Τρίτη, 23 Απριλίου 2024, 5:08:44 μμ
Κυριακή, 10 Απριλίου 2022 20:27

2η Συνάντηση δικτύου Πόλεων με Ποντιακές Κοινότητες. Η αλλαγή της Δοϊράνης

Του Νίκου Σιάνα.

Στο Δημαρχιακό μέγαρο Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε στις 31-3-2022 η 2η συνάντηση των μελών του δικτύου πόλεων με ποντιακές κοινότητες.


Φορέας υλοποίησης του δικτύου είναι η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και μέλη οι δήμοι με ποντιακές κοινότητες. Στόχος του δικτύου είναι να συμβάλλει στην προώθηση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από την Διεθνή Κοινότητα.
Το πρόγραμμα της 2ης συνάντησης περιλάμβανε συζήτηση για το γενικό πρόγραμμα δράσης του δικτύου για το 2022.
Συζήτηση για το πλαίσιο δράσεων για την ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας (19η Μαϊου 2022).
Συζήτηση για το πλαίσιο δράσεων εν όψει των 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή και την Γενοκτονία του Μικρασιατικού Ελληνισμού (14 Σεπτεμβρίου 2022).
Την συζήτηση συντόνιζε ο εμπνευστής του δικτύου δήμαρχος Καλλιθέας και Β. αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτριος Κάρναβος. Παρόντες στην εκδήλωση ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οικοδεσπότης Κανσταντίνος Ζέρβας, δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, καθώς και οι δύο συνεργάτες του δικτύου, οι καθηγητές Κυριάκος Χατζηκυριακίδης και Θεοδόσης Κυριακίδης.
Στη συζήτηση συμμετείχαν διαδικτυακά ο γενικός γραμματέας αποδήμου Ελληνισμού και δημοσίας διπλωματίας, Ιωάννης Χρυσουλάκης ο οποίος μεταξύ άλλων ζήτησε να γίνει οριοθέτηση των δράσεων του δικτύου. Η πρόεδρος του δικτύου Ελλήνων αιρετών Ευρώπης Ιωάννα Ζαχαριάδου εξέφρασε την αμέριστη στήριξη της στο δίκτυο πόλεων με ποντιακές κοινότητες.
Στην τρίωρη συζήτηση πέραν των πολλών και σημαντικών προτάσεων που κατατέθηκαν εκφράστηκαν και κάποιοι προβληματισμοί, όπως η ονομασία του δικτύου η οποία μάλλον θα αλλάξει και το «Ποντιακές» θα γίνει «Προσφυγικές Κοινότητες». Προβληματισμός επίσης εκφράστηκε για τη μη ενιαία προώθηση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας Ποντίων και Μικρασιατών.
Στην παρέμβαση μου στη συζήτηση επεσήμανα πως δεν μπορεί να γίνεται προγραμματισμός εκδηλώσεων εκ μέρους του δικτύου, ειδικά την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας (19η Μαϊου) αγνοώντας εκδηλώσεις καθιερωμένες χρόνια τώρα από Ομοσπονδίες, ποντιακούς συλλόγους και άλλους φορείς αν και το δίκτυο θέλει να έχει ουσιαστική συμμετοχή στην Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας θα πρέπει να αναζητήσουμε δράσεις και πρωτοβουλίες σε δύο κατευθύνσεις. Μία εντός Ελλάδας, με στόχο την ενημέρωση των νέων μας, όπου και με ευθύνη των ποντιακών συλλόγων υπάρχει τεράστιο έλλειμα γνώσης σχετικά με την ιστορία και τα γεγονότα της Γενοκτονίας. Η δεύτερη κατεύθυνση πρέπει να οδηγήσει το δίκτυο σε συνεργασία με τον ελληνισμό της διασποράς με κύριο στόχο την ενημέρωση της Διεθνούς Κοινότητας. Σε κάθε περίπτωση οι όποιες δράσεις και πρωτοβουλίες του δικτύου θα πρέπει να έχουν την πρέπουσα σοβαρότητα και εκείνα τα επιστημονικά εφόδια που απαιτεί ο μεγάλος στόχος που είναι η αναγνώριση της Γενοκτονίας από την Διεθνή Κοινότητα.
Υ.Γ: Ευχαριστώ τον δήμαρχο Κώστα Σιωνίδη για την δυνατότητα που μου δόθηκε να συμμετέχω στην 2η Συνάντηση του δικτύου πόλεων με Ποντιακές Κοινότητες, ως εκπρόσωπος του δήμου.

 

Η όμορφη Δοϊράνη έγινε πιο όμορφη
Χωρίς αμφιβολία οι πρόσφατες παρεμβάσεις στην λίμνη Δοϊράνη ήταν εδώ και χρόνια απαραίτητες. Οι επισκέπτες τώρα αντικρίζουν ένα όμορφο περιβάλλον που προσφέρεται για ξεκούραση αλλά και μία βόλτα στις όχθες τις λίμνης. Οι όμορφες παρεμβάσεις είναι σίγουρο πως θα συμβάλλουν στην τουριστική επισκεψιμότητα της λίμνης και κατ’ επέκταση και του νομού μας.
Χρέος όλων των εμπλεκόμενων φορέων αλλά και ημών των πολιτών να σεβαστούμε τα χρήματα που δαπανήθηκαν να προστατέψουμε τον χώρο από τις κακές νεοελληνικές μας συμπεριφορές.
Σε πρόσφατη επίσκεψη μας στη λίμνη είδαμε πολλούς νέους γονείς με τα παιδιά τους.
Μια παιδική χαρά, ένα γηπεδάκι 5Χ5, αλλά και κάποια όργανα γυμναστικής εξωτερικού χώρου θα έκαναν την παραμονή μικρών και μεγάλων πιο ευχάριστη.

Υ.Γ. 1: Η σκέπη του Μουσείου Λίμνης από την βορεινή πλευρά άρχισε να ξηλώνεται η λαμαρίνα των πάνελ, η μη έγκαιρη επισκευή της θα έχει αποτέλεσμα μεγαλύτερη ζημιά και φυσικά περισσότερα έξοδα επισκευής.
Υ.Γ. 2: Δεν γνωρίζω τι προβλέπεται με το εγκαταλελειμένο κτήριο με τα σκουπίδια στο εσωτερικό του, είναι μια άσχημη εικόνα μέσα στο όμορφο περιβάλλον που διαμορφόθηκε.