Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2024, 6:10:54 μμ
Κυριακή, 19 Ιουνίου 2022 22:07

19 Ιουνίου 1913 - Πρίν 109 χρόνια

Σαν σήμερα πριν από 109 χρόνια ξεκίνησε ο από καιρού αναμενόμενος Β΄Βαλκανικός Πόλεμος, η σύγκρουση της Ελλάδος και της Σερβίας ενάντια στον Βουλγαρικό επεκτατισμό και κυρίως στην επιδίωξη της να καταλάβει την Θεσσαλονίκη.

   Ένας πόλεμος αδυσώπητος, αιματηρότατος, που διήρκεσε 3 ημέρες, 19 με 21 Ιουνίου του 1913 και έμεινε στην ιστορία ως η μάχη ΚΙΛΚΙΣ - ΛΑΧΑΝΑ.
   Το χώμα από τον ΛΑΧΑΝΑ μέχρι το ΚΙΛΚΙΣ και σε όλο το μήκος της κοίτης του Γαλλικού ποταμού, απο την ΣΑΝΤΑ, τις ΜΑΝΔΡΕΣ, το ΚΑΜΠΑΝΗ και μέχρι την ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ και απο την ΠΙΚΡΟΛΙΜΝΗ, το ΜΑΥΡΟΝΕΡΙ, τα ΑΠΟΣΤΟΛΑΡΙΑ, το ΠΑΛΑΙΟ ΓΥΝΑΙΚΟΚΑΣΤΡΟ, ΚΡΗΣΤΩΝΗ και το ΚΙΛΚΙΣ είναι ποτισμένο με αίμα ΗΡΩΩΝ - ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΩΝ από όλη την Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό που προσήλθαν και έδωσαν τη μεγαλύτερη μάχη για την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΣ
 
 

   Το ίδιο σημαντική συμβολή στην νίκη, είχε και η ποτισμένη με αίμα των μαχητών της 10ης Μεραρχίας στην ένδοξη διαδρομή από γέφυρα Αξιού - Πευκόδασος - Πλατανιά (σημαντικές μάχες εκεί ) - Καλλίνοβο και επέκεινα προς ΔΟΙΡΑΝΗ.
   Η απαρχή των αιματηρών επεισοδίων και 2 ημέρες πριν την επίσημη έναρξη του πολέμου έγινε από την παλαιά σιδηροδρομική γέφυρα του ΑΞΙΟΥ που συνέδεε το σταθμό Καρασουλίου με το σταθμό της Γουμέντσας, η φρουρά της οποίας δέχθηκε σφοδρή επίθεση ξημερώματα της 17ης Ιουνίου από την πλευρά του ΠΕΥΚΟΔΑΣΟΥΣ.
 
Παλαιά γέφυρα Αξιού ποταμού στο ύψος Πολυκάστρου - Αξιουπόλεως.
   Στόχος των Βούλγαρων ήταν η κατάληψη της γέφυρας, για να παρεμποδιστή η διάβαση του ΑΞΙΟΥ απο τις δυνάμεις της 10ης ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ, διοικητής της οποίας ήταν ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ, αλλά αυτό δεν επετεύχθη χάρη στην σθεναρή αντίσταση των ανδρών της.
   Η μάχη ΚΙΛΚΙΣ - ΛΑΧΑΝΑ έχει γραφεί με "χρυσά γράμματα" στην ιστορία του Ελληνικού Ἐθνους, πάνω απο 8,5 χιλιάδες νεκροί και τραυματίες με πολύ μεγάλο αριθμό ανώτερων αξιωματικών και από τις δύο πλευρές.   Με την λήξη του Β΄Βαλκανικού Πολέμου τα σύνορα της ΕΛΛΑΔΟΣ επεκτάθηκαν μέχρι τον Νέστο ποταμό.
ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΑΘΑΝΑΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ
ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥΣ

  Σήμερα(19 Ιουνίου 2022) είναι η παγκόσμια ημέρα του πατέρα χρόνια πολλά σε κάθε πατέρα να τον σεβόμαστε και να τον τιμάμε όσο είναι στη ζωή.
  19 Ιουνίου 1913 -19 Ιουνιου 2022, 109 χρόνια μετά ας  ανάψουμε "ένα κερί" στη μνήμη των χιλιάδων νέων - πατεράδων που έδωσαν τη ζωή τους για τη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΣ εδώ στον τόπο μας, στο αιματοβαμμένο ΚΙΛΚΙΣ.

Βασίλης Αθανασιάδης