Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2022, 9:01:28 μμ
Τρίτη, 01 Ιουνίου 2021 19:10

Δοξάκης Αναστασόπουλος: Δήμος “Ευρωπαίων η Πόλις»

ΕΝΤΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ. ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΩΡΙΜΕΣ.

Ήταν αρχές του 2010 όταν ξεκίνησαν οι συζητήσεις για μια νέα αλλαγή στο οργανωτικό και  χωροταξικό κομμάτι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η βιασύνη και η προχειρότητα δυστυχώς επικράτησαν. Ο ορθολογισμός, τα τοπικά χαρακτηριστικά, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής πέρασαν σε δεύτερη μοίρα.  

 

Έτσι μας προέκυψε «ο Ραγκουσικός» Καλλικράτης.

Προέκυψαν Δήμοι-τέρατα έως και Δήμοι μινιατούρες. Νησιά των πολλών χιλιάδων κατοίκων ένας Δήμος. Νησιά των πεντακοσίων κάτοικων πάλι ένας Δήμος. Νομοί των 90.000 έως 140.000 κατοίκους (τριεδρικές ή τετραεδρικές εκλογικές περιφέρειες) από δυο μέχρι και πέντε Δήμοι. Οι τοπάρχες επέβαλαν την απόψή τους ανάλογα με τα προσωπικά τους συμφέροντα.   

Ο Ν. Κιλκίς που θα έπρεπε λογικά να έχει τέσσερις με πέντε Δήμους βρέθηκε με δυο. Η θέση μας ήταν ξεκάθαρα για τέσσερις το πολύ πέντε Δήμοι. Παρ΄ όλα αυτά αποδεχτήκαμε την  οριακή άποψη της πλειοψηφίας. Άλλωστε έτσι λειτουργεί η Δημοκρατία.

Στην μεγάλη συγκέντρωση  που έγινε στο Παλιό  Δημοτικό  Σχολείο  Ευρωπού  τον Μάιο του 2010, ο υπογράφων κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση όπως ο νέος Δήμος της περιοχής μας, ονομασθεί «Δήμος Ευρωπαίων». Η αρχαιολόγος κα Θωμαή Σαββοπούλου, η οποία έχει συμβάλλει τα μέγιστα για την ανάδειξη της αρχαίας Ευρωπού, είχε μια πιο προχωρημένη ιδέα. «Δήμος Ευρωπαίων η Πόλις». Δυστυχώς τους λόγους  για τους οποίους δεν προχώρησε η πρόταση αυτή δεν τους μάθαμε ποτέ.

Επίσης, εδώ θα πρέπει να τονίσουμε, για να μην αδικήσουμε κανένα, πως για την ανάδειξη της αρχαίας Ευρωπού, από τις αρχές της δεκαετίας του ‘80 συνέβαλλαν πολλοί. ‘Όπως, Γ. Πασχαλίδης, Ε. Κουρτζανίδης, Γ. Γίτσος (+) και άλλοι.

Και φτάνουμε στο 2021. Την περίοδο της μεγάλης κρίσης λόγω πανδημίας. Ο Δήμος Παιονίας δια του Δημάρχου Κ. Σιωνίδη, και μπράβο του,  είχε μια θαυμάσια  ιδέα. Να καλέσει τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά,  την Ημέρα της Ευρώπης, να επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο Ευρωπού. Η παρουσία του κ. Μ. Σχοινά, του συντοπίτη μας Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης  Γ. Γεωργαντά, της Προϊσταμένης της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κιλκίς Γ. Στρατούλη, ανέβασαν το θέμα ακόμη πιο ψηλά. Το θέμα προβλήθηκε κατάλληλα, έλαβε μεγάλες διαστάσεις, συζητήθηκε σε πάρα πολλά μέσα. Με απλά λόγια βγήκε από την ναφθαλίνη. Έγινε ντόρος.

Οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες, έτσι ώστε να ξανανοίξει η συζήτηση για το θέμα μετονομασίας, του Δήμου από «Δήμος Παιονίας» σε «Δήμος Ευρωπαίων η Πόλις». Γιατί το ιστορικό ειδικό βάρος της «Ευρωπαίων η Πόλις» είναι ασυγκρίτως μεγαλύτερο από το ειδικό βάρος της «Παιονίας».   

Δοξάκης Αναστασόπουλος