Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021, 7:49:23 πμ
etpa
Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2020 21:14

Είναι ουτοπία ένα Κράτος Δικαίου;

Συντάκτης:

Του Χρήστου Σπίγκου.

Μας συνήθισαν να κατηγορούμε ό,τι το δημόσιο.
Έχοντας την εμπειρία από τη λειτουργία μεγάλης Δημόσιας Επιχείρησης που σήμερα «πωλείται», διασυρόμενη ανά τας ρύμας και τας αγυιάς, διατυπώνω κάποιες σκέψεις.


Ας υποθέσουμε ότι έρχεται κάποια εποχή, που:
1. Οι κυβερνήσεις δεν θα διορίζουν στις διοικήσεις ανθρώπους με κριτήριο τις κομματικές περγαμηνές, και άρα, οι δημόσιες επιχειρήσεις δεν θα παραδίδονται στο έλεος διοικητικών «νάνων».
2. Οι διοικήσεις δεν θα είναι αθύρματα κομματικών εγκάθετων-«εγγυητών» της καρέκλας τους.
3. Οι διοικούντες θα είναι ελεύθεροι να κρίνουν με ευθυκρισία, απαλλαγμένοι κομματικών δεσμεύσεων.
4. Οι εργαζόμενοι θα ελπίζουν ότι θα τύχουν της επιβράβευσης, αλλά και της δίκαιης κοστολόγησης, των πράξεών τους, χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν κομματικά κριτήρια.
5. Η πολιτική εξουσία θα περιορίζεται στον εποπτικό της ρόλο, χωρίς ανορθολογικές και επιζήμιες παρεμβάσεις στο επιχειρησιακό γίγνεσθαι των δημόσιων εταιριών.
6. Οι εργαζόμενοι θα γνωρίζουν, ότι δεν υπάρχουν πόρτες να χτυπήσουν, για τη μη δίκαιη απόδοση ευθυνών και την πάσης φύσεως χαριστική μεταχείριση.
7. Τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια θα τηρούνται με αυστηρότητα και όχι κατά το δοκούν συμφερόντων συνδεδεμένων με την πολιτική ελίτ.
Όταν λοιπόν θα αποφασίσουμε ΟΛΟΙ οι Έλληνες να αποκτήσουμε Κράτος Δικαίου σε όλες τις εκφάνσεις της δημόσιας ζωής, τότε θα σταματήσουν οι αφορισμοί και οι ιδεοληψίες.
Και οι κάτοικοι-θεατές της χώρας μας θα έχουν μετατραπεί σε ενεργούς Πολίτες, που θα πιστεύουν ότι το αντίθετο της δυστοπίας είναι η ΕΥΤΟΠΙΑ και όχι η ουτοπία!