Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024, 5:37:00 μμ
Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021 08:49

Β. Αθανασιάδης: Δυο φωτογραφίες Δύο ιστορίες

Γράφει ο Βασίλειος Αθανασιάδης, Επίτιμος πρόεδρος των «Ακριτών» Πολυκάστρου.

Εδώ και αρκετά χρόνια εκεί, στην ταβέρνα του Θόδωρου  Κουταλίδη στην Αξιούπολη μία φωτογραφία μου τράβηξε την προσοχή και αναρωτήθηκα ποιοί, πότε και πού είναι αυτοί οι λεβέντες χορευτές, «Αετοί του Πόντου» που μέσα στο χιόνι χορεύουν πυρρίχιο (Σέρρα).

 

Ρώτησα, έμαθα και το καταγράφω.

Ήταν εκεί στα 1971 που ιδρύθηκε ο σύλλογος Ποντίων Αξιούπολης, πρώτος στόχος του ήταν η διατήρηση των παραδόσεων του Ποντιακού Ελληνισμού με κάθε τρόπο και μέσον, η δημιουργία χορευτικού τμήματος ήταν το πρώτο τμήμα που λειτούργησε, σύντομα ακολούθησε η δημιουργία θεατρικού τμήματος κ.α.

Ήδη μέσα στο καλοκαίρι του 1971 ήταν έτοιμο το πρώτο θεατρικό έργο με τίτλο «ας χαίρουνταν τα παιδία». Δόθηκαν παραστάσεις στην Αξιούπολη, στη Γοργόπη, στη Πλατανιά, στη Μεταμόρφωση, κ.α.

Ψυχή και σώματι η οικογένεια του πολύτεκνου (7 παιδιά) και λυράρη του συλλόγου Χαράλαμπου Συμεωνίδη από το Δρέβενο (Πύλη).  Ο Χαράλαμπος ήταν από τα πρώτα παιδιά προσφύγων που γεννήθηκε στο παλαίο Δρέβενο (Πύλη) στα 1923, με καταγωγή από την Αργυρούπολη (Γκιουμουσχανέ) της Χαλδίας του Πόντου.

Στη θεατρική ομάδα μετείχαν οι δύο κόρες του Χαράλαμπου Κική και Έλλη και ακόμη τα λεβεντόπαιδα (οι Αετοί του Πόντου) με καταγωγή από το Ίσβορο (Πηγή) Αξιούπολης. Νίκος Βελισσαρίδης, Γρηγόρης Σουμελίδης, Πυθαγόρας Κουταλίδης και Γιάννης Βελισσαρίδης και άλλοι από Αξιούπολη. Όπως βλέπουμε δυναμική η παρουσία του Ίσβορου (Πηγής) και του Δρέβενου (Πύλη)στο ξεκίνημα του συλλόγου Ποντίων Αξιούπολης.

Χειμώνας του 1971 προς 1972 χιονισμένο τοπίο στην Πλατανιά Πυρρίχιος (Σέρρα) απ τους «Αετούς του Πόντου» μετά την θεατρική παράσταση. (Φώτο πριν από 50 χρόνια)

 

26 Αυγούστου 2001

Πριν 20 χρόνια σε ένα ταξίδι στον Αλησμόνητο Πόντο, εκεί στον ιστορικό δρόμο Τραπεζούντας – Αργυρούπολης – Ερζερούμ – Βαγδάτης και πριν στρίψουμε στο δρόμο που οδηγεί στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων, στεκόμαστε  με δέος μπροστά σε αυτό που βλέπουμε.

Ναι……!!!! καλά διαβάσατε! Στο δρόμο που πέρασαν τον Ιανουάριο του 400 π.Χ. οι Μύριοι με τον Ξενοφώντα, οδεύοντας προς την Τραπεζούντα (προς την θάλαττα - Ελληνισμό).

Στο δρόμο που πέρασε στα 622 μ.Χ. ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου, Ηράκλειος με τα στρατεύματα του και κατενίκησε τον Χοσρόη και τους Πέρσες 628 μ.Χ. παίρνοντας και τον Τίμιο Σταυρό.

Ναι στο δρόμο από τον οποίον τον Μάιο του 1923 χιλιάδες «Ακρίτες Πόντιοι» ακολούθησαν από την Αργυρούπολη (Χαλδία), την Άρδασα και όλοι την Ματσούκα τον δρόμο του ξεριζωμού οδεύοντας προς τον λιμάνι της Τραπεζούντας για την αναχώρηση για Ελλάδα(υποχρεωτική ανταλλαγή).

ΝΑΙ εδώ στην πατρίδα μας στην Ελλάδα δεν υπάρχει αντίστοιχο μνημείο.

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

- Χειμώνας του 1971 προς 1972 χιονισμένο τοπίο στην Πλατανιά Πυρρίχιος (Σέρρα) απ τους «Αετούς του Πόντου» μετά την θεατρική παράσταση. (Φώτο πριν από 50 χρόνια).

 

- Τέσσερις  χάλκινοι «Αετοί του Πόντου» σε φυσικό μέγεθος και ο λυράρης όρθιος χορεύουν τον πυρρίχιο χορό (σέρρα) και μπροστά στο βάθρο ο μοναδικός επιζών σήμερα από τους «Αετούς του Πόντου του Ίσβορου» Γρηγόρης Σουμελίδης.