στη Θράκη και τη Μικρά Ασία.

Η νίκη των Ελλήνων στο Σκρά προκάλεσε μεγάλη εντύπωση στους Συμμάχους κι ενθουσίασε τον ελληνικό λαό. Κατέδειξε ότι ο ελληνικός στρατός, παρ’ όλες τις εσωτερικές διαμάχες λόγω του Εθνικού Διχασμού, τα οργανωτικά και λειτουργικά του προβλήματα, εξακολουθούσε να είναι αξιόμαχος και εμπειροπόλεμος.

Η 17η Μαΐου 1918 είναι και θα μείνει βαθειά χαραγμένη στη μνήμη μας. Στη μνήμη ΗΜΩΝ των ΓΗΓΕΝΩΝ ΑΥΤΟΧΘΟΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ως η «ΑΣΤΕΙΡΕΥΤΗ ΝΙΚΗ», από την οποία θα αντλούμε διδάγματα και παραδείγματα. Και θα δενόμαστε όλο και περισσότερο με τα Μακεδονικά βουνά, γιατί σ’ αυτά γεννηθήκαμε, σ’ αυτή τη Μακεδονική γη μεγαλώσαμε, εδώ ζούμε κι αυτόν τον τόπο αγαπούμε, γιατί είναι ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ.

Σήμερα, 108 χρόνια μετά τη Νικηφόρα Μάχη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, είμαστε όλοι εδώ, στο ΣΚΡΑ και με δυνατή, σταθερή, καθαρή φωνή από  από τις κορυφογραμμές του Πάϊκου, στέλνουμε μήνυμα ενότητας , αποφασιστικότητας και αγώνα, για να αποτίσουμε ελάχιστο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους ηρωικούς πεσόντες. Θέλουμε να τους διαβεβαιώσουμε ΟΤΙ ΖΟΥΝ και ότι ΘΑ ΖΟΥΝ στις καρδιές όλων ημών, των απογόνων τους.

Θέλουμε να τους πούμε ότι ακόμη κι αν άλλαξαν πολλά από τότε μέχρι σήμερα, αυτό που δεν άλλαξε είναι η περηφάνια μας για Εκείνους, που μας εμπνέουν, γιατί κι εμείς είμαστε ΑΙΜΑ από το ΑΙΜΑ τους, ΣΑΡΚΑ από τη ΣΑΡΚΑ τους, ΨΥΧΗ από την ΨΥΧΗ τους!...

IMG e1834e7f1ecc5e67e2a5d4953030f782 Vφβ1