Δευτέρα, 27 Μαΐου 2024, 4:53:30 μμ
Δευτέρα, 02 Ιουνίου 2014 23:34

5 Ιουνίου , ημέρα περιβάλλοντος

faraggi-deshs
Να πούμε, ημέρα γιορτής την 5 Ιουνίου, που γιορτάζεται παγκόσμια σαν ημέρα περιβάλλοντος ή ημέρα περισυλλογής;
Το βασικό θέμα που απασχολεί τον κόσμο, είναι οι κλιματικές αλλαγές του θερμοκηπίου, οι πυρκαγιές στα δάση, η ανακύκλωση, η διατήρηση- προστασία των εθνικών δρυμών, των  υδάτινων πόρων κ.ά.


Όλα τα κράτη, θα πρέπει να καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για την αποκατάσταση της ρύπανσης του περιβάλλοντος, διότι είναι παγκόσμιο φαινόμενο.
Εγκλήματα περιβαλλοντικά που μένουν ατιμώρητα, ανεξέλεγκτες αλλά και νόμιμες χωματερές, που ελευθερώνουν ουσίες επικίνδυνες για το περιβάλλον και κατ’ επέκταση για την υγεία όλων, δηλητηριασμένα νερά από φυτοφάρμακα, μολυσμένα νερά λιμνών και θαλασσών από λύματα και απόβλητα καθώς και αυθαίρετα κτίσματα, θα πρέπει να τιμωρούνται, σύμφωνα με την τελευταία πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Οι Έλληνες είμαστε λάτρεις του Ι.Χ.,  παράγουμε συνεχώς απορρίμματα χωρίς να συμμετέχουμε σε σχεδόν καμία μορφή ανακύκλωσης και παρ’ όλα αυτά δηλώνουμε περιβαλλοντικά ευαίσθητοι. Έτσι όπως πάμε, θα πούμε το νερό, νεράκι. Το πόσιμο νερό είναι αγαθό, που εμείς προς το παρόν, το θεωρούμε δεδομένο, ενώ ένα δισεκατομμύριο κάτοικοι του πλανήτη ζουν σε τραγικές συνθήκες λόγων της έλλειψής του.
Έχει μάλιστα, ειπωθεί πολλές φορές πως οι πόλεμοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνονται για το πετρέλαιο, αλλά για το νερό.
Τα στοιχεία των σχετικών ερευνών φαντάζουν υπερβολικά, αλλά δεν είναι,  αν επιμένουμε να τα αγνοούμε.
Μόνο το 0,6% του διαθέσιμου γλυκού νερού της γης είναι χρησιμοποιήσιμο.
Η μεταβολή του κλίματος προκαλεί όλο και μεγαλύτερη άνοδο της στάθμης της θάλασσας που με τη σειρά της μετατρέπει τα γλυκά νερά σε υφάλμυρα.
Η ανεξέλεγκτη ρύπανση χειροτερεύει συνεχώς την ποιότητα του νερού. Η πληθυσμιακή αύξηση δημιουργεί λειψυδρία ακόμη και σε χώρες πλούσιες «υδατικά». 80 χώρες δηλώνουν ανεπάρκεια νερού. Πάνω από ένα δισεκατομμύριο  άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό.
Κάθε μέρα πεθαίνουν περίπου 30.000 άνθρωποι από ασθένειες που οφείλονται στην έλλειψη ή την ακαταλληλότητα του πόσιμου  νερού.
Τι θα συμβεί όμως αύριο, αν τα πράγματα δεν αλλάξουν; Οι επιστήμονες λένε πως μέχρι το 2050 σχεδόν οι μισοί άνθρωποι του πλανήτη δεν θα έχουν αρκετό νερό να επιβιώσουν.
Προφανώς είναι καιρός να σκεφτούμε σοβαρά πως το νερό ούτε δεδομένο είναι, ούτε ανεξέλεγκτο, άρα πρέπει να μάθουμε να το χρησιμοποιούμε με περισσότερη σύνεση αν δεν θέλουμε να διψάσουμε σύντομα.
Τον πρώτο λόγο φυσικά στην προστασία του υδάτινου πλούτου τον έχει η πολιτεία, που πρέπει οπωσδήποτε να εφαρμόζει τις διεθνείς συμβάσεις.  Όμως και η συμβολή των απλών ανθρώπων είναι εξίσου σημαντική. Ο καθένας μας, μπορεί σε ατομικό επίπεδο να συμβάλλει στη λύση του προβλήματος, γιατί η σωστή χρήση του νερού ξεκινάει από το σπίτι.
-Κλείνουμε τη βρύση όσο βουρτσίζουμε τα δόντια.
- Κάνουμε ντουζ, αντί για μπάνιο
- Το καλοκαίρι ποτίζουμε τα λουλούδια πρωϊ ή βράδυ, για να προλαβαίνουν να πάρουν την υγρασία που χρειάζεται πριν εξατμιστεί το νερό από τον ήλιο.
- Δεν χρησιμοποιούμε συχνά το πλυντήριο των πιάτων, ειδικά αν δεν είναι γεμάτο.
- Επισκευάζουμε αμέσως τις βρύσες που στάζουν.
Νιφάδα, σταγόνα νερό, ποτάμι. Λίμνη… Μιλάμε για ένα βασικό στοιχείο της φύσης, δίχως το οποίο δεν μπορεί να υπάρξει ζωή. Το πόσο σημαντικό είναι για τη ζωή μας, μπορούμε να το καταλάβουμε, αν σκεφθούμε – δούμε πως τα 2/3 του ανθρώπινου βάρους είναι νερό.
Το νερό όμως, το πολύτιμο για μας και δυσεύρετο για άλλους δεν το τιμάμε, δεν το εκτιμάμε, το ξοδεύουμε αλόγιστα, το μολύνουμε και το σπαταλάμε πολλάκις άσκοπα.
Με την ολοένα αυξανόμενη ξηρασία, με την ολοένα αυξανόμενη γεωργική καλλιέργεια, το πολύτιμο αυτό αγαθό, σύντομα θα εκλείψει αν…, αν…, αν…
Πρέπει λοιπόν να ληφθούν, άμεσα και δυναμικά μέτρα για την εξοικονόμηση αυτού του πολύτιμου υγρού στοιχείου. Είναι αδιανόητο τόσο μεγάλες ποσότητες ομβρίων και πηγαίων υδάτων να χάνονται στην θάλασσα άσκοπα, χωρίς κανένα όφελος. Απαραίτητο πράγμα είναι η δημιουργία φραγμάτων, για την βελτίωση της δικής μας ποιοτικής ζωής και των επόμενων γενεών. Πρέπει – οφείλουμε  λοιπόν, 365 μέρες το χρόνο, κι όχι μόνο την ορισμένη ως παγκόσμια ημέρα να φροντίζουμε το περιβάλλον.